Maanantai 21.5.2018

Venäjän suunnitelmat huolestuttavat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.8.2008 07:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Moskovalaisten mielenosoittajien bannerissa lukee "Venäjä ilman väkivaltaa".

Venäjän suunnitelmat tunnustaa Georgian kapinallisalueiden itsenäisyys huolestuttaa G7-maita. Johtavien teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö piti asiasta maanantaina puhelinkokouksen, kertoo Yhdysvaltojen ulkoministeriö.

Ulkoministeriön mukaan maat totesivat tukevansa Georgian alueellista yhtenäisyyttä ja olevansa huolestuneita Venäjän aikeista tunnustaa Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyys.

G7-maita ovat Yhdysvallat, Italia, Britannia, Ranska, Saksa, Kanada ja Japani.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaatii Venäjää kunnioittamaan Georgian alueellista koskemattomuutta. Bushin mielestä Venäjän ei pidä tunnustaa Georgiasta eroon pyrkiviä Etelä-Ossetian ja Abhasian alueita.

Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden tunnustamista on esittänyt Venäjän parlamentti. Lopullisen ratkaisun tekee presidentti Dmitri Medvedev.

Venäjä varoittaa sotilasliitto Natoa yhteistyön vaikeutumisesta myös Afganistanissa. Venäjän Kabulin-suurlähettiläs arvioi, ettei Nato voi kuljettaa enää tarvikkeitaan Venäjän kautta Afganistaniin.

Suurlähettiläs Zamir Kabulov katsoo Times-lehden haastattelussa, että sotilaallisen yhteistyön jäädyttäminen koskee myös Afganistanin kuljetuksia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuula Hölttä

Miksi alueellinen yhtenäisyys on parempi kuin kansallinen? Kun georgialaiset, osseetit, abhaasit ja venäläiset ovat nyt tappaneet toisiaan ja syyttävät toisiaan kansanmurhista ja etnisistä puhdistuksista, tuntuu epäuskottavalle, että he kaikki tämän jälkeen mahtuisivat ”samalle tontille” toistensa kanssa. Eiväthän kosovolaisetkaan mahtuneet.

Kun etnisiin vähemmistökansoihin kuuluvien Suomen suomalaisten itsenäisyys perustuu ainakin oman käsitykseni mukaan ensisijaisesti kansalliseen eikä alueelliseen yhtenäisyyteen, voi kannattaa samaa kansallista oikeutta kaikille vähemmistökansoille, joilla on itsenäisen valtion edellyttämät valmiudet. Johdonmukaista olisi, että kun Venäjä nyt alkaa itsenäisyyksiä tunnustamaan, se tunnustaisi yhdistyneen Pohjois- ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden, Abhasian itsenäisyyden, Tshetshenian itsenäisyyden jne. Samaa pätee Amerikan osavaltioihin ml. intiaanit, mikäli nämä haluaisivat itsenäistyä omiksi valtioikseen.

Antero Kaarnavako

Kyllä tällaisessa maailamantilanteessa Suomen pitäisi aktiivisesti pyrkiä Venäjän autonomiseksi osaksi.
Samalla saisimme paremman lähikontaktin heimoveljiimme.
Yleensä maille, jotka ovat vastustaneet Venäjän valtapyrkimyksiä ja joissa on merkittävä venäläinen vähemmistö, on käynyt huonosti. Itselleni ei tule mieleen montaakaan menestystarinaa.
On parempi siirtyä ajoissa voittajan puolelle.

tapio_o_neva

Kansanvaltaa ja kansallista yhtenäisyyttä vihaavat: 1) yhdysvaltalaiset suuret tavaramerkit, joille a) eurososialidemokraattinen ja venäläinen internationalisti ja b) amerikkalainen imperialismi on sopivin maailmanjärjestys.

Tavaramerkit tässä maailmassa jakelutehokkuutensa vuoksi vastustavat kansaa ja kansanvaltaa yhtä tehokkaasti kuin sosialidemokraatit (ja kollaboraattorikokoomuslaiset) hallinnossa ja lainsäädännössä.

