Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

”Kuvitelkaa, jos George W. Bush olisi vastannut näin 9/11 jälkeen” – Tutkijoilta tyrmäys Donald Trumpin puheelle

Luotu: 
5.8.2019 18:57
  • Kuva: EPA / Shawn Thew
    Kuva
    Donald Trump.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikaisemmin maanantaina viikonlopun joukkoammuskelijoiden vuoksi pitämä puhe ei vakuuttanut Yhdysvaltain tapahtumia seuraavia kansainvälisen politiikan tutkijoita.  

Trump kuvaili iskuja kotimaiseksi terrorismiksi ja puhui rasismin ja valkoisen ylivallan tuomitsemisesta.

”Nämä barbaariset iskut ovat isku kansakuntaamme vastaan. Meidän on yhtenä rintamana tuomittava rasismi, fanaattisuus ja valkoinen ylivalta. Vihalla ei ole sijaa Amerikassa”, hän sanoi Valkoisessa talossa.

Lue tarkemmin: Donald Trump: ”Meidän on tuomittava rasismi, fanaattisuus ja valkoinen ylivalta”

”On oikein, että presidentti tuomitsee valkoisen ylivallan. Se on vain paljon vaikeampaa siksi, että hän itse mahdollisti sen”, arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer kommentoi Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

University College of Londonin politiikan tutkija Brian Klaas puolestaan sanoo suoraan, että vihamieliset ideologiat ovat määritelleet Trumpin vaalikampanjaa ja presidenttikautta. 

”On tietenkin hyvä, että hän viimein käytti näitä sanoja. Mutta tehkäämme selväksi, ettei yksikään hahmo modernin Amerikan historiassa ole tehnyt enempää kuin Donald Trump rohkaistakseen vihamielisiä ideologioita. Yksi vastahakoinen lause ei muuta sitä mitenkään”, hän tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Klaas kysyy myös, miten kauan kuluu ennen kuin Trump julkaisee seuraavan rasistisen lausuntonsa. 

”En todellakaan usko, että tarvitsee odottaa viikon puoliväliin asti. Valmisteltu puhe ei muuta sitä, mikä hän on.”

Klaas kiinnittää lisäksi huomiota siihen, että Trump nosti mielenterveysongelmat vahvasti esiin joukkoammuskelijoiden taustatekijöinä. 

”Henkinen sairaus ja viha painoivat liipaisinta, ei ase”, Trump totesi puheessaan.

”Kuvitelkaa, jos George W. Bush olisi vastannut näin 9/11 jälkeen”, Klaas kommentoi.

(Juttu jatkuu tviittien jälkeen.)

Donald Trumpia on syytetty rasismista viime aikoina useampaan otteeseen. Muutama viikko sitten hän muun muassa tviittasi, että demokraattien kongressiedustajien tulee ”mennä takaisin niihin maihin, joista he ovat tulleet”. Tviittien on tulkittu kohdistuneen neljään edustajaan: Alexandra Ocasio-Corteziin, Rashida Tlaibiin, Ilhan Omariin ja Ayanna Pressleyhin.

Lue lisää: 

Donald Trump uusien rasismisyytösten kohteena: ”Hän on pettymys ihmisille”

USA:n edustajainhuone äänesti Trumpin tviitit rasistisiksi – Trump: ”Höynäytys”

Ainakin Texasin ammuskelua tutkitaan mahdollisena latinalaisamerikkalaisiin kohdistuneena viharikoksena ja terrorismina. Demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Texasin entinen kongressiedustaja Beto O'Rourke osoitti syyttävällä sormella presidentti Trumpia heti ammuskelin jälkeen.  

”Viharikokset ovat olleet nousussa kolmen vuoden ajan, kun valtaa on pitänyt hallinto, jonka presidentti kutsuu meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi.”

Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta muistutti aikaisemmin maanantaina, että Trump leimasi jo kampanjassaan meksikolaiset raiskaajiksi ja rikollisiksi.

