Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Suomen toimet hermostuttavat Unkarissa – ”Propagandajulkaisu jatkaa Suomi-sarjaansa”

Luotu: 
19.7.2019 14:41
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Ministeri Tytti Tuppurainen.
|

Suomen painotus oikeusvaltioasioihin EU-puheenjohtajuuskautensa aikana on hermostuttanut etenkin Unkarissa. Unkarissa asuva Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annastiina Kallius on raportoinut Twitterissä unkarilaisista, Suomea koskevista uutisista valtapuolue Fideszin hallussa olevassa Origo-lehdessä.

”Unkarin hallituksen propagandajulkaisu jatkaa Suomi-sarjaansa. Suomalaisen median ja oikeuslaitoksen jälkeen hampaisiin päätyy tänään SuomenAkatemia, joka ei Origon mukaan ole itsenäinen vaan hallituksen ohjattavissa - aivan kuten Unkarissa”, Kallius tviittasi tänään perjantaina.

 

 

Sittemmin uutinen on poistunut Origon sivuilta, minkä Kalliuskin huomioi.

”Normipäivä Unkarin hallituksen propagandassa: "Suomessa ei ole itsenäistä oikeusjärjestelmää. " Todella väsyttävää propagandaa. Ja aika tavallista. Silti olisi mukavaa että tähän reagoitaisiin”, Kallius tviittasi toissapäivänä viitaten jälleen Origon juttuun.

 

 

Unkarin valtapuolue Fidesz viestittää tänään perjantaina julkaistussa tiedotteessa pääministeri Antti Rinteelle (sd) ja EU-komission johtoon valitulle Ursula von der Leyenille, että kaksoisstandardeja ei tule olla oikeusvaltioperiaatteiden suhteen, vaan niiden tulisi koskea kaikkia.

Kallius arvioi Helsingin Sanomille, että unkarilaiset uutiset liittyvät Suomen alkaneeseen puheenjohtajuuskauteen ja siihen, että Suomi pitää oikeusvaltioasioita esillä. Eurooppaministerit olivat torstaina koolla Brysselissä.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoo STT:lle, että Suomen oikeusvaltiopainotus on kivuliasta Unkarille ja Puolalle. Kyse on siitä, että maita vastaan on käynnissä artikla 7 -menettely, joka voi johtaa sanktioihin oikeusvaltioperiatteiden rikkomisesta.

STT:n tietojen mukaan suurlähettiläiden suljetussa kokouksessa Puolan EU-lähettiläs Andrzej Sados hyökkäsi vähän aikaa sitten Suomea vastaan muistuttamalla, että maalla on omiakin ongelmia. Puolan EU-lähettiläs oli viitannut YK:n ihmisoikeusneuvoston esiin nostamiin ongelmiin vähemmistöjen oikeuksissa.

LUE MYÖS: Antti Rinne EU-parlamentissa: EU on arvoyhteisö, ei varasto, josta voi noutaa vähän sananvapautta ja ihmisoikeuksia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

En tietysti mitenkään ole Orbanin valtio-ja oikeusopin kannalla kun kannatan ihan aitoa täysin demokraattista länsieurooppalaista oikeustajua- ja laitosta.
Yksittäisissä asioissa Orbaninkin Unkarilla on kuitenkin täysin rationaaleja ajatuksia ja aikeita joihin en nyt ota kantaa kun tässä on oikeuslaitoksesta lähinnä kysymys.
Minun henkilökohtaisen käsityksen mukaan meidän oikeuslaitoksessamme onkin paljon parannettavaa. Sen mitä itse historiallisesti olen sen toimia lukenut, niin sitä kyllä vaivaa vahva tsaristinen eli hallitsijaperimä. Juuri tuosta syystä se mielestäni tuottaa aina KKO mukaanlukien poliittisia tuomioita ja on aivan erityisen selkeästi asemoitunut puolustamaan omistusta enemmän kuin suojelemaan yhteiskuntaa erilaiselta väkivallalta.
Kaikesta tästä eri ihmisillä voi olla erilaisia käsityksiä. Käsityksiä jotka eivät pohjaudu juurikaan kansainväliseen oikeuskäytännön kanssa elämiseen vaan siihen mitä heille on kerrottu maamme tilasta

Timo Virtanen

Tosiasia on nämä kannanotot kyllä tietävät vaikeuksia myös Suomelle. Jos kovasti alkaa mestaroimaan toisten asioissa, on varauduttava myös vastatoimenpiteisiin. Suomen puheenjohtajuus on puolen vuoden kuluttua ohi mutta Unkari, Puola ym maat ovat edelleen EU:n jäseniä ja niitten painoarvo on huomattavasti Suomea suurempi. Oikeaoppisuus ei välttämättä ole aina eduksi pienelle maalle. Se kai on käynyt selväksi historian saatossa.