Kaikenalainen kansanvaltainen puuhastelu ja omaehtoinen ymmärtäminen on vanhanaikaista ja tehotonta. Siksi on markkinoiden yhtenäisyyden vuoksi pakko ylläpitää kaikenlaisia epäonnistuneita ja epäonnistuvia hallintoja.

Yhsyvallat ei kannata itsenäisiä valitoita entisessä Jugoslavissa, mutta Jugoslavian hävittäminen sekä Serbian ja Venäjän neutraloiminen Balkanilla oli tärkeintä.

tapio_o_neva

Muistaakseni se oli välillä jo G-8:kin... Missäs Venäjä on? Miksi ei puhuta NATO + Japani-kokouksesta? Miten monta kahviseuraa samoilla jäsenillä rummuttaa saamaa tekstimainnonnaksi?

Jape

Venäjällä ei ole pienintäkään tarkoitusta antaa Abhasialle tai Etelä-Ossetialle todellista itsenäisyyttä. Tarkoituksena on vain saattaa ne valtiolliseen yhteyteen Venäjän kanssa ja toisaalta pois kansainvälisesti tunnustetusta Georgian hallinnosta.

Jatkossa samanlainen itsenäisyys on tarkoitus saattaa voimaan myös Itse Georgiaan, Valko-Venäjälle ja Ukrainaan. Voi olla että ensimmäisessä vaiheessa Ukrainan osalta Venäjä palauttaa itsenäisyyden Krimille ja erityisesti Sevastopol'in laivastotukikohdalle.

Kehitys kulkee Venäjällä siihen suuntaan että jossain vaiheessa myös Suomi joutuu luovuttamaan venäläisten haluaman itsenäisyyden joillekin maamme osille. Mahdollisesti esim. Ahvenanmaalle, tai Suomenlahden rannoille.

Suomesta poiketen Viro ja muuta Balttianmaat ovat turvanneet alueellisen koskemattomuutensa riittävän uskottavalla puolustusvalmiudella, jopa ydinaseiden uhkaa vastaan.

Hannu_Mikael

Osseteeteilla ja abhaaseilla on oma kieli, kulttuuri ja identiteetti, ja jos Georgiassa olisi ollut kaukonäköinen valtiojohto, ko. alueille olisi Georgian yhteydessä myönnetty enemmän itsehallintoa, tai jonkinasteinen autonomia.
Osseetteja tai abhaaseja ei väkisin georgialaisteta, eikä edes venäläistetä.

He ovat kokeneet olleensa syrjittyjä, ja tätä Venäjä voi sumeilematta käyttää työkalunaan.
Sumeilematonta on sekin, jos Venäjä tunnustaa toisen valtion alueella olevan maapläntin 70 000 asukkaineen itsenäiseksi valtioksi.
Seuraavaksi siellä ovat syrjittyjä georgialaiset, jos ylipäätään voivat jäädä kotipaikoilleen. Tuskin.

Aivan sama kaava voi toistua Abhaasiassa, jossa sielläkin abhaasit ovat kokeneet olleensa syrjittyjä. Sieltä georgialaiset on jo ajettu maanpakoon Venäjän "rauhanturvaajien avustamana."

Venäjä varsin läpinäkyvästi silpoo Georgian sen länsimielisyyden ja Nato-pyrkimysten takia.

Kaukasuksella ikiajoista alkaen ei ole annettu anteeksi loukkauksia, ja kosto elää. Se elää tulisena vaikka sukupolvia.

Kaukasukselle on luotu ruutitynnyri, joka laukeaa todelliseen verenvuodatukseen ennemmin tai myöhemmin.

Juhani Putkinen

Georgian presidentti Saakashvili on tarjonnut Georgian maakunnille Abhasia ja ns. Etelä-Ossetia hyvin laajaa autonomiaa, mutta sitä nimenomaan Venäjä - joka on miehittänyt ja miehittää niitä maakuntia - ei hyväksy, sillä Venäjän tarkoituksena on anastaa itselleen nämä Georgian maakunnat askeleena koko Georgian miehitykseen jälleen kerran.

