Keskiviikko 21.8.2019

Trumpin hallitus törsää massiiviseen valvontakoneistoon – miljardööriliittolainen rikastuu 1,5 miljardin tilauksilla

Luotu: 
14.8.2019 08:22
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Kuvituskuva.
|

On hyvin tiedossa kuinka presidentti Donald Trump haluaa passittaa meksikolaiset ja muut maahanmuuttajat niin pitkälle kuin pippuri kasvaa. Sen varjolla voidaan haluta pystyttää muuri Meksikon rajalle, mutta myös rakentaa erittäin tehokas, koko maan kattava valvontakoneisto.

The Next Web kertoo, että etenkin PayPalin luonut miljardööri, äänekkäästi konservatiivinen ja Trumpin liittolainen Peter Thiel tietää kuinka tästä taotaan tuottoisa bisnes.

Thielin luoma Palantir on big dataa käyttävä analytiikkajärjestelmä, jota USA käyttää tarkkaillakseen terrorismiuhkia, sekä valvoakseen rahasto- ja pankkialan muutoksia. Trumpin kaudella Thiel on lobannut tehokkaasti kuinka Palantiria voitaisiin käyttää myös rajojen pitämiseen puhtaana.

Trumpin kaudella Palantir on saanut runsaasti lisätilauksia Yhdysvalloilta. Viimeisen kahden vuoden aikana Palantirin tilausten arvo on noussut noin 630 miljoonasta dollarista yli 1,5 miljardiin dollariin. Kaikki lisätilaukset on luokiteltu puolustustilauksiksi.

TNW:n mukaan Palantirilla on ainakin 29 voimassa olevaa tilausta Yhdysvaltain hallitukselta. Se tekee hankkeita jokaiselle armeijan neljästä haarasta, rajavalvonnalle, ICE:lle eli maahanmuuttoviranomaisille sekä maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavalle DHS:lle eli Department of Homeland Securitylle.

Palantirilla on tämän lisäksi valtavasti tilauksia myös paikallisten lainvalvontaorganisaatioiden kanssa. Trumpin hallitus on siis ottanut sotilaskäyttöön tarkoitetun valvontakoneiston ja skaalannut sen koko USA:n poliisivoimien käyttöön.

Tuottoisa valvontabisnes on huolestuttava uutinen vapaudestaan kuuluisalle maalle.

Vicen mukaan Palantir tietää kansalaisistaan muun muassa tilitiedot, vakuutustiedot, lasten koulut ja päiväkodit, mielenterveystilanteen, sairaalatiedot, sukulaiset, lemmikit, telekommunikaatiotiedot, omaisuudet, urheiluinnostukset, huvipuistoissa käynnit ja missä hotellissa majoitutaan lomamatkoilla. Lista on pitkä.

Palantirilla on lisäksi pääsy salaiseksi luokiteltuun sotilasdataan ja kasvojentunnistusjärjestelmiin USA:n sisällä sekä sen rajoilla, ja se nauttii täyttä hallituksen luottamusta. Se on tämän ansiosta valvontajärjestelmä joka kykenee valvomaan ja seuraamaan ketä tahansa kansalaista.

Palantirin voimassaolevat sopimukset kestävät pitkään, joten valvontakoneiston avaimet ovat myös seuraavan ja sitä seuraavan hallituksen käsissä.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Hatakka

Hyvä että valvotaan, ihmiset tuntevat olonsa turvallisemmaksi.
Valtion tarkoituksena on taata ihmisten omaisuudelle ja koskemattomuudelle turva.

Jos kansalaisella on puhtaat jauhot pussissa, ei ole mitään syytä vastustaa turvallisuuden lisääntymistä. Vain varkailla, huumediilereillä, terroristeilla ja laittomilla maassaolijoilla on syytä vastustaa valvontaa. USA:ssa ilmeisesti nuo ryhmät ovat Demokraattien vankinpia kannattajia??

Lontoossa kuulemma jokaisesta korttelin kadunpätkältä löytyy useampikin valvontakamera, jos mukaan lasketaan myös liikkeiden valvontakamerat ... Sama taitaa olla Helsingin ydinkeskustassa.

Raimo Laine

Onhan meilläkin ylitehokas rahanpesuvalvonta, joka haittaa lähes kaikkea rahaliikennettä ja joka työllistää mm. pankeissa tuhansia ihmisiä. Koko hommaan tarvittiin vain lainsäädäntöä, ei kalliita ohjelmia. Nerokasta !