Sunnuntai 20.1.2019

Medvedev: Parlamentaarinen demokratia olisi Venäjän kuolema

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.7.2008 06:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Dmitri Medvedev.

Vladimir Putinin kahdeksan vuotta määrittämä ulko- ja sisäpoliittinen linja ei kelpaa Venäjän istuvalle presidentille Dmitri Medvedeville. Medvedev sanoi Kremlin internetsivuilla julkaistussa haastattelussaan, että parlamentin vaikutusvallan kasvattaminen ja siten presidentin vallan vähentäminen olisi vaarallista.

– Mielestäni parlamentaarisen demokratian luominen Venäjän federaation alueelle tarkoittaisi Venäjän valtion kuolemaa. Venäjän pitää pysyä presidenttijohtoisena demokratiana vuosikymmeniä ellei jopa vuosisatoja, jotta valtio säilyisi yhtenäisenä, Medvedev sanoi haastattelussa.

Medvedevin toteamus on ristiriidassa Putinin vetämän linjan kanssa. Putin on aiemmin sanonut, että parlamentin vaikutusvalta kasvaa tulevaisuudessa.

Medvedevin hienosäädöksi kuvaama poliittinen linjamuutos sisältää myös kannustuksen poliittiseen kilpailuun.

Korruptionvastainen laki uusiksi

Medvedev haluaa myös uudistaa Venäjän korruptionvastaista lainsäädäntöä. Medvedev sanoo haluavansa uudet lait voimaan ensi vuoden alkuun mennessä.

Presidentti myöntää, että korruptiosta on tullut monille kannattavaa toimintaa Venäjällä.

– Se on surullista, mutta totta. Korruptio on muuttunut jokapäiväiseksi asiaksi, Medvedev sanoi.

– Ne, jotka ottavat lahjuksia ja syyllistyvät korruptioon eivät ajattele siihen liittyvän riskejä, tai pitävät riskejä merkityksettöminä. Näin ei pitäisi olla, presidentti jatkoi.

Medvedev korosti, että Venäjällä on kaikki tarvittavat eväät korruption kitkemiseksi.

– Korruptiota vastaan taisteleminen on valtiolle kunnia-asia, Medvedev sanoi.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Imperialistinen Venäjä miehittää parhaillaan useiden kansojen asuinalueita. On luonnollista, että nämä Venäjän orjuuttamat kansat haluavat vapautensa - omat itsenäiset valtiot.

Siten on luonnollista, että nykyinen Venäjän hallussa oleva alue pirstoutuu.

pohjoinen ilmari

Jos oppositiota ei ole, se täytyy luoda itse. Näin toimi Kreml tänään (su.16.11.2008), kun se perusti Venäjälle uuden liberaalipuolueen nimeltä "Pravoje delo" eli suomeksi "Oikea asia".
Oikea asia luotiin kolmesta aiemmin toimineesta oppositio- ja demokraattipuolueesta, joilla ei ollut elinmahdollisuuksia. Kremlin kannalta tärkeintä oli päästä eroon Oikeistovoimien liitosta (SPS), joka oli omaksunut "erittäin jyrkän oppositioroolin". SPS hajotti itsensä "vapaaehtoisesti" lauantaina 15.11.2008....
Puolueen näkyvimpiin jäseniin aikanaan kuulunut Boris Nemtsov yritti estää hajottamisen viime hetkellä jopa tarjoutumalla itse rahoittamaan puolueen toimintaa. Tämäkään tarjous ei mennyt läpi, sillä kuvio Kremlin kanssa oli jo sovittu. Oikean asian uudet johtajat ovat myöntäneet avoimesti, että puolue on luotu yhteisymmärryksessä Kremlin kanssa.
Uuden puolueen puheenjohtajistoon valittiin sunnuntain kokouksessa entinen SPS:n johtaja Leonid Gozman, Delovaja Rossija -liikkeen johtaja BorisTitov ja toimittaja Georgi Bovt. Oikea asia on Kremlin yritys houkutella liberaaleja äänestäjiä, joilla ei ole ollut mitään sallittua samastumiskohdetta. Tavoitteena on, että puolue saisi seuraavissa vaaleissa vuonna 2011 jopa 15 prosenttia äänistä ja pääsisi parlamenttiin asti.
Hanketta arvostellut SPS:n entinen johtaja Nikita Belyh pitää projektia arveluttavana, mutta näkee silti siinä joitakin hyviäkin puolia.
- Puolueella on tulevaisuus ohjatun demokratian piirissä. Puolueen rooli tulee olemaan jokseenkin koristeellinen, mutta on silti mahdollista, että se pystyy ajamaan joitakin liberaaleja ja demokraattisia arvoja, Belyh sanoi.

Hohoija, melkoisia lampaita nuo nykyvenäläiset, mutta niinhän on ollut jo pitkään, vuosisatoja....(pohj.ilmarin kommentti)

Uunituore lähde: Newsru.com sekä IS:n Pietarin toimittaja Arja Paananen