Lauantai 20.7.2019

Omaninlahden tankkeri-iskut ihmetyttävät tutkijoita: ”Joku yrittää provosoida sotaa USA:n ja Iranin välille – mutta kuka?”

Luotu: 
15.6.2019 10:01
  • Kuva: EPA / Irib News
    Kuva
    Omaninlahden tankkeri-iskujen pelätään johtavan sotaan Yhdysvaltojen ja Iranin välillä. Kuvassa toinen tällä viikolla iskun kohteeksi joutuneista tankkereista.
|

Omaninlahden tankkeri-iskujen pelätään johtavan sotaan Yhdysvaltojen ja Iranin välillä. Tutkijoiden mukaan ei kuitenkaan ole täysin varmaa, että Iran on iskujen takana.

Pentagon julkaisi perjantaina videon, jossa Iranin vallankumouskaartin sotilaat irrottavat räjähtämätöntä miinaa japanilaisaluksesta. Amerikkalaisten mukaan video todistaa Iranin olevan osallinen iskuissa.

Iran puolestaan on kiistänyt ”minkäänlaisen sekaantumisen”. Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif vihjaa uutistoimistojen mukaan, että Iranin viholliset olisivat hyökkäysten takana. Hän korosti vuoropuhelun tärkeyttä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Iranin osallisuudesta ei ole epäilystäkään.

”Iran teki sen ja he tietävät sen hyvin itsekin”, hän sanoi perjantaina Financial Timesin mukaan.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ei yllättynyt USA:n kovasta kannasta.

”Ei yllätä, että USA sanoo Iranin olevan vastuussa tankkeri-iskuista. Muut maat kysyisivät lisää todisteita, mutta USA tulee nyt pyytämään liittolaisiltaan tukea kostoiskulle”, hän tviittaa.

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund puolestaan kysyy, kenen intressissä on sodan lietsominen Iranin ja Yhdysvaltojen välille.

”Joku yrittää provosoida sotaa USA:n ja Iranin välille – mutta kuka”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer linjaa, että Iranin osallisuutta tulee tutkia tarkemmin ennen johtopäätösten vetämistä. Hän viittaa hyökkäyksen kohteeksi tällä viikolla joutuneen japanilaistankkerin omistajan lausuntoon.

”Vedenalainen miina tai torpedo ei ole voinut aiheuttaa tankkereiden vahinkoja, koska vahingot ovat vesirajan yläpuolella. Saamani raportin mukaan näyttää siltä, että jonkin lensi tankkereita kohti”, tankkeriyhtiö Kokukan pääjohtaja Yutaka Katada sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan.

Jännitteet Persianlahdella ovat kasvaneet viime aikoina Iranin ja Yhdysvaltojen suhteiden kiristymisen vuoksi. Ne ovat olleet huonot vuodesta 2015 lähtien, jolloin presidentti Donald Trumpin hallinto päätti vetäytyä Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta.

Kuukausi sitten Omanin ja Arabiemiraattien alueella neljä säiliöalusta joutui iskun kohteeksi.

Lue lisää:

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Analyytikko: Donald Trump turhautuu ja se vaikuttaa Suomeen – ”Näkyisi aika nopeasti bensapumpuilla”

Varoitus Donald Trumpin Iran-pakotteiden vaikutuksista Suomelle: ”Uskotaan nousevan yli miljardiin euroon”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Iran on matkalla talouspakotteiden myötä yhteiskunnalliseen rauhattomuuteen ja silloin vanha klassinen tapa otetaan käyttöön. Se on yhteinen vihollinen maan rajojen ulkopuolella.
Tämä ”joku” löytyy kyllä Iranin rajojen sisäpuolelta. Todisteet siihen ovat veden pitävät. Magneettimiinat eivät tartu itsestään laivojen ulkosivuille. Sellainen ei myöskään lähde itsestään pois laivan ulkosivulta, vaan siihen tarvitaan apua, kuten julkaistu video täysin kiistattomasti osoittaa. Sota näyttäisi olevan ”oven takana.”

