Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Italialaissyyttäjä aloitti tutkinnan väitetyistä Venäjä-rahoista – Salvini: ”Miten minä voisin tietää, mitä hän teki siellä?”

Luotu: 
13.7.2019 10:52
Päivitetty: 
13.7.2019 11:06
  • Kuva: Kuvakaappaus Twitter / Alberto Nardelli
    Kuva
    Toimittaja Alberto Nardelli on jakanut Twitterissä kuvan, jossa Matteo Salvini ja Gianluca Savoini istuvat saman neuvottelupöydän ääressä Moskovassa.
|

Milanon syyttäjänvirasto on aloittanut tutkinnan väitteistä, joiden mukaan Italian hallituksessa istuva äärioikeistolainen Lega-puolue on saanut salaista rahoitusta Venäjältä.

Yhdysvaltalainen Buzzfeed-sivusto julkaisi haltuunsa saamansa nauhoitteen, jolla keskustelee kolme italialaista – joukossa Italian varapääministerin ja Legan johtajan Salvinin entinen avustaja Gianluca Savoini – ja kolme tunnistamatonta venäläistä miestä. Keskustelussa on esillä sopimus, jossa venäläisyhtiö myisi 1,5 miljardin dollarin edestä öljyä rahoittaakseen osalla voitoista Lega-puoluetta. Lue tarkemmin: Putinin ylistämä Salvini kiistää ottaneensa ”edes vodkalitraa Venäjältä” – Nauhoite paljasti venäläisten ja italialaisten hämärät keskustelut

Italialaislehti l’Espresso uutisoi samasta aiheesta jo helmikuussa. Lue lisää:Kova väite venäläisten salaisesta rahoituksesta Italian äärioikeistolle – Tutkija: ”Matteo Salvini, olet petturi”

”Jos Venäjä haluaa hajotaa EU:n irrallisiksi kansallisvaltioiksi, jotka se voi napata yksi kerrallaan ja "kansallismieliset" puolueet tukevat tätä, onko jollekin yllätys, että Venäjä rahoittaa näitä puolueita”, vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara kommentoi Twitterissä.

Salvini on kiistänyt puolueensa saaneen rahoitusta Venäjältä. Legan eri edustajat ovat kiistäneet myös Savoinin koskaan olleen tärkeässä roolissa puolueen sisällä. Lauantaina Salvini sanoi, ettei edes tiennyt Savoinin osallistuneen Moskovaan suuntautuneeseen matkaan noin vuosi sitten.

”Miten minä voisin tietää, mitä hän teki siellä. Minä olen sisäministeri ja keskityn vakaviin asioihin. Tämä koko tutkimus on täysin naurettava”, hän kommentoi La Repubblicalle

Italiassa on herättänyt suurta huomiota se, että Lega pyrkii kiistämään Savoinin roolin puolueessa. Tosiasiassa häntä on aiemmin kuvailtu ”Salvinin oikeaksi kädeksi” ja hän on työskennellyt Salvinin tiedottajana. 

”Salvinin ja Savoinin työhuoneet ovat muutaman sentin päässä toisistaan. Aika outoa. Väitteet siitä, ettei Salvini tiedä mitään Savoinista eivät todellakaan ole uskottavia”, Italian pääoppositiopuolueen PD:n puheenjohtaja Nicola Zingaretti kirjoittaa blogissaan.

Samaa puoluetta edustava ex-pääministeri Paolo Gentiloni ihmettelee, miksi Salvini ei yksinkertaisesti myönnä, että hänen alaisensa teki virheen.

”Hän voisi yksinkertaisesti todeta, että Savoini on mätä omena.”

Buzzfeedin jutun kirjoittanut toimittaja Alberto Nardelli on jakanut Twitterissä kuvan, jossa Salvini ja Savoini istuvat saman neuvottelupöydän ääressä Moskovassa. Kuva on levinnyt laajasti myös Italian mediassa.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

 

”Minkä ihmeen takia Salvini kiistää ilmeisen tosiasian? Koska hän haluaa piilottaa jotakin? Loistavaa työtä syyttäjiltä, jotka ovat aloittaneet tutkinnan tästä”, tunnettu italialainen mafianvastaiseen toimintaa erikoistunut toimittaja Sandro Ruotolo kirjoittaa Facebookissa ja jakaa samalla Savoinin Moskovasta kirjoittaman sosiaalisen median päivityksen

Salvini poisti aikaisemmin tänä vuonna poliisin suojelun mafian uhkailun kohteeksi joutuneelta Ruotololta.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Euroopan parlamenttiin maahanmuuttovastaisen oikeistoryhmän koonneella Salvinilla on tunnetusti läheiset yhteydet Venäjään. Salvini on myös vaatinut Venäjän-vastaisten pakotteiden purkamista. Venäjän presidentti Vladimir Putin ylisti Salvinia Venäjän ystäväksi vieraillessaan Roomassa viime viikolla.

Salvinin johdolla koottuun Identiteetti ja demokratia -ryhmään kuuluvat myös europarlamentin perussuomalaiset jäsenet. Muun muassa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kuitenkin kieltäytynyt yhteistytöstä Salvinin kanssa juurikin tämän Venäjä-myönteisyyden takia.

Lue lisää:  Professori: Yksi asia yhdistää Vladimir Putinia, Donald Trumpia ja Euroopan oikeistopopulisteja

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Minusta tämä kommenttien vähäisyys osoittaa sen, että persut ovat ns äimänkäkenä. Kukaan heistä ei osaa sanoa, mitä pitäisi jonkun ensiksi kirjoittaa ja muitten sitten nimimerkin takaa peesata aloittajaa. Varmaan
varsinaiset trollitkaan eivöt ole saaneet vielä yleisohjetta, jonka puitteissa toimisivat tässä(kin) asiassa ?