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georgian_sota_2008.htm

Ilkka Luoma

Pitäisikö meidän olla huolestuneita Puolaan tulevasta ohjuskilvestä, pitäisikö meidän olla huolestuneita Irakin tilanteesta, entä Balkanista, jossa USA:n johdolla Kosovolle annettiin itsenäisyys - kuin on baskien tilanne Espanjassa ja onko meidän suurin huoli kuitenkin energia ja sen tuhlaaminen - mm. USA käyttää 5%:in väestöosuudellaan maapallon energiasta 20%, esim. Kiina käyttää 20% väestöosuudellaan 5% ---

K-veikko

Kyse on Venäjän imperiumin laajentamisesta pitkällä aikavälillä.

Yksi askel oli lipun vieminen pohjoisnavalle. (Oikesti tai leikisti, sillä ei ole väliä.) Nyt venäjä tulee aseellisesti puolustamaan aluettaan, joka pohjoisessa ulottuu pohjoisnapaan asti.

Toinen askel on Venäläisomisteisen kaasuputken vieminen meren pohjaan. Putken puolustaminen tulee vaatimaan sotilaallisen voiman lisäämistä alueella ja ennenpitkää myös alueluovutuksia rantavaltioilta. Esim Suomen tulee tehdä myönnytyksiä jotta "kaasun esteetön virtaaminen pystytään takaamaan".

Tapahtumat eivät välttämättä vyöry nopeasti mutta peräänantamattomasti ja vain yhteen suuntaan.

semi

Aikavälillä Yhdysvallat haluaa kaiken kontrollin, Venäjä haluaa istua kaasuputken toisessa päässä ja sitä samaa haluaa Usa.
Tämä tekosyy jolla saadan omat joukot vartioimaan,pätee molempiin osapuoliin.
Minkälainen maailma on sinä päivänä kun Usa kontrolloi kaikkea, vapaako, tuskin, demokraattinen, tuskin. En usko yhden totuuden ja yhden mahdin vievän demokratiaan. Se tie vie helvettiin.
Sitä Yhdysvallat ei toki tarkoita mutta sinne se menee.

jaliraita

Ehkä kyseessä onkin vain tapa rahastaa putkiuskovaisilta rahat parempaan käyttöön. Yhdysvalloissakin on vuosikaudet myyty pelkkää ilmaa eli unelmiakin erilaisin finanssinstrumentein.
Jali Raita, diplomi-insinööri
Somero

Ennakkoluulo(ton)

Venäjä olisi paras maailmanmahti sillä se on toimiva demokraattinen ja parlamentaarinen maa ja lisäksi siellä kansalaisilla on täysi sananvapaus. Eritoten mediaa ei rajoiteta millään tavalla. Vahvuutena on myös se, että venäläiset raaka-aine- ja öljytriljonillaan mm. puhdistavat omaa ympäristöään herkeämättä. Puhdistukseen Venäjä ei tarvitse ketään muuta. Esim. Pietarin jätevedet ja Cheljabinskin ydinjätteet on hoidettu esimerkillisesti. Lisäisin vielä venäläisten mainion yhteistyökyvyn esim. ulkomaalaisten huomioimisessa (mm. joustavat viisumit jne.) ja myös erilaisissa järjestöissä mm. YK ja ETYK, EU jne.
Venäjällä koet olevasi todella tervetullut!

jaappan

..eikä ole syytä unohtaa muitakaan Venäjän kunniakkaan historian saavutuksia. Jo Neuvostoliitto osoitti esimerkillisyyttään kansalaisoikeuksien ja kansojen ystävyyden vaalimisessa, sekä maan sisällä, että muualla maailmassa. Ja tähän perinteeseen ei Venäjä ole tehnyt pesäeroa, vaan ylpeänä lippu korkealla näyttää tietä eksyneille tai hairahtuneille kohti onnellista tulevaisuutta. Kiistat hoidetaan isällisellä ja lujalla kädellä pois päiväjärjestyksestä, eikä ketään vaivata turhilla kitinöillä. Kyllä maailma olisi paljon selkeämpi paikka elää, jos vain Venäjä saisi levittää patriarkaaliset käsivartensa kaikkien kansojen suojaksi. Jo loppuisivat ikävät uutiset, huoli tulevaisuudesta ja epätietoisuus paikasta hyvän ja pahan välillä.
Tosin ilman tämän sadun eurooppalaisia rahoittajia mikään ei olisikaan totta.