Mikko Toivonen

Kyllä Jukka minun mielestäni tarvitaan paljon konkreettisempia todisteita kuin Trumpin kuvaama filmi iranilaisesta partioveneestä juuri vahingoittuneen metanolia kuljettaneen tankkerin kyljessä. Kyllä tankkeri oli niin lähellä Iranin suvereenejä merirajoja että vahingon sattuessa sieltä ehtii tarkastusakus ensimmäisenä tarkastus ja miehistön evakuointitoimiin.
Mahdollisia tekijöitä on nyt kyllä niin monta joiden intressissä olisi eri syistä kalabaliikin lietsominen tuolla alueella, että sitä ei voida nyt CIA "satelliittikuvien" pohjalta todistaa kuten ei aikoinaan myöskään mobiileja joukkotuhokemikaalitehtaita silloisen ulkoministerin kenraali Powellin lausunnoissa. Nehän sittemmin osoittautuikin kasvin ja tuhohyönteisten myrkyn levittäjiksi ihan maanviljelystarkoitukseen. Sen muuten näki vähänkin perillä asioista oleva niistä satelliittikuvista heti!
Voihan takana olla Iran, mutta niin voi olla mikä tahans Iranin aseistamista Proxy toimijoista kuten Huthit, Hamas ja Hezbollah. Asialla voi olla myös Israel ja Saudiarabia lietsoakseen USA käymään Iranin kimppuun, ja ehkä syystäkin, Se voi olla jopa Venäjä halutessaan raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan nousua mistä heidän budjettinsa ja taloutensa on kriittisesti riippuvainen.
Se voi myös olla itse USA monin salaisin perustein, joista yksi on ei suinkaan öljyn hinta ja määrä vaan asemyynti.
Muuttujia ja tekijöitä on yksinkertaisesti liian monta, jotta ainakaan minä kykenisin edes mahdollisesti oikeassa olevan veikkauksen ja minä olen sentään yli 20 vuotta työskennellyt Persian lahden maissa.
Nyt tosin jo vuosia eläkkeellä, mutta täysin paikan päällä kun Bush aloitti viimeisimmän Irakin sodan ja juuri noilla virheellisillä ja tarkoitustulkinnoilla vaikka silloin yleisö olisi Husseinin vallastapoiston ainoanakin syynä hyväksynyt

Panu Saarela

Trumpin tapoihin kuuluu hutkia, ei tutkia. Se tekee tilanteesta erityisen vaarallisen. Iranin syyllisyyttä vastaan näyttäisi olevan se, että Japanin pääministeri vieraili Iranissa juuri iskujen aikaan. Iskun ajoitus olisi kerrassaan omituinen. Tietenkin Iran voi silti olla syyllinen. USA:n todisteet eivät vielä vakuuta, varsinkaan kun tietää millainen suhtautuminen hallinnolla on tosiasioihin.

Kenen intresseissä voisi olla Yhdysvaltojen ja Iranin välinen sota sekä öljyn hinnan kohoaminen?

Panu Saarela

Enpä jaksa alkaa luettelemaan, kuinka monta tviittiään Trump on joutunut perumaan. Puhumattakaan tuhansista valheista, jotka faktantarkistajat ovat hänelle rekisteröineet.

"Yhdysvalloissa Washington Post -lehti on tehnyt koko Donald Trumpin presidenttikauden ajan faktantarkistusta Trumpin puheista. Tänään julkaistussa artikkelissa lehti kertoo, että presidentin valheiden määrä on lisääntynyt huomattavasti viime aikoina.

Trump on valehdellut tai esittänyt harhaanjohtavia väitteitä koko kaudellaan faktantarkistuksen mukaan yhteensä 6 420 kertaa 649 päivän aikana. Ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana presidentti esitti tällaisia väitteitä yhteensä 1 308 eli keskimäärin viisi valhetta päivässä.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/66f7f50f-2c5f-49b9-b543-7fa0595595e9

Edellä kerrottuun perustuen Trumpia luonnehditaan maailman todennäköisesti nopeimmaksi valehtelijaksi. Mielestäni näin lörppä suu indikoi hutkimista, ei tutkimista.

Petri Heiniemi

Yhdysvallat on jo pitkään halunnut pyhää sotaa islamilaisen maailman kanssa ja tämä on vain osa sitä jatkumoa. Israel on juutalaiskristillisen maailman ensimmäinen siirtokunta lähi-idässä, kuten Jamestown oli aikanaan pohjois-amerikassa. Lähi-idän alkuperäisväestöä odottaa sukupuutto.

Teijo Killström

Tämä keissi kokonaisuudessa on sellainen että jossain nyt mättää, Trumpin hallinto sekoilee monessa asiassa ja osin todisteet eivät vakuuta tai sattumalta ovat kuin tilauksesta juuri sopivia selittelyjä.
Aivan kuin neukkujen/venäläisten propaganda, intoudutaan asiassa liikaa ja juttu lähtee aina lapasesta sylttytehtaaseen osoittaen.

