Tiistai 23.7.2019

Donald Trump: ”Iran teki erittäin suuren virheen” - Vladimir Putin varoittaa katastrofista

Luotu: 
20.6.2019 17:56
Päivitetty: 
20.6.2019 17:59
  • Kuva: EPA / Erik Hildebrandt
    Kuva
    Iran kertoi tänään pudottaneensa USA:n laivaston RQ-4 Global Hawk -lennokin.
|

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat kiristyneet uudelleen tänään torstaina, kun Iran kertoi ampuneensa alas maan ilmatilassa amerikkalaisen miehittämättömän vakoilulennokin. 

Iranin mukaan lennokki, joka oli tyyppinimeltään RQ-4 Global Hawk, oli pudotettaessa lähellä Kuhmobarakia, joka sijaitsee Hormozganin maakunnassa Iranin eteläosissa.

CNN:n mukaan Yhdysvallat myöntää, että iranilainen ohjus tuhosi amerikkalaislennokin, mutta amerikkalaisviranomaisten mukaan lennokki ammuttiin alas kansainvälisessä ilmatilassa Hormuzinsalmessa. Lennokki oli amerikkalaisten mukaan Yhdysvaltain laivaston MQ-4C Triton.

”Iran teki erittäin suuren virheen”, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi hetki sitten Twitterissä.

 

 

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti tänään Yhdysvaltojan käyttämästä sotilaallista voimaa Irania vastaan.

”Se (sotilaallinen isku Irania vastaan” olisi katastrofi, koska se loisi väkivaltaa ja mahdollisesti lisäisi alueelta pakenevien ihmisten määrää”, Putin sanoi Venäjän television perinteisellä kyselytunnilla vastatessaan venäläisten kysymyksiin. Lausunnosta uutisoi uutistoimisto TASS

CNN:n tietojen mukaan Valkoisessa talossa pidetään myöhemmin tänään kokous tapahtumien vuoksi, mutta presidentti Trumpin ei odoteta osallistuvan siihen.

Iranin televisiossa tänään puhunut komentaja Maj-Gen Hossein Salami on BBC:n mukaan kehottanut Yhdysvaltoja kunnioittamaan Iranin alueellista koskemattomuutta.

Sotilaallisen iskun mahdollisuudesta on puhuttu sen jälkeen, kun kun kahteen öljytankkeriin iskettiin Omaninlahdella reilu viikko sitten.

LUE LISÄÄ: Omanin tankkeri-iskut ihmetyttävät tutkijoita: ”Joku yrittää provosoida sotaa USA:n ja Iranin välille – mutta kuka?”

Yhdysvallat on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Lähi-idässä. Persianlahdelle on lähetetty lentotukialuksia, B-52-pommikoneita ja joukkoja.  Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että alueelle lähetetään tuhat sotilasta lisää vastaamaan Iranin joukkojen vihamieliseen käytökseen.

Jännitteet Persianlahdella ovat kasvaneet viime aikoina Iranin ja Yhdysvaltojen suhteiden kiristymisen vuoksi. Ne ovat olleet huonot vuodesta 2015 lähtien, jolloin presidentti Donald Trumpin hallinto päätti vetäytyä Iranin kanssa solmitusta ydinasesopimuksesta.

LISÄÄ AIHEESTA: 

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Analyytikko: Donald Trump turhautuu ja se vaikuttaa Suomeen – ”Näkyisi aika nopeasti bensapumpuilla”

Varoitus Donald Trumpin Iran-pakotteiden vaikutuksista Suomelle: ”Uskotaan nousevan yli miljardiin euroon”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kun otetaan huomioon medialuku ja todellisten tapahtumien suhteellisuus, niin ilmeisesti US miehittämätön vakoilukone on ollut aika lailla "rajan pinnassa", kun iranilaiset ovat sen ampuneet alas.
Se mihin enemmänkin kannattaa kiinnittää huomiota on Iranin ilmavalvonnan vahvuus ja myös sen ohjuskaluston kyvykkyys ja kantama, sillä kyseessä oli huonosti näkyvä kone ja sen hyvin korkealla lentävä malli eli ohjusten korkeuskantama on ollut reippaasti yli liikennelentokoneiden käyttämän korkeuden.
Iran ei siis näytä olevan ihan taskusta hoideltava sotilasmahti jenkeillekään. Hehän onnistuivat vuosia sitten jo kaappaamaan vähän vastaavan jenkkien vakoilukoneen ja ohjaamaan sen omalle maaperälleen lähes vahingoittumattomana. Silloin muistaakseni Afganistanin tukikohdista operoidun laitteen.
Jokatapauksessa tilanne on vaarallinen siksi, että Iranin puolella ovat uskonnolliset fanaatikot liipaisimissa ja USA puolella taas .....!? (Orange man)