”Ja vihateot ovat lisääntyneet [nimenomaan] presidentille myönteisillä alueilla”, hän sanoi Ylelle.

Lue myös: 

Suomalaistutkija Ylellä: ”Valkoisten radikalisoituminen on tapahtunut Trumpin aikana”

”Valkoinen nationalismi on nousemassa tappavaksi kansainväliseksi terroristiliikkeeksi” – Asiantuntija: Tämä erottaa Matteo Salvinin Donald Trumpista

Tutkijat: USA:n joukkoammuskelut ovat huolestuttava merkki - ”Milloin alamme puhua valkoisen ylivallan terrorismista?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Hatakka

"The Ohio gunman described himself on social media as a pro-Satan “leftist” who wanted Joe Biden’s generation to die off, hated President Trump and law enforcement, and hoped to vote for Sen. Elizabeth Warren for president."

Eli terrorismia/väkivaltaa esiintyy puoluekannasta riippumatta?

Panu Saarela

Totta kai esointyy. Ja esimerkiksi minä luin Ohion tappajan äärivasemmistolaisuudesta Ylen uutisista. Joita et ilmeisesti seuraa.

Valtaosa (yli 73 prosentti) ääriryhmien tekemistä Yhdysvaltojen joukkoampumisista on kuitenkin valkoisen äärioikeiston tekemiä.

Tutkija Yhdysvaltojen joukkoampumisista: Valtaosa ääriryhmien vihateoista valkoisten ääriryhmien tekemiä

https://yle.fi/uutiset/3-10908645

Raimo Laine

Yhdysvaltain perustuslaissa on oikeus aseenkantoon, mutta miksi on oikeus puoliautomaattiaseeseen, joka ampuu 3 laukausta sekunnissa. Jos yksi laukaus ei tapa. niin muut tappavat takuulla ja heti vaan seuraava uhri.
Päästään jopa 10 kuolleeseen minuutissa.

Petri Sakkinen

Tämän oikeuden sisällöstäkään ei vallitse pysyvää, täyttä yksimielisyyttä: Po. kohdan "A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed." voi nimittäin tulkita niin, että aseita saa omistaa, jos kuuluu hyvin järjestettyyn kansalliskaartiin, jonka tarkoituksena on vapaan valtion turvaaminen.

Teppo Jokinen

Artikkeli täynnä asiavirheitä ja tutkijoiden kirjoitukset todennäköisesti tarkoituksellisesti valheellisia. Puhutaan valkoisesta ylivallasta ja sen tekemästä terrorismista vaikka varmasti tietävät ampujien kuuluvan kaikkiin aatesuuntiin (niin myös nämä viime viikkojen UUTISOIDUT tapaukset). Joukkoampumisia ollut kymmenien vuosien aikana eikä mikään tämän päivän ilmiö. USA:n ampumalla tapahtuvien tappojen tekijöinä valkoihoinen henkilö huomattavasti harvemmin kuin muut väestöryhmät. Viime viikonloppuna vain Chicagossa yli 50 ampumatapausta ja 10 kuollutta. Näistä puhutaan vähän vaikka kuolleita vuosittain hurja määrä.

Raija Lempiäinen

Trumpin kaudella aseellinen väkivalta on lisääntynyt, kertoo jotain arvomaailmojen muutoksesta. Ampumisia ei tietenkään pidä hyväsyä tai peitellä,olipa tekijä mistä tahansa puolueesta. Syitä on niin monia ,kuin on ampujiakin. Ainoa parannus olisi estää raskaiden aseiden yksityinen käyttö, jos ei kerran kaikkia aseita kielletä.
ps.Akkanen taas ,tässäkin surullisessa asiassa uhriutuu, vain Persujen ihanne on lööpeissä, voi,voi, Persuparkoja. Samoin Hatakka.