Luodaanpa katsaus menneisyyteen kronologisessa järjestyksessä:
1. Bush Jr.nimitti asiantuntijakseen John Boltonin 2001, vastuualueenaan joukkotuhoaseiden leviämisen estäminen.
2. Bush hyökkäsi Irakiin 2003 koska Irakissa joukkotuhoaseet joita ei sitten ollutkaan.
3. 2015 John Bolton antaa haastattelun jossa toteaa että sota Irania vastaan on saatava aikaiseksi ja on välttämätön, vaihtoehtoja ei ole.
4. Huhtikuussa 2018 Trump nimittää Boltonin neuvonantajakseen.
5. Keväällä Trump ilmoittaa tietävänsä jonkun tahon suunnittelevan jotain Persianlahdella.
6. Toukokuussa iskut neljää tankkeria vastaan.
7. Uutinen 29.5: "Bolton on parhaillaan Arabiemiraateissa ja aikoo keskustella Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian johtajien kanssa alueellisista jännitteistä. Tarkoituksena on myös selvittää yhteistyössä se, mitä seuraavaksi tehdään."
8. Kesäkuussa iskut kahta tankkeria vastaan joiden ensin tiedetään saaneen torpeedosta taikka miinasta kunnes varustamon edustaja kertoo hyökkäyksessä käytetyn jotain lentävää. ...Ja kuinka ollakkaan, sitten löytyykin epäselvää videota kuin epäkuntoista miinaa irroitellaan tankkerista,vesirajan yläpuolelta.

Näin kansipäällystössä pitkään seilanneena itse en kyllä osta selitystä että laivan kylkeen voidaan käydä kiinnittelemässä miinoja öljysatamassa tai saati laivan ollessa kulussa, ilman että sitä ei huomattaisi.

On hyvä pitää mielessä että käytännössä veriviholliset Saudi-Arabia ja Iran sotivat Jemenissä toisaan vastaan.
Samalla on hyvä muistaa Trumpin bisnekset saudien kanssa ja tuki saudeille on mennyt niin pitkälle että ei esim.hyväksynyt Turkissa Saudien lähetystössä tehdyn paloittelumurhan todisteita.

On selvää että ei Iran ole mikään pyhimysten maa mutta kait niilläkin jonkin sortin itsesuojeluvaisto on,puhumattakaan siitä että pitäisivät hyvänä ideana hyökätä omalla rannikollaan japanilasta tankkeria vastaan kun Japanin pääministeri on vierailulla.

Venäjä ei ole asiassa pukahtanut mitään ehkä siksi että Putinille sopisi oikein hyvin että amerikkalaiset Iran-kiireiden vuoksi jättäisivät Syyrian vähemmälle huomiolle?

Boltonista yksi juttu:
https://www.washingtonpost.com/opinions/for-john-bolton-war-is-the-answe...

Markku Peltola

Ja olisikohan israelilaisten syytäkin olla huolissaan esim iranilaisten puheista:

"The issue prompted Iran's Supreme Leader Khamenei to "spell an end to the debates" on Israel. During a Friday sermon in Tehran, he stated, "It is incorrect, irrational, pointless and nonsensical to say that we are friends with the Israeli people... we are on a collision course with the occupiers of Palestine and the occupiers are the Zionist regime. This is the position of our regime, our revolution and our people."[116]
Ayatollah Ahmad Khatami

In August 2012, a senior cleric and Tehran's provisional Friday Prayers Leader Ayatollah Ahmad Khatami, speaking about Qods Day, called for the annihilation of the "Zionist regime," emphasizing that the spread of the "Islamic Awakening" in the Middle East "heralds annihilation of the Zionist regime."[119]
Brigadier General Gholamreza Jalali

In August 2012, Brigadier General Gholam Reza Jalali, who heads Iran's Passive Defense Organization, said ahead of Al-Quds Day that Israel must be destroyed, saying, "[Al-Quds Day] is a reflection of the fact that no other way exists apart from resolve and strength to completely eliminate the aggressive nature and to destroy Israel."

Iran ja muut Arabimaat ovat uhanneet tuhota Israelin.
Olisi kyllä Israelin etu, jos Iran olisi heikko, ja joutuisi keskittymään omiin sisäisiin asioihinsa.

Noin ihan vertailun vuoksi miettikääpä, että
jos Venäjällä olisi tuollaisia yllä kuvatun kaltaisia mielipiteitä ja ulostuloja koskien jotain naapurimaata, niin olisiko se Venäjän naapuri huolissaan?