Torstai 23.11.2017

"Guantanamon vankileiri on häpeäksi USA:lle"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.6.2008 09:04
Päivitetty: 
29.6.2008 10:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Al Jazeeran kuvaajatoimittaja Sami al-Haj esiintyi medialle Sudanissa toukokuussa 2008 vapauduttaan Guantanamosta, missä hän oli vankina yli kuusi vuotta.

Verkkolehti Uusi Suomi tapasi Guantanamossa vapautuneen vangin. Arabi-tv-kanava Al Jazeeran kuvaajatoimittaja Sami al-Haj istui vuosikaudet syyttömänä amerikkalaisten kuulusteluissa. Sami Al-Hajin vauhti hidastui, kun hän ruhjoi polvensa lentokuljetuksen aikana Guantanamoon ja on siitä lähtien joutunut nojautumaan tukevaan keppiin.

- Yhdysvallat käyttää Guantanamon vankileirillä yhä Vietnamin sodan aikaisia kidutuskeinoja: meitä estettiin nukkumasta pitämällä valoja jatkuvasti päällä, sellit ovat jääkylmät, ja meitä nöyryytettiin alastomina ja seksuaalisesti. Monet tulevat hulluiksi, toiset tekevät itsemurhan, minä vaivuin masennukseen Sami al-Haji kertoo Sveitsissä.

Sudanilainen toimittaja Sami al-Haj vapautettiin toukokuussa yli kuuden vuoden jälkeen USA:n pitämältä terroristien vankileiriltä Kuuban Guantanamosta. 39-vuotias mies vaikuttaa ikäänsä vanhemmalta

Geneveen Sami al-Haj tuli vaatimaan kaupungissa toimivalta Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvostolta laittomassa tilassa toimivan Guantanamon välitöntä sulkemista.

- USA, joka kaikilla areenoilla puhuu ihmisoikeuksien puolesta, ei voi pitää yllä Guantanamon tapaista kidutusleiriä. Kidutus on terrorismia, hän sanoo USA:n terrorismin vastaisesta sodasta.

Sudanilainen pidätettiin Pakistanin ja Afganistanin rajaseudulla vuoden 2001 lopussa, heti New Yorkin terrori-iskujen jälkeen, jolloin Yhdysvallat alkoi jahdata muslimiterroristeja ympäri maailmaa. Toimittaja oli tuolloin kuvaustöissä tv:lle.

Häntä kuulusteltiin satoja kertoja Guantanamossa ja hän ryhtyi kuukausien syömälakkoon, kun näki tilanteensa toivottomuuden.
Etelä-Kuuban tukikohdassa on yhä noin 270 muslimivankia.

- En vihaa USA:ta, sillä Guantanamo ei ole yhtä kuin USA. Mutta se on Yhdysvaltain nykyhallinnon peilikuva. Vapauttamistani ajoivat monet amerikkalaiset ystäväni arabikansalaisjärjestöjen lisäksi. Ilman heitä en olisi täällä, Sami al-Haj miettii.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

SIMO PERTTULA

USA:n nykyhallinnon peilikuva! Se tietysti on totta, että vankilassa on ollut, ja on paljon ihmisiä, joiden syyllisyyttä terrorismiin, tai muuhunkaan rikokseen, ei ole pystytty todistamaan. He ovat joutuneet sinne sotatilanteen vallitessa, joten kohtelukin on ollut sotatilan mukaista, epäilemättä!Siinä on rikottu sodankin aikaisia kansainvälisiä sopimuksia! Mutta mikään "peilikuva" nykyhallinnosta se ei ole!

Zeus Väinämöinen

Harmittavaahan tuo on, että ihmisiä ja lähinnä miehiä, vangitaan pelkkien terrorismiepäilyjen vuoksi. Etenkin, kun tämä krusaadio tapahtuu vääräuskoisia vastaan.

On kuitenkin punnittava maailmanrauhaa ja kärjekkäimpien terroristiaineksien kahlintaa.

Maailma, ei ole koskaan oikeudenmukainen. Tuskin siitä islamilaisena sen oikeudenmukaisempi tulisi. Typeryyttähän tuollaiset leirit joka tapauksessa ovat.

Ehdotan, että USA lopettaa tuon leirin ja siirtyy uudelle vuosituhannelle. Olkoon se sitten Obaman tai MC Cainin.

tapio_o_neva

Miksi Suomen pitäisi hoitaa Yhdysvaltain ihmisoikeuspolitiikan jälkikäsittely? Yhdysvallathan on pakottanut Albanian ottamaan muutaman uiguurin.

Sitten kun Suomi alkaa olla enemmän rähmällään, alkaa sen pakolaispolitiikka olla Yhdysvaltain mukaista.