Gorin kuningas

Luultavasti Venäjä haluaa tunnustaa Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden ja sen jälkeen nämä tekevät anomuksen pääsystä Venäjän osaksi. Näin teki Neuvostoliitto Baltian maille. Todellinen itsenäisyys merkitsisi ehkä myös Pohjois-Ossetian liittämistä Ossetian valtioon. Sitä ei Venäjä halua, ei myöskään muiden alueidensa itsenäistymistä, esimerkiksi Tsetsenian. Jos näille alueille annetaan todellinen itsenäisyys sitä vastaan ei pitäisi olla mitään. Yleensä siihen kuitenkin vaaditaan entisen emämaan suostumus, Georgialta sellaista ei heltiä. Kosovo on esimerkki siitä, että itsenäisyyden voi saada, vaikka entinen emämaa ei siihen suostu. Sitä Venäjä käyttää keppihevosena. Tsetseniassa se ei vastaavaa hyväksy. Venäjän pullistelua koko juttu, huolestuttavaa. Georgia ei ole suinkaan syytön, se sortui Venäjän virittämään ansaan.

digiyesterday

...olisi kansallisen yhtenäisyyden tunnustaminen alueellisen sijasta - niiden vaan tarvitsisi tulla ja asustaa Itä-Suomi ostamalla sieltä maat ja sitten voi jo vaatia tämänkin alueen "itsenäistymistä". Eli juuri näin saadaan laajentaa imperiumia ilman mitään sotia - tai tarpeen tullessa saa sitä tietenkin "omien suojelun" nimissä tehdä uudet "georgiat" täälläkin...

Kannattaisi hiukan miettiä ennen kun tälläisen ajatuksen tukemista harkitsee.

Ilkka Luoma

[23.4.2006]
Suomi voi rauhassa ottaa irtioton Natoon liittymisestä

Suomen puolustus nojaa omaan tehokkaaseen (?) armeijaan, jossa suomalainen mies ja nainen on Isänmaamme paras puolustaja. Suomi ei ole Naton varjossa takana, vaan kirkkaasti Venäjän vieressä omassa asemassaan, jossa huomioidaan juuri meidän omat erityispiirteet. Suomi tietää mitä on olla suurvallan naapurissa niin hyvässä kuin pahassa. Me emme pelkää naapureitamme, vaan me teemme kauppaa molemmin puolin valtakuntamme rajoja, niin idässä kuin lännessä.

YLE 1:n A-plus puhututti "päättäjiä" jälleen Natosta.

Presidentinvaaleista päästyämme ja saatuamme sieltä vain epäselviä kantoja, on nyt vuorossa alemman tason päättäjät, joilla on yhtä vaikeaselkoiset kiertelyt kuumasta perunasta Nato ja siihen liittymisestä. Vain nuorison edustaja oli kirkasotsainen ja liputti puolueettomuuden puolesta, siten, kuinka se nyt voi missään sitä täysin olla. Nuoriso on huomista ja tulevaisuutta.

Sveitsi on puolueettomin maa Euroopassa. Suomi voisi olla pohjolan sveitsi. USA kurtistaa suomalaisten kulmakarvoja ja George W:n järjestyspoliisina olo suojaa lähinnä vain heidän öljynsaantiaan, sillä USA tietää, että se on saamassa vastinkumppanin taloudessa ja myöhemmin myös maailmanpolitiikassa Kiinasta, joka ostaa osansa mm. maailman öljyvaroista. Öljy ei tule näillä kulutuslukemilla riittämään kaikille. Maapallo on hyvin riippuvainen energiasta ja me olemme maailman suurimman energiavarannon vieressä.

