Maanantai 17.6.2019

Donald Trump: ”Huawei on jotain erittäin vaarallista” – väläyttää uutta diiliä Kiinan kanssa

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui eilen toimittajille Valkoisessa talossa ja kommentoi Huaweita ja Kiinan kauppasotaa hieman uusin äänenpainoin.

”Huawei on jotain erittäin vaarallista”, hän sanoi muun muassa CNN:n ja Fox Newsin mukaan. ”Kun katsotte mitä he ovat tehneet turvallisuusnäkökulmasta, asevoimien näkökulmasta. Erittäin vaarallista.”

Trump kuitenkin jatkoi, että Huawei voitaisiin liittää osaksi mahdollista kauppasopimusta Kiinan kanssa.

”Jos teemme diilin, voisin kuvitella, että Huawei saatettaisiin jossain muodossa liittää siihen tai osaan siitä.”

Presidentti Barack Obaman hallinnossa kauppasuhteita Kiinaan neuvotellut Jeff Moon arvioi The Washington Postissa Trumpin ulostulon osoittavan, että diilin tekemisen taito tai ”the art of the deal” on yhä voimassa olevaa politiikkaa viitaten Trumpin muistelmateokseen.

”Hänen silmissään sellaisia periaatteita ei ole, mistä ei voisi neuvotella mukaan lukien kansallinen turvallisuus”, Moon arvostelee.

Viime viikolla Yhdysvallat liitti Huawein osaksi mustaa listaa, jonka yrityksille amerikkalaisyritykset eivät saa myydä teknologiaansa ilman hallituksen lupaa.

Aiemmin torstaina Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui Huaweista ja tilanteesta hieman toiseen sävyyn, kertoo muun muassa Reuters. ”Yhtiö on syvästi sidoksissa ei ainoastaan Kiinaan vaan myös Kiinan kommunistiseen puolueeseen. Ja tämä sidos, tuon yhteyden olemassaolo muodostaa riskin amerikkalaiselle tiedolle, joka kulkee noiden tietoverkkojen kautta”, Pompeo sanoi Reutersin mukaan. Huawei on kiistänyt toistuvasti olevansa Kiinan hallituksen tai viranomaisten valvonnassa.

Yhdysvaltain pörssi notkahti eilen sijoittajien pelätessä kauppasodan tyrehdyttävän maailmankaupan kasvun ja myydessä kasvu- ja syklisten alojen osakkeita, kertoo Reuters.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kivenheimo

Saadun tiedon mukaan Kiinan tämänhetkinen mahtiasema maametallituotannossa ei perustuisi sen maaperän vaan yritysrahoituksen erityisyyteen: kun rahoitusta on poliittisista syistä ollut helposti ja edullisesti saatavilla, maametallituotanto on kasvanut nimenomaan Kiinassa.

Jos siis vaikkapa USA:n maametallituonti Kiinasta syystä tai toisesta tyrehtyisi, se olisi korvattavissa kotimarkkinatuotannon lisäämisellä. Tietysti siirtymävaiheessa voisi esiintyä pullonkauloja ja hinnannousuja, ja hinta kaikkiaankin jäädä nykytasoa korkeammaksi, mutta varsinaista pitkän aikavälin strategista erityisetua maametalleista ei Kiinalle liene (ellei sitten ehkä epäsuorasti oman elektroniikkateollisuuden lopputuotehinnoittelun välityksellä, mutta tällaisiin etuihinhan ne kiinalaistuotteisiin kohdennettavat tuontitullit juuri purisivat).

Mikko Toivonen

Tuosta harvinaisten maametallien saannin jättämisestä kiinalaisten käsiin kirjoiteltiin jo vuosia sitten. Ei kaiketi aikana jona Trumpin avustajat ovat oppineet tavaamaan.
Muille se ristki on ollut koko ajan tiedossa ja toivottavasti maamme omat poliitikot jollain ymmärryksen rippeellä älyäisivät pitää omat harvinaiset maametallimme omissa käsissämme. Meillä nimittäin on niitä maailman mittakaavassa poikkeuksellisen monta ja suhteellisen runsaina esiintyminä.
Vaikka akkuteollisuuteen niistä tarvitaan melko yksinkertaiset niistä niin nikkelistä, koboltista ja litiumistamme on syytä pitää tiukasti kiinni.
Sitä nähden myös Talvivaara on ollut todella merkittävä tulevaisuuden satsaus. Varsinkin jos sen sisältämä suurehko Uraani sivutuote saataisiin typeryksiltä ottaa talteen maaperää ja vesiä haittaamasta ja muutettua polttoainejalostettavaan muotoon, niin siinä riittäisi valoa vaikka koko kansakunnan puhtaaseen sähköön ja ihan kotimaista.
Mutta se energiapoliittinen järki on hallintomme ja etujärjestömme tosi kaukaa kiertänyt

Tuomas Sikander

Hälyytys!
Virtuaalinen TV-liikemies luulee olevansa oikea .
Hallussa uusi Jenkkilän veronmaksajien ennätys, miljardi meni kymmenessä vuodessa ja mäkätti mennessään.
Sisäsiittoisimmat Suomessakin kasvattivat omia hiustöyhtöjään ja Wahlroosin kamariorkesteri säesti.
._.