Maanantai 22.7.2019

Vakava varoitus Euroopalle: ”Nord Stream 2 on kammottava virhe”

Luotu: 
24.6.2019 10:47
Päivitetty: 
24.6.2019 11:10
  • Kuva: Nord Stream 2
    Kuva
    Nord Stream 2 -hankkeen kaasuputkia tuotantovaiheessa Saksan Mulheimissa. Arkistokuva.
|

Faktakulma

Uusi noin 1200 kilometriä pitkä merenalainen Nord Stream 2 -kaasuputki kuljettaa maakaasua Venäjältä Saksaan. Rakenteilla oleva putkilinja kulkee Suomen talousvyöhykkeellä noin 378 kilometrin matkan. Putkilinjan reitti kulkee Venäjän, Saksan ja Tanskan aluevesillä ja talousvyöhykkeillä sekä Suomen ja Ruotsin talousvyöhykkeillä.

Hankkeesta vastaa Nord Stream 2 AG -yhtiö, jonka omistaa Venäjän energiayhtiö Gazprom. Putken rahoituksessa on mukana useita eurooppalaisyhtiöitä.

Kaasuputken oli määrä valmistua loppuvuodesta 2019, mutta käyttöönotto saattaa viivästyä.

Itämeren Nord Stream 2 -kaasuputki on haitallinen ja vaarallinen hanke Euroopan kannalta, varoittavat yhdysvaltalaiset poliitikot ja diplomaatit Eurooppaa. Kritiikkiin yhtyvät niin USA:n demokraatit kuin republikaanitkin, Saksan yleisradion Deutsche Welle kertoo.

Euroopassa hanketta vastustavat muun muassa Ranska ja Ukraina, joista viimeinen menettää asemaansa kaasun kauttakulkumaana, kun Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom alkaa tuoda uudella putkella kaasua suoraan Saksaan.

Lue myös: Kokoomuksen mepeiltä vahva kanta: ”Nord Stream 2:sta ei pitäisi rakentaa”

Saksalle läheinen Yhdysvallat katsoo – presidentti Donald Trumpin sanoin – että Saksa tekee putkella itsestään Venäjän panttivangin. Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell varoitti Venäjä-riippuvuudesta DW:n kirjoituksessaan äskettäin.

”Euroopan unionin riippuvuus venäläisestä kaasusta muodostaa riskin Euroopalle ja länsimaailmalle kokonaisuudessaan ja tekee meistä kaikista turvattomampia. Nord Stream 2 -kaasuputki lisää Euroopan haavoittuvuutta Venäjän energiakiristykselle”, Grenell varoittaa.

”Putinin kaasuputki on ansa”, sanoi puolestaan republikaanisenaattori John Barrasso energiasivusto E&E:n haastattelussa äskettäin.

”Saksa näyttää olevan valmis laittamaan päänsä silmukkaan. Pidän tätä karmeana virheenä.”

Demokraattisenaattori Jeanne Shabeen yhtyi äskettäin republikaanisenaattori Ted Cruzin aloitteeseen asettaa talouspakotteita yhtiöille, jotka ovat mukana kaasuputkihankkeessa. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei voi sulkea silmiään, kun ”Kreml rakentaa tätä Troijan hevostaan”.

Yhdysvalloissa ihmetellään, miten Saksa voi samaan aikaan syöttää rahaa Venäjälle kaasuputkihankkeessa ja toisaalta pyrkiä edistämään rauhaa Ukrainassa. Ukraina pelkää, että sen aseman heikentyminen tarkoittaa myös sen EU:lta saaman suojan heikentymistä Venäjän aggressioiden varalta.

Mikäli Yhdysvallat asettaa pakotteita Nord Stream 2- hankkeessa mukana oleville yhtiöille, on listalla myös Suomen valtio-omisteinen energiayhtiö Fortum, jolla on osuus putkihankkeessa saksalaisen Uniperin kautta.

Suomessa Sipilän hallitus käsitteli putkihanketta vain ympäristö- ja talouskysymyksenä. Putkesta on teetetty Suomessa ympäristövaikutusten arviointi ja sille on myönnetty luvat Suomen talousvyöhykkeen käyttöön rakennuslupineen.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Professori varoittaa Nord Streamista: ”Jäätävä siirto Vladimir Putinin shakkilaudalla”

Euroopassa vaaditaan sanktioita ”Putin-lobbari” Schröderille – NS2-hankkeessa on mukana myös Paavo Lipponen

Paavo Lipponen kiersi Putin-kysymyksen Ylellä – ”Eikös Venäjä ole riippuvainen”

Nord Stream 2 nousi Münchenin turvallisuuskonferenssin kuumaksi perunaksi – KL: Sauli Niinistö torjui varoitukset