Seppo Haavisto

Kyllä tämä meidän systeemi on niin vihervasemmistolainen, että sananvapaudesta on täällä todella turha revitellä ! Lehdistön ja YLE:n sensuuri iskee kaikkiin "vääriin" juttuihin ja uutisiin ! Mitenkä on esimerkiksi persujen järjestelmällinen sorto ja mihin on hukkunut uutinen, että globaali lämpötila on tullut nyt vuosi vuodelta viisi vuotta kylmään päin oltuaan n.15 vuotta PYSÄHDYKSISSÄ ! Ja sitten muka sananvapautta ! PÖTYÄ on meidän sanavapaus !!

Mikko Toivonen

Olen sananvapausasiassa aika lailla samaa mieltä. Meidän lehdistömme ja julkiset mediamme vahvasti sensuroivat yleisökeskustelua ja johdattelevat omia oikeita mielipiteitään toimituspolitiikallaan.
Eivä kuitenkaan kaikki.
Kun noin kirjoitan niin se ei perustu luulolle, vaan aktiiviselle maailman elämään osallistumiselle siellä sun täällä ja niin kauan kuin netti on ollut olemassa osallistumiseen kansainväliseen nettikommentointiin, missä selkeästi näkee erot eri maiden sananvapaudessa.
Meidän sananvapautemme ja media ohjailun sijoittaisin hiukan Neuvostoliiton aikaisen maailman suuntaan ja hiukan Itäeurooppalaiseen suuntaan ja tasoon tänä päivänä. Se on meiltä itseasiassa huono suoritus muuhun edistykseen verrattuna

Markus Vuorivirta

Tässä jo aikuiseksi asti elämää on tullut elettyä ja erinäisiä tilanteita ja asioita ympärillään nähtyä. Ei voi muuta sanoa, kuin että ei nuo unkarilaiset ihan väärässäkään ole. Suomella on paha taipumus esittää maailman areenoilla ihan muuta kuin se on. Nyt vasta pikkuisen alkaa olla paljastunut se Suomenkin todellinen minä, joka on aikamoinen mätäpaise. Viittaus vaikka vanhustenhoitoon, joka on vain vuoren huippu.

Jaakko Hakala

Mitä Tuppurainen pullistelee? Unkari ja Puola ovat vapaa-ehtoisesti liittyneet unioniin, se ei vaan ole niin, että eduista nautitaan, muttei velvollisuuksista. Mikäli Eu:n enenmistön päätökset eivät kelpaa, niin ulos unionista. Molemmat maat alkavat olemaan totalitäärisempiä kuin konsanaan sosialismin aikaan. Tässä asiassa olen samaa mieltä kok kanssa ulos EPP:sta jollei pysy ruorissa ja raha hanat kiinni.

Jaakko Hakala

Mitä Tuppurainen pullistelee? Unkari ja Puola ovat vapaa-ehtoisesti liittyneet unioniin, se ei vaan ole niin, että eduista nautitaan, muttei velvollisuuksista. Mikäli Eu:n enenmistön päätökset eivät kelpaa, niin ulos unionista. Molemmat maat alkavat olemaan totalitäärisempiä kuin konsanaan sosialismin aikaan. Tässä asiassa olen samaa mieltä kok kanssa ulos EPP:sta jollei pysy ruorissa ja raha hanat kiinni.

Ismo Jukkola

Oikeus valtioitten periaatteiksi; tärkeintä silloin on "jokapäiväinen leipä". Joka sen oikein ymmärtää, mitä kaikkea se pitää sisällään, silloin vasta tapahtuu oikeus. Eikä talouskasvu pääse tuhoamaan tätä!