Mikko Toivonen

Tuon kommentin asiayhteyteen on luonnollisesti laitettava tämä artikkelin väliotsikko:

"LUE LISÄÄ: Omanin tankkeri-iskut ihmetyttävät tutkijoita: ”Joku yrittää provosoida sotaa USA:n ja Iranin välille – mutta kuka?”

Kysymys on perusteltu sillä ei oikeastaan voida kuvitella edes Iranin uskonnolisen johdon fanatismin ja US aikuisten poliitikkojen ja puolustusvoimien sallivan järjetöntä konfliktia.

Joku sitä kuitenkin etsii ja yrittää saada aikaan. Mahdollisia on suurin piirtein kourallinen USA ja Iranin itsensä lisäksi.
Mukaan on laskettava silloin myös ei valtiolliset öljystä ja sen hintatasosta elävät. Epätodennäköistä, mutta ei voi täysin sulkea ajatuskaavioista
No sopivaa juhannusspekuloitavaa.

Markku Lehto

Mieleen tulee, että kumma kun tämä miehittämätön ja tehokkailla sensoreilla varustettu korkealla lentävä lentolaite ei ole kyennyt havainnoimaan niiden tankkereiden kylkiin räjähteitä toimittamia venekuntia. Eikä seuraamaan sitä mihinkä satamaan tai rantaan veneet ovat palanneet.

Nuo tieustelutiedot tuskin ovat sellaisia, etteikön niitä voida julkaista ilman että paljastetaan tiedustelujärjestelmän salaisuuksia. Kaikkeahan, mitä tiedetään ja mistä tiedetään, ei voi paljastaa.

Tässäpä on nyt kansainväliselle yhteisölle selvitettävää. Saas nähdä saadaanko tästä YK:n johdolla puolueeton selvitys. Siinä pitää sitten varmistaa selvittelytyöhön osallistuvien turvallisuus. Ettei käy niin kuin kävi eräälle tutkijalle joka osallistui Irakin oletetun kaasuaseiden olemassaolon selvittelyyn.

Markku Lehto

Iranilla on ainakin 5 sukellusvenettä, jotka kykenevät laskemaan meren pohjaan herätemiinoja. Nämä herätemiinat aktivoituvat ja räjähtävät yllä kulkevan aluksen magneettikentän muutoksista, potkureiden ääniherätteistä sekä ja / tai rungon aiheuttamasta veden paineen muutoksista. Miinoissa on useiden satojen kilojen räjähdyspanos joka riittää tuhoamaan miinan ylitse kulkevan suurenkin aluksen. Öljytankkerin tapauksessa on kyseessä myös melkoinen öljykatastrofi.

Ks. Iranin sukellusveneisiin liittyen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fateh-class_submarine

https://en.wikipedia.org/wiki/Kilo-class_submarine#cite_note-Naval_Techn...

Andreas Pyy

Iran ei tehnyt mitään väärää, vaan ainoastaan puolusti omaa aluettaan. Iran on rauhanomainen maa Yhdysvaltoihin verrattuna. Jos Iran olisi lennättänyt omaa vakoilulennokkiaan Yhdysvaltojen ilmatilassa, niin Yhdysvallat olisi aloittanut välittömästi sodan Irania vastaan.

Jouko Kauppinen

Kyllähän siinä väärää tehtiin, vaikka lennokki olisi ollut rajan tuntumassa, niin oikein olisi ollut antaa USA:lle nootti tapahtumasta ja selvittä, mitä oikein tapahtui.
Jos suomalaiset toimisivat Iranin tavalla, niin täällä olisi monta alasammuttua konetta.