Jos Yhdysvallat voisi tuupata kaikki maailmassa kaltoin kohtelemansa Suomeen, ei kaltoin kohtelulla olisi mitään rajaa, koska olisi loppusijoituspaikka niin kuin ydinjätteelle.

tapio_o_neva

Tietenkään Yhdysvaltain miehittämät ja turvaamat maat eivät vastaanota tuomitsematta vangitsemalla leimattuja takaisin. He ovat Yhdysvaltain sosiaalipoliittinen ongelma.

Jos esimerkiksi uiguurit palauttaisi Kiinaan, heitä kidutettaisiin loppuikänsä Kiinassa siitä, että Yhdysvallat on todisteitta vanginnut heidät vuosiksi eli oikeastaan rangaistus jatkuisi.

Yhdysvallat on Guantanamon asukkaille kansalaisuuden tai green cardin velkaa.

BobYoung

Guantanamoon viedään vankeja mikä milläkin syyllä ja USA vähät välittää sotavankien käsitelyä koskevaista kansainvälisistä sopimuksista. Tämä häpeällinen toiminta on seurausta siitä valtavasta hysteriasta, mihin USA:n poliittinen johto sairastui 11/9 terrori-iskun vuoksi.
Kongressi näkee Guntamon ongelman ja Senaatti näkee myös ongelman, mutta GW Bush saa häärätä miten haluaa tässä presidenttijohtoisessa maassa. Valitettavaa. Toivottavasti USAn tuleva presidentti olisi enemmän eduksi maalleen. GW Bush ja Guantamo ovat USAlle suuri "disgrace", kuten valistuneemmat amerikkalaiset asian ilmaisevat.
Vapaus eli "freedom" on USAssa poliittinen mahtikäsite tai taikasana, jonka varjolla tietämätön perusjengi siunaa presidentin Irakin hävityksen, Guantamon leirin ja mitkä tahansa muut laittomuudet USAn ulkopuolella.

Tanka

"GW Bush saa häärätä miten haluaa tässä presidenttijohtoisessa maassa".

Ja valtaoikeudet senkun laajenevat osavaltojen suvereniteetin murenemisen kustannuksella.

John Warner National Defense Authorisation Actin perusteella presidentti voi puuttua myös osavaltojen sisäisiin asioihin ilman paikallishallinnon tai kuvernöörin suostumusta.

http://www.govtrack.us/congress/bill.xpd?bill=h109-5122

Tanka

"Guantanamoon viedään vankeja mikä milläkin syyllä ja USA vähät välittää sotavankien käsitelyä koskevaista kansainvälisistä sopimuksista".

Guantanamon vangit ovat juridisesti ikävä kyllä ”laittomia vihollistaistelijoita” eli totaalisesti riisuttu oikeuksistaan. Kansainvälinen oikeusjärjestelmä on hampaaton heidän edessään.

tapio_o_neva

Guantanamon vangit ovat juridisesti ikävä kyllä ”laittomia vihollistaistelijoita” eli totaalisesti riisuttu oikeuksistaan. Kansainvälinen oikeusjärjestelmä on hampaaton heidän edessään.

=> Tuo on Yhdysvaltain hallinnon sepitelmä. Sellaista kuin "laiton taistelija" ei ole olemassakaan missään kansainvälisessä sopimuksessa. Taleranhallinto oli kansainvälisesti tunnustettu. Yhdysvallat rahoitti sen sitä vastaan, että lopettivat julmin keinon huumekaupan. Jokainen Pohjoisen liittoa ja NATO:a vastaan hallituksensa puolesta taistellut talibani pitäisi tuomita Afganistanin lain mukaan eikä kidnapata toiselle puolelle maapalloa.

=> Analogisesti tanskalaiset ja ruotsalaiset pilapiirtäjät voisi kiikuttaa vastaamaan teheranilaiseen oikeusistuimeen jumalanpilkasta. Heidätkin voisi ripustaa rakennusnosturiin kaulastaan.

Kallevi

Islam on tulenarka aihe. Joka kerta kun kohtaan jonkun, joka ilmoittaa suhtautuvansa kriittisesti islamiin, pyrin tekemään heti tilannekartoituksen, eli selvittämään millaisesta islamin vastaisuudesta tarkkaan ottaen on kyse. Helppo testi on viittaus Guantanamoon. Yhdysvaltojen terrorismipolitiikkaa koskevat asenteet paljastavat heti islamkriittisyyden todellisen luonteen, toisin sanoen sen onko kyseessä rationaalinen islamkriittisyys, vai sumeilematon ihmisryhmän vastainen kiihkoilu. Näissä kommenteissa täällä on ollut kyse voittopuolisesti jälkimmäisestä.

tapio_o_neva

Holokaustin kieltäminen on helppo tapa testata, onko kysymyksessä järkiperäinen isänmaallisuus vai primitiivireaktioita aiheuttava irrationaalinen uskonnollisuus.