Trump löysi uuden aseen Saksaa vastaan: Nord Stream 2

Näin Ruotsi perustelee Nord Stream –päätöstään: ”Emme voineet sanoa ei”

Uusi varoitus Nord Streamista - ”Saksan päätös suuri voitto Kremlille”

Paavo Lipponen nimettiin Putinin liittolaiseksi USA:ssa – ”Eurooppalaisen ja venäläisen rahan liitto”

Elina Lepomäki älähtää: Fortum vie Suomen mukaan ”Euroopan edun vastaiseen” kaasuputkeen

Faktakulma

Uusi noin 1200 kilometriä pitkä merenalainen Nord Stream 2 -kaasuputki kuljettaa maakaasua Venäjältä Saksaan. Rakenteilla oleva putkilinja kulkee Suomen talousvyöhykkeellä noin 378 kilometrin matkan. Putkilinjan reitti kulkee Venäjän, Saksan ja Tanskan aluevesillä ja talousvyöhykkeillä sekä Suomen ja Ruotsin talousvyöhykkeillä.

Hankkeesta vastaa Nord Stream 2 AG -yhtiö, jonka omistaa Venäjän energiayhtiö Gazprom. Putken rahoituksessa on mukana useita eurooppalaisyhtiöitä.

Kaasuputken oli määrä valmistua loppuvuodesta 2019, mutta käyttöönotto saattaa viivästyä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Tervala

Ukrainan putkiston modernisointi olisi tullut huomattavasti halvemmaksi, mutta se ei ole tietenkään Venäjän intressien mukaista. Nord Stream 2:n valmistumisen jälkeen Ukarainan kortit on pelattu ja Venäjä voi tehdä sen suhteen mitä haluavaa koska EU ei pysty tekemään mitään ja USA sekä Natokaan tuskin sekaantuvat asiaan koska riski konfliktin laajenemisesta on aivan liian suuri.

Janne Pohjala

Kassuputkella ei ole mitään oleellista merkitystä asiassa. Ukrainan väite perustuu:

- haluun saada siirtomaksut
- syödä kuormasta
- kiristää talvisin Venäjää kaasun hintaneuvotteluissa estämällä Gazpromia kuljettamista Eurooppalaisille asiakkaille kylliksi kaasua sovitun mukaan.

On monta ihan validia syytä miksi sekä Eurooppalaiset asiakkaat että Venäjä haluavat uuden linjan.

Koska Ukrainan on epäluotettava kaasun kuljettaja. Kun sen kirotusote on irtoamassa sen propagandistit huitovat Venäjän uhkalle, ihan kuin asialla olisi jotain rationaalista perustelua.

Tässä usarin uutinen vuodelta 2009.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/46031-euroopan-energiatilanne-dramaatt...

Venäjä alkoi toimittaa kaasua sen verran kuin on myyty. Jostain syystä putken Euroopan päähän sitä sitten ei enää riittänyt.

Ei riittänyt koska Ukrainalaiset yhtiöt varastivat linjasta kaasua ja myivät sitä asiakkailleen. Venäjän taasen on painettava kaasua putkeen jotta sen toisessa päässä saadaan toimitettua luvatut kaasut Länsi-Eurooopaan.

Tämä asia ymmärretään sekä Länsi-Euroopan asiakkaiden kesken että Venäjän ja on syy miksi yhteinen päätös oli rakentaa molempien rahoilla luotettavampi reitti.

Timo Virtanen

Tämä on sitä Amerikka ensin ajattelua. Nyt sitä kannattavat demokraatitkin. Myös Ranska ym kilpailukyky syistä. Tärkeää on, että Saksa pääsi pääsisi eroon fossiilisista polttoaineista. Ei se Venäjä riippuvuus ole todellinen syy. Ei Venäjä katkaise toimituksiaan mistään hinnasta, silloin rahantulo loppuu. Se on vapaa kilpailu, jota nyt vastustajat ovat ryhtyneet pelkäämään. Ikävä piirre on tietenkin se, nyt että Ukraina joutuu sivuraiteelle. Mutta osittain lienee syy ihan heissä itsessään. Saksakin nähtävästi katsoo tämän vaihtoehdon varmemmaksi itselleen.

Pasi Käyhkö

Timo, juuri näin. Venäjän talous on tällä hetkellä melko heikoissa kantimissa. Maa tarvitsee vientituloja kipeästi.
Venäläisten elintaso on laskenut jo neljän vuoden ajan. Esim. maan palkkataso on laskenut vuodesta 2015 alkaen.

Markus Vuorivirta
Vastaus kommenttiin #24

Kyllä. Olemme vaikeuksissa. Ollut jo pitkään. Eikä se ilmeisesti koskaan parane. Joskus tulee hetkiä, kun se näyttää siltä, mutta se on vain hiushaituvaisen lyhyt hetki, jonkin sortin illuusiota. On varmaan vemäläistä geeniä meissäkin, kun ollaan mestareita näissä illuusion luomisissa.

Tapani Tuominen

Jotenkin tässä uutisessa ontuu tuo "kuka lausuu -puoli"?

Muutama jenkki, Ranska ylimalkaisesti mainittuna ja ihan yllättäen Ukraina, jolla on subjektiivisesti ottaen ymmärrettävät, mutta silti kestämättömät perusteet arvostella putkea.

Kuinka monta vuotta Ukrainalla on ollut aikaa laittaa elinkeinorakennettansa kuntoon puoli-ilmaisesta kaasusta saadusta tulosta, jota ei ole edes tarvinnut jalostaa millään lailla? Nyt kun putki alkaa olla valmis (ns. housussa), on aika turha yrittää saada tehtyä päätöstä perutuksi. Etenkin kun maa on vuosikymmenet käyttänyt "putkiruuvia" kiristääkseen lisää etuja Venäjältä, sen enempää loppukäyttäjiä ajattelematta.

Ei jatkoon.

Ilkka Manner

Kilpailu kaasun hinnasta on sitten vasta todellista kun on todelliset vaihtoehdot. Koska Saksaan saadaan riittävästi LNG-satamia?
Mitä riippuvuuteen tulee niin Venäjä on enemmän riippuvainen kaasun myynnistä kuin Saksa sen ostosta. Putken voi sulkea kummasta päästä tahansa.

Janne Pohjala

Ei satamilla juurikaan ole merkitystä hintaan, vaan nestetyttäminen ja kuljettaminen erikoisaluksilla on se mistä hinnan ero tulee.

Muistutettakoon että USAhan on ajettu uutta öljyputkea jos Obaman kaudella, koska öljyn kuljettaminen junalla on kalliimpaa.

Mutta Euroopan tulisi maksaa 200% vapauskaasusta koska USA niin tahtoo.

Tämä on aivan samaa kuin 5G. Kun ei pärjätä kilpailussa niin keksitään uhkia ja sitten kiristetään Al Caponen tapaan ravintoloitsijoita eli "liittolaisia" ostamaan Kaasu-Alin nestekaasua.

Ilkka Manner

Satamat tarvitaan jotta voidaan saada kilpailua aikaan. Jos ei ole tarpeeksi satamakapasiteettia niin ei ole kilpailua. Tuotantokustannuksella ei periaatteessa ole merkitystä, kysehän on siitä millä hinnalla suostutaan myymään. On myyjän asia arvioida onko myynti kannattavaa vai ei - ja joissakin tapauksessa aluksi tarjotaan alle tuotantokustannuksen myöhempien tuottojen toivossa. Lisäksi joillakin valtiolla on oma intressinsä hinnanasetannassa.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #28

Halutaa välttää riskiä ostamalla subventoitua tavaraa, kun se jos mikä on epävarmaa kauanko subventio jatkuu ja riski on 200% hinta?

Ihan en usko että amerikkalaiset liikeyritykset alkaisivat maksaa Euroopalle siitä että nämä suostuisivat polttamaan heidän kaasuaan. Saati liittovaltio maksamaan puolet Euroopan vapauskaasusta.

Ilkka Manner
Vastaus kommenttiin #30

Yritin sanoa, että satamat on välttämätön osa infraa jos halutaan oikeasti pitää kilpailua yllä. En usko, että mikään länsimainen taho yrittäisi tarjota kaasua alle tuotantokustannuksen, mutta kilpailumahdollisuus estäisi Venäjän painostuksen tai ylihinnan kaasulle. Riippuvuus Venäjän kaasusta on jo nyt olemassa, uusi kaasuputki ei sitä miksikään muuta. NS2 vain vähentää "välimaiden" kuten Ukrainan aiheuttamaa lisäriskiä.

Markku Savikivi

EU on mennyt "rauhanprojektina" persiilleen jakaessaan Eurooppaa kahteen toisiaan kyttäävään sotilasleiriin.

Venäjän toimet yhteistyössä Ukrainan venäläisen osan kanssa alkoivat, kun näytti siltä, että Ukrainan maanpetokselliset voimat olivat luvuttamassa pois sen Ukrainan itsenäisyyden, mitä Venäjä oli takaamassa Neuvostoliiton hajotessa. Oli vaarana, että Ukrainasta olisi tulossa EU:n liittovaltiofanaatikoille alistettu EU-superpowerin osa. Superpoweri ei paljoakaan EU:n kansallisvaltioilta kantoja kyselisi ja veisi ohjuspatterinsa liian lähelle Moskovaa.

USA:n presidentti Kennedy oli valmis aloittamaan suursodan, jos NL olisi vienyt ohjuspatterinsa Kuubaan eli liian lähelle USA:n hallintokeskuksia.

