Lauantai 20.7.2019

”Maailmanlopun ehdokas” ajaa perustuloa Yhdysvaltoihin – 1000 $/kk kaikille, sanoo Trumpin haastajaksi pyrkivä

Luotu: 
9.7.2019 15:25
Päivitetty: 
9.7.2019 15:37
  • Kuva: EPA / JUSTIN LANE
    Kuva
    Presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Andrew Yangin mukaan automaatio vie työpaikat ja tuhoaa Yhdysvallat, jos yhteiskuntaa ei uudisteta radikaalisti suojelemaan työpaikkansa menettäviä.
|

Yhdysvaltain presidentinvaalit käydään reilun vuoden kuluttua, mutta demokraattien puolella on tunkua republikaanien istuvan presidentin Donald Trumpin vastaehdokkaaksi. Andrew Yang ei ole demokraattien ehdokkaista tunnetuimpia, mutta hän saa mediahuomiota vaalikampanjansa yllättävällä kärkiehdotuksella.

Tuo ehdotus on perustulo. Yrittäjätaustainen Yang ajaa kampanjassaan 1000 dollarin kuukausittaista perustuloa, jonka saisivat kaikki täysi-ikäiset amerikkalaiset.

”Tuhat dollaria kuussa, ei vaatimuksia. Sen kustantaisivat uuden veron kautta ne yritykset, jotka eniten hyötyisivät automaatiosta”, Yang kertoo verkkosivuillaan.

LUE MYÖS: ”Älä nyt sunnuntai-iltana vastaa” – Työministeri Harakka älähti suomalaisten roikkumisesta aina töissä

Juuri automaatiolla ja robotisaatiolla Yang perustelee aloitettaan. Verge-lehden ”maailmanlopun ehdokkaaksi” kuvailema Yang katsoo, että automaatio on Yhdysvaltain suurin uhka viedessään kansalaisten työpaikat ja tulot.

”Meidän täytyy tehdä ennennäkemätön muutos, ja se täytyy tehdä nyt. Mutta hallinto ei ole valmis ottamaan tarvittavia askelia”, hän kirjoittaa verkkosivuillaan.

Vergen mukaan Yang alkoi keväällä kerätä kampanjatapahtumiinsa entistä laajempia yleisöjä. Lehti kertoo, että Yang on ensimmäinen perustulon varaan kampansa rakentanut demokraattiehdokas, vaikka vasemmistoon kallistuvat ajatuspajat ovat nostaneet aihetta keskusteluun Yhdysvalloissakin jo pitkään. Myös Suomen perustulokokeilu sai laajaa huomiota Yhdysvalloissa ja muualla maailmalla.

Vergen mukaan Yang käyttää perustulosta amerikkalaisittain myös termiä ”vapausosinko”, sillä testiryhmissä ajatus koettiin myönteisemmäksi bisnestermein kuvattuna. Yang itse totesi yleisötapahtumassa keväällä, että moni paikalle tullut varmasti ajatteli aluksi perustulosta kuultuaan, ettei idea ole realistinen.

”Meidän pitäisi todellakin antaa itsellemme tonni kuussa”

”Mutta sitten ajattelitte, että hänhän puhuu järkeä. Autot ja rekat tulevat ajamaan itse itseään. Tekoäly tekee ison osan töistä. Ostoskeskukseni sulkeutui juuri. Donald Trump on presidenttimme. Minulle on supertietokone taskussani”, Yang kuvasi.

”Meidän pitäisi todellakin antaa itsellemme tonni kuussa.”

Yang sanoo Vergelle, että presidentti Donald Trump ei ole ongelma, vaan Amerikan todellisen ongelman oire. Trumpin suosiman globalisaation sijasta Yang selittää amerikkalaisten tehdastyöpaikkojen katoa automaatiolla, joka on vain kiihtymässä. Yang ennustaa työpaikkakadon siirtyvän alalta seuraavaan, kunnes jäljellä jää nykymallilla vain yhteiskunnan rippeet. Hän muistuttaa jatkuvan taloudellisen turvattomuuden muun muassa alentavan ihmisen älyllistä kykyä.

”Yangin vastaukset [automaatioon] vaikuttavat vahvasti sosialismilta, vaikka hän ei käytä sitä sanaa itse”, Verge analysoi.

Yritysjohdossa uraa tehnyt Yang, 44, tunnetaan muun muassa Venture For America -startup-kiihdyttämön perustajana – yritys pyrki herättämään henkiin kärsineiden amerikkalaiskaupunkien kuten Detroitin yrittäjähenkeä. Hän hakee demokraattien ehdokkaaksi marraskuun 2020 vaaleissa, mutta jäänee lähinnä keskustelun herättäjäksi. Demokraattien ehdokkaaksi pyrkivät muun muassa ex-varapresidentti Joe Biden ja vuoden 2016 presidenttiehdokas, senaattori Bernie Sanders.

Rolling Stone -lehti listaa Yangin 13. sijalle demokraattien parinkymmenen ehdokkaan rankingissaan.

LUE MYÖS:

Uusnatsit potkaistiin ulos Kreikan parlamentista – ”Nyt se on ohi”

Ministeri Maria Ohisalon avustajan kommentti iäkkäistä hämmästytti – ilmoitti ettei kuuntelisi ”60–70-vuotiaita”

Suomessa rakennetaan ennennäkemätöntä tietokonetta – Tohtorit saivat 11 miljoonan euron rahoituksen startupilleen

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Kanervisto

Ajatus ei ole varsin uusi eikä omaperäinen. Täsmälleen samoin perusteltiin robottiveroa ja perustoimeentuloa Kurt Vonnegutin debyyttiromaanissa Sähköpiano jo vuonna 1952. Teos ilmestyi suomeksikin jo vuonna 1981 (Tammen "Keltainen kirjasto" -sarjassa).

Jari Rutanen

Nixon oli hyvin lähellä hyväksyä perustulon jo 1969.

Google: nixon ubi experiment

Esim:

In 1969 President Richard Nixon was on the verge of implementing a basic income for poor families in America. It promised to be a revolutionary step – had the President not changed his mind at the last minute. This is the incredible and largely forgotten tale of just how close the U.S. came to stamping out poverty altogether.

https://thecorrespondent.com/4503/the-bizarre-tale-of-president-nixon-an...

Ilkka Tähtinen

Höpöä tai ei mutta on jutussa pointtiakin. Mistä työtä kun automaatio ja tekoäly vie työpaikkoja? Nyt olemme kuin toisen kehruu-jennyn ajanjakson alussa. Tulee toki toisenlaista työtä, mutta riittääkö kaikille ja millaista?