Perjantai 24.5.2019

Marine Le Pen näytti äärioikeiston käsimerkkiä – vaati virolaispoliitikkoa poistamaan selfien

Luotu: 
15.5.2019 14:38
  • Kuva: Kuvakaappaus L'Express -lehden sivuilta
    Kuva
    Marine Le Penin ja uusnatsiyhteyksistä tunnetun Ruuben Kaalepin yhteiskuvasta on kohuttu niin Ranskan kuin Vironkin lehdistössä.
|

Ranskalaispuolue Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen on pyytänyt virolaispoliitikkoa poistamaan sosiaalisesta mediasta selfie-kuvan, jonka kaksikko otti Le Penin Viron-vierailulla, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Le Pen vieraili hallituspuolue EKRE:n kutsusta Virossa, jonne kokoontui alkuviikosta eurooppalaisia kansallismielisiä populistipoliitikkoja.

Le Pen ja EKRE:n kansanedustaja Ruuben Kaalep näyttävät yhteiskuvassa sormillaan niin sanottua OK-merkkiä, joka tulkinnasta riippuen joko tarkoittaa äärioikeiston ja valkoisen ylivallan edustamista tai on internetin oikeistotrollien kehittämä pila ja tarkoituksellinen salaliittoteoria. Le Pen ei lausuntonsa mukaan ollut tietoinen käsimerkin piilomerkityksestä.

”Olin selfiessä hänen pyynnöstään ja tein merkin, joka minulle tarkoittaa OK”, Le Pen sanoi ERR:n mukaan.

Le Penin mukaan hän kuuli kiistanalaisesta merkityksestä myöhemmin ja pyysi Kaalepia poistamaan kuvan Facebookista.

EKRE:n poliitikot näyttivät OK-merkkiä myös vannoessaan virkavalojaan Viron parlamenttitalossa, mikä nostatti keskustelua eleen merkityksestä. EKRE on maahanmuuttovastainen, usein äärioikeistolaiseksi luokiteltava puolue, ja Ruuben Kaalepilla on virolaismedian mukaan kattavat yhteydet virolaisiin uusnatseihin ja valkoisen ylivallan kannattajiin.

Le Penin käsimerkistä on uutisoitu myös ranskalaismediassa. 

LUE MYÖS: Marine Le Penin vierailun seuraukset hirvittävät Virossa – ”Millaisen viestin Viro lähettää Ranskalle ja Ukrainalle?”

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Ovaskainen

Tämä todetaan jutussa kyllä, jos luet sen: "OK-merkkiä, joka tulkinnasta riippuen joko tarkoittaa äärioikeiston ja valkoisen ylivallan edustamista tai on internetin oikeistotrollien kehittämä pila ja tarkoituksellinen salaliittoteoria". Teppo / US

Topi Rantakivi

@2. Luin kyllä tuon, mutta teksti sellaisenaan on liian haperoa vaan pitää korostaa selkeästi, että kysymys on pila ja fiktiivinen.

Toisena vaihtoehtona on poistaa koko uutinen, kun ei ole mitään syytä korostaa menneisyydessä ollutta pilaa, jonka useat ottivat liian todesta.

Nytkin näkee netissä niitä suomalaisia pölhöjä, ketkä uskovat ihan 100%.

Viittomakielessä esiintyy monia sanoja ja niin myös ympäri maailmaa.

Topi Rantakivi
Vastaus kommenttiin #6

@6. Juolahti mieleen eräs tosiasia, jonka näin kauan aikaa sitten ja oliko se pääministeri Vanhanen, joka oli eräässä haastattelussa keskustelemassa ja hän asetti kätensä jalkojensa väliin lepoasentoon ja sitten sormet ja peukalot yhteen vastakkain, sanomatta on selvää viittomakielentaitoisille ihmisille, että tuo merkki tarkoittaa väärinpäin olevaa hämähäkkiä.

Voisi sanoa, että Vanhanen haistatti koko kansalle suorassa TV-lähetyksessä? ;)

Arvi Hagelin

Euroopan unioni tukee turvapaikka- ja pakolaispolitiikallaan afrikkalaisia ja lähi-idän hallituksia, jotka karkottavat poliittisia vastustajiaan heidän omista kotimaistaan. Myös noiden valtioiden kuuluu turvata kansalaistensa ihmisoikeudet eikä niitä loukkaamalla karkottaa eurooppalaisten velvollisuudeksi jonkun kansainvälisen sopimuksen verukkeella. Kansainvälisillä pakotteilla tulee poliittisia vähemmistöjään karkottavat maat pakottaa huolehtimaan karkottamistaan kansalaisista ja velvoittaa noudattamaan kp-sopimuksen määräyksiä.

Arvi Hagelin

Kansallismielinen ja ei-kansallismielinen. Ero näyttää koskevan suhtautumista hallintoon. Kumpi on parempi, päättää itse kansallisista toimista vai päättää yhdessä muiden kanssa kansallisista toimista. Euroopan unionin saavutuksena pidetään sitä, että unioni on päättänyt niistä kansallisista toimista, joista ennen unioniin liittymistä kansallinen parlamentti päätti. Samoin Euroopan valtioiden välistä yhteistyötä pidetään suurena saavutuksena. Ennen unioniin liittymistä valtioiden välillä oli vain kahdenkeskistä tai monenkeskistä yhteistyötä.

Euroopan unioni pyrkii turvaamaan kansalaisille yhtäläiset edut ja oikeudet. Sitäkin pidetään merkittävänä saavutuksena. Aikaisemmin kansalliset parlamentit omalla lainsäädännöllään pyrkivät kansalliaet edut ja oikeudet turvaamaan.

Niin korvaamattoman tärkeä on unioni.

Jani Miettinen

Minkä ihmeen takia median pitää ruokkia tuota 4chanin trollikampanjaa, jonka tarkoitus on juuri osoittaa miten valtamedian ja liberaalit saadaan uskomaan vaikka kuinka typerää väitettä?

Edelleenkin tuohon OK-merkkiä pitäisi suhtautua mitä se on ollut ja on edelleenkin, mm. sukeltajien käyttämä käsimerkki. Myös osissa viittomakielissä ( Pohjois-Amerikka) se tarkoittaa samaa.

Nykyisessä mediailmapiirissä 4chan trollit saisivat vaikka sateenkaarilipusta ja yksisarvisesta uusnatsi merkin.