EU-liittovaltiohanke "rauhanprojektina" on siis saatanasta. Se on uhka unionin kansallisvaltiolle ja uhka Venäjälle.

Kieltämättä Saksan liiallinen riippuvuus Venäjän kaasusta on merkittävä uhka Saksalle. Kaasun tulon katkaiseminen talvipakkasilla aiheuttaisi suurta tuhoa Saksassa. Venäjä voisi kiristää Saksaa ja unionia.
Liittovaltiofanaatikkojen tekojen seurauksena Ukrainassa on nyt sota. Ukraina näyttää menettäneen itäisen osansa. Tämä vallitseva tilanne pitäisi hyväksyä ja panna vahingot liittovaltiofanaatikkojen piikkiin. "Euroopan rauhanprojekti" oli täyttä huijausta. Liittovaltiofanaatikkojen toimet täyttävät imperialismin tunnusmerkistön. Luultavastikaan eivät koe superpowerifanaatikkojen uhkaa niin suureksi jos liittovaltiofanatismille pannaan stoppi. Tynkä-Ukraina saa säilyä itsenäisenä yhtä hyvin superpowerifanaatikkojen kuin Venäjänkin taholta.

Toisin sanoen "Euroopan rauhanprojekti" pitäisi aloittaa välittömästi panemalla täydellinen stoppi liittovaltiofanatismille.

EU pitäisi pelastaa pakittamalla takaisin kohden vapaakauppa-aluetta, johon Venäjäkin voisi liittyä mukaan.

Panu Saarela

Saatiinhan tänne puheenvuoro myös suoraan Kremlistä. EU:n demonisoiminen on yksi yhteinen nimittäjä Venäjän ja nationalististen populistien välillä. Itseään ainoiksi isänmaallisiksi väittävät ajavat vieraan vallan asiaa kotimaissaan ja Euroopassa. Että semmoista nationalismia.

Janne Pohjala

EU lähti menemään vikaan jo 1989 kun se USAn (NATO) vaikutuksesta lähti tavoittelemaan samaa kuin minkä Neuvostoliitto teki 1942-1946 eli ottamaan haltuun itäisen Euroopan. Eri toinin nostamaan maissa valtaan Neuvotomyönteiset poliitikot ja puolueet, liittämään maat Varsovan liittoon ja SEV:iin.

USA ja Euvostoliitto tekivät tismalleen saman 1991 jälkeen, Varsovan liiton tilalle oli NATO ja SEVin tilalla EU.

NATO olisi tullut lopettaa samaan aikaan kuin Varsovan liitto. Maiden olisi tullut antaa rauhassa päättää oma suuntaansa ja Jugoslavia jättää Balkanisoimatta.

Eurooppalainen puolustusliitto olisi tullut perustaa 1992 ja ottaa siihen jäseniksi kaikki Euroopan maat jotka sitoutuvat yhteisiin ehtoihin.

Nyt Euroopasta tehtiin USAn protektoraatti, jossa se huseeraa jatkuvasti ohi EUn ja menemällä mukaan Ukrainan haltuunottoon 2014 EUn johto laittoi kaulaansa pysyvän kuristuspannan ja menetti vähäisenkin suvereniteettinsä.

Edes Iranin sopimusta EU ei ole kyennyt puolustamaan.

Markku Nieminen

"Venäjän toimet yhteistyössä Ukrainan venäläisen osan kanssa alkoivat, kun näytti siltä, että" Ukraina on luisumassa pois Venäjän etupiiristä!
Ehkä ennemminkin näin, kuin mitä Savikivi olettaa. Tämän todistaa myös Georgian jäätynyt kriisi!
Ukrainan venäläisiä käytettiin vain kulissina maskirovkassa!

Mutta, muuten asiaa.

Esko Riikonen

Sinä siis olet sitä mieltä, että Ukraina kuuluu Venäjälle.

Ukrainalaiset olivat tyhmiä, kun luopuivat NL:n alueelle jättämästä ydinaseesta ja uskoivat sopimuksen, jonka mukaan Venäjä, USA ja Britannia takaavat Ukrainan itsenäisyyden ja sen rajojen muuttumattomuuden.
Sopijat lupasivat lisäksi, etteivät "koskaan käytä aseitaan Ukrainaa vastaan muuten kuin itsepuolustukseksi tai YK:n päätöksen seurauksensa".
Ja tähän luottaen jättivät armeijansa hunningolle.

Risto Pasanen

hei. olisiko tuotava kaasua rahtilaivalla usasta eurooppaan? (ja tietty ilman hiilijalanjälkeä). helvetti koko ukko asettaa itse lipastaan noita tulleja milloin millekin tavaralle joista koko eurooppa saa kärsiä. siinä ruoskassa mekin olemme! et sillai lännen malliin