Suomalainen rauhanturvaaja on käsite maailmalla. Voi olla mahdollista, että jossain päin maailmaa esim. Irakissa hyvin tiukoissa paikoissa irakilaiset kautta linjan haluavat oikeasti puolueettomat tahot valvomaan heidän keskinäisiä erimielisyyksiään ennenkuin tappavat kaikki toinen toisensa. Voi olla, että he kelpuuttavat vain suomalaistyyppisiä, oikeasti myös sitoutumattomia, rauhanturvaajia.

Suomalainen kriisinhallinta voisi syntyä myös käsitteeksi luotettavana ja oikeudenmukaisena tahona olemaan ulkopuolinen arvioitsija esim. juutalaisten panssarivaunujen/ taisteluhelikopterien ja palestiinalaisten ritsapoikien väliin. Suomalaisen sotilaan käsite elää vieläkin isoisiemme kättentyöstä ajalta, jolloin Itsenäisyytemme ratkaistiin.

Suomen kansa ei halua liittyä Natoon, suomalainen arkikansalainen on myös arkijärkevä; me tiedämme missä me sijaitsemme ja se ei ole pelkoa vaan tosiasioiden hyväksyntää. Me tunnemme naapurimme ja osaamme elää kummankin kanssa. Ruotsi ei ole meille uhka, eivätkä he Natoon liity. Venäjäkään ei ole uhka, kunhan vain haluamme heidän kanssaan jämäkästi neuvotella. Venäjän energia voi olla meille ratkaisevaa, kun energiapula iskee koko Euroopan Unioniin. Näyttää siltä, että venäläiset kaipaavat Suomesta edesmenneen voimamiehen presidentti Urho Kekkosen kaltaista päämiestä, joka tietää mitä Suomi tahtoo.

Suomalainen huolehtikoot omasta puolustuksesta, määrärahoja voidaan lisätä; se on meidän parasta "Natoa". Karttaan katsoen huomaamme, että USA on yhtä kaukana kuin Kiina. Kiina nousee vaikuttajien rooliin tulevassa Iranin poliittisessa kriisissä. Kiinakaan ei liity Natoon, vaan rakentaa oman uskottavan puolustuksen. Suomi ei ole Kiina, mutta Kiina tulee olemaan meille merkittävä kauppakumppani. Maailma on nyt yksinapainen USA hegemoniana ja USA pitää pitkään kiinni sotilaallisesta ylivoimastaan. USA on ainut sotilasmahti, joka kykenee liikuttamaan joukkojaan minne tahansa maapallolla. USA ei myöskään hyökkää Suomeen. Kiina nousee toiseksi tai kolmanneksi navaksi seuraavan 30 vuoden aikana.

Suomalainen puolueettomuus tulee olemaan kovaa valuuttaa, kun todelliset konfliktit alkavat maailmalla loppuvana öljynä, puutteena puhtaasta vedestä ja ruoasta. Riidan siemenet ovat myös valmiina siitä, kuka saa päästää ja mitä. Aavikoituva Afrikka ajaa ihmiset loputtomiin kansainvaelluksiin. Kuivuva Etelä-Eurooppa muuttaa tasapainoa koko EU:n alueella. Suuret maat linnoittautuvat kahteen-kolmeen blokkiin, sillä Venäjäkään ei ole liittymässä Natoon. Suomelle on tilaus olla ulkona blokeista. Suomella ei ole mitään geopoliittista jänniteasemaa. Suomi on ikänsä seissyt kristillisten kirkkojen välissä sekoittaen välillä itsekkin luterilaisuutta ja ortodoksisuutta. Nykyiset uskonnot ovat jo niin rauhantahtoisia, että ovat miekkansa tuppeen laittaneet. Suomelle riittää taloudellisesti vankat siteet niin USA:han, omaan EