Maanantai 17.6.2019

Angela Merkeliltä kova ulostulo populisteista: ”He haluavat tuhota meidän arvojemme mukaisen Euroopan”

Luotu: 
19.5.2019 09:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Angela Merkelin mukaan Euroopan on päättäväisesti noustava vastustamaan populisteja.
|

Saksan liittokansleri Angela Merkel on reagoinut voimakkain sanoin Itävallan varaliittokanslerin eroon johtaneeseen lahjuskohuun sekä Italian sisäministeri Matteo Salvinin järjestämään äärioikeistopuolueiden kokoukseen. 

”Meidän on päättäväisesti noustava vastustamaan populisteja. He haluavat tuhota meidän arvojemme mukaisen Euroopan. Eurooppa on rauhan, vapauden ja vaurauden projekti ja nationalismi on tämän projektin vihollinen”, hän sanoi puheessaan Zagrebissa Deutsche Wellen mukaan.

Saksan kristillisdemokraattisen puolueen cdu:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer puolestaan sanoi Itävallan tapahtumien osoittavan, että populistopuolueet ovat valmiit myymään omien maidensa edun henkilökohtaisen hyödyn saamiseksi.

”Näiden ihmisten ei saa sallia ottaa minkäänlaista vastuuta Euroopassa.”

Itävallan varaliittokansleri ja oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strache eroaa molemmista tehtävistään perjantaina julkaistun videomateriaalin vuoksi. 

Der Spiegelin ja Süddeutsche Zeitungin julkistamalla video on kuvattu Strachen ja venäläisnaisen tapaamisesta vuonna 2017. Venäläisnainen kertoo videolla haluavansa sijoittaa Itävaltaan ja tavoittelensa tabloidlehti Kronen Zeitungin haltuun saamista. Nainen väittää kuuluvansa presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin. Strache puolestaan esittää, että hallitukseen noustuaan hän voisi tehdä venäläisnaisen kanssa tätä hyödyttäviä julkisia sopimuksia esimerkiksi rakennusalalla. Saksalaismedian mukaan tapaamisessa keskusteltiin myös venäläisnaisen mahdollisesta vaalituesta, jonka jälkiä voitaisiin peitellä säätiön avulla.

Der Spiegel kertoo varmistaneensa videon aitouden. Strachen mukaan kyseessä oli lavastettu tilanne. Lue lisää: Itävallan varaliittokansleri eroaa lahjontavideon vuoksi: ”Jouduin laittoman ansan uhriksi”

Strache ero johtaa todennkäköisesti uusiin parlamenttivaaleihin Itävallassa.

”Olen suositellut presidentille uusien vaalien järjestämistä. Julkisuuteen tulleen videon jälkeen minun on todettava, että nyt riittää. Videolla tulee esiin vallan väärinkäyttöä”, liittokansleri Sebastian Kurz sanoi tiedotustilaisuudessaan lauantai-iltana BBC:n mukaan.

Kurzin johtama Itävallan kansanpuolue ja FPÖ ovat olleet törmäyskurssilla muun muassa maahanmuuttoon liittyvissä asioissa.

Italiassa lauantaina järjestetyssä Euroopan äärioikeistopuolueiden kokouksessa Matteo Salvini toisti aikaisemman linjauksensa, jonka mukaan äärioikeiston yhteenliittymä keskittyy muuttamaan Eurooppaa.

”Täällä ei ole äärilaidan edustajia, rasisteja tai fasisteja. Me olemme täällä rakentamassa tulevaisuutta”, hän sanoi.

Suomesta kokoukseen osallistui perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari.

Lue myös:

Laura Huhtasaari puhui Matteo Salvinin suurkokouksessa: ”Perussuomalaiset haluaa ottaa kädestä samalla tavalla ajattelevia”

Matteo Salvini kokoaa äärioikestoa tänään Milanoon – Tutkija: ”Kyse ei välttämättä ole Euroopasta”

Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvi Hagelin

Muutetaan Euroopan unioni kansallisvaltioiden ystävällisyys-, yhteistyö- ja avunantojärjestöksi. Federaatioeurooppa ei voi koskaa toteuttaa kansakuntien yhdenvertaisuuden periaatetta. Valtioiden yhdenvertaisuus voi toteutua vain niin, että kaikilla mailla on yhtä monta edustajaa Euroopan parlamentissa.

Arvi Hagelin

Poliittisten vastustajien nimitteleminen rasisteiksi ja fasisteiksi viestii siitä, että omalta poliittiselta tavoitteelta on looginen pohja pudonnut pois. Eurooppalainen liberalismi on osoittanut yhteiskunnallisen heikkoutensa ja niinpä esim. maahanmuutosta on tullut Euroopan kohtalonkysymys.

Jaakko Aalto

Merkel itse ja hänen politiikkansa on suuri syy populismin nousuun. Hän on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun vallan haltija ei ymmärrä luopua vallasta silloin, kun kun hän on käyttänyt eväänsä loppuun. Kaksi ensimmäistä kanslerikautta olivat hyviä, sen jälkeen meno on ollut pelkkää alamäkeä.

Hannu Rautomäki

Itse asiassa populisteiksi mustamaalatut kansallismieliset haluavat säilyttää eurooppalaiset arvot.
EU-uskovaisien yritys herättää henkiin keskusvaltaisen ex-Neuvostoliiton klooni on tuhoon tuomittu. Sen aika vielä näyttää.
Viite:
http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109116-eurooppalaisia-ep%C3%A4yht%C...
http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170355-eurooppalaisia-epayhtaloja-ii
http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185625-euro-eu-johdon-rikoksentekov...

Jukka Mattsson

Päinvastoin. Me haluamme tuhota teidän arvojenne mukaisen Euroopan. Aika on kypsä kaikenlaisille hörhö johtajille. Esimerkiksi Haavistosta ei saa tehdä arvojohtajaa, koska hänen arvonsa tavalliseen kansaan nähden on ihan perseestä.

Ari Ohvo

Vallan ja rahan nälässä on myyty historiassa lähes kaikki mahdollinen. Jos poistaa nälän syntyy vapauden tasapaino, jota ei voi horjuttaa. Populistien pikkunäppärät ratkaisut monimutkaisiin ongelmiin eivät riitä alkuunsakkaan. Pitää tehdä kokonaisvaltaisia ratkaisuja.

Jaakko Kalanen

Merkel on totaalisesti väärässä... EU rakennetaan yhteisesti eri kansojen kesken kuitenkin jokaisella maalla oltava oma päätäntävalta eikä toisinajattelu saa johtaa nimittelyyn, natzi yms. Kansallismielisyys ei pahe' vaan voimavara oikein käytettynä. EU alumperin perustuu Richard Von Gövenhagenin Pan Euroopan perustusasikirjan pohjalle [ Valm. 1929]