Iran kokeilee tätä ja saa Israelin suunniltaan sekä Yhdysvallat maailman vaaralliseksi valtioksi - ei aikomustensa, vaan voimansa vuoksi.

Israelin diplomatialle olisi suuri saavutus yllyttää Yhdysvallat Iranin vastaiseen sotaan ennen kuin Obamasta tulee presidentti eikä Yhdysvallat tuhoakaan Irania.

Sodalla on kiire! Minusta Paavo Lipponen voisi pitää painavan puheenvuoron vaikkapa Liisa Jaakonsaaren kanssa Iranin sodan puolesta, koska sosialidemokraatitkin ovat alkaneet hylkiä sotapolitiikkaa vapausaatteen ja ihmisoikeuksien kantavina voimina.

Ne, jotka eivät kunnioita vapautta, pitänee vapauttaa elämistään.

sans titre

Ensimmäiset vangit jotka vietiin Guantanamoon, joukossa on paljon syyttömiä jotka "ilmiannettiin" pelkän palkkion vuoksi. Heillä ei ole mitään tekemistä terrorismin kanssa, he sattuivat vain olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Tällaisia henkilöitä on sitten kidutettu vuositolkulla kuulusteluissa, häpeällistä.

Kiduttaminen on vastoin kansainvälisiä lakeja vaikka kyse olisi myös "oikeista" terroristeista. Näille syyttömille pitäisi antaa miljoonien dollareiden vahingonkorvaukset ja oikeat sotarikolliset pitäisi viedä kansainvälisen oikeuden eteen.

warjaksi

Sotarikolliset pitää tosiaan saada oikeuden eteen. Terroristeiksi todistettujen lisäksi Bush, Blair, Cheney, Rumsfeld ja kumppanit. Oikeus tapahtuu , kun em. herrat ovat oikeuden edessä ja saavat tuomion, joka heille kuuluu.

Tanka

Paitsi että USA ei ole ICC-sopimuksen osapuoli koska ei ole ratifioinut sitä. USA vastusti itse asiassa koko instituution perustamista yhdessä Kiinan, Irakin, Libyan, Qatarin ja Israelin kanssa.

Ja jotkut ihmettelevät miksi USA:ta ja Israelia kritisoidaan niin voimakkaasti tällä palstalla???

USA on myös painostanut lukuisia valtioita allekirjoittamaan bilateraalisia sopimuksia, jotka takaavat juridisen koskemattomuuden mm. kansainvälisissä tehtävissä toimiville amerikkalaisille esim. Afganistanissa ja Itä-Timorilla.

“ICC is a body based in The Hague where unaccountable judges,
prosecutors, could pull our troops, our diplomats up for trial.”

- Presidentti G.W Bush

Tanka

"Kiduttaminen on vastoin kansainvälisiä lakeja vaikka kyse olisi myös "oikeista" terroristeista. Näille syyttömille pitäisi antaa miljoonien dollareiden vahingonkorvaukset ja oikeat sotarikolliset pitäisi viedä kansainvälisen oikeuden eteen".

Iso-Britannia maksaa lähes 3,5 miljoonaa euroa korvauksia yhdeksälle kidutuksen uhrille sekä kidutuksessa kuolleen Baha Mousan omaisille.

http://www.guardian.co.uk/uk/2008/jul/11/military.defence

Tanka

Kuusi vuotta syyttömänä Guantanamossa. Länsikiinalaisen uiguuri Huzaifa Parhan tarina.

***

The appellate court’s opinion in Parhat’s case has not yet been released because it, too, contains classified information, but a redacted version is being prepared. Importantly, in the one-page order that has so far been released, the court told the government either to release or transfer Parhat, or—in what would be a pointless and agonizing exercise at this point—to hold a new set of administrative proceedings for him.

In the meantime, Parhat is living a life of useless tedium. He recently described his daily routine to his lawyer, who wrote:

Wake at 4:30 or 5:00. Pray. Go back to sleep. Walk in circles—north, south, east, west—around his 6-by-12 foot cell for an hour. Go back to sleep for another two or more hours. Wake up and read the Koran or look at a magazine (written in a language that he does not understand). Pray. Walk in circles once more. Eat lunch. Pray. Walk in circles. Pray. Walk in circles or look at a magazine (again, in a foreign language). Go back to sleep at 10:00 p.m.

Abdusemet, another Uighur at Guantanamo, has described days on end of doing nothing more than eating, praying, pacing, and sitting on his bed. “I am starting to hear voices, sometimes. There is no one to talk to all day in my cell and I hear these voices,” Abdusemet told his lawyer, worriedly.

“What did we do?” he asked. “Why do they hate us so much?”

http://www.hrw.org/english/docs/2008/06/30/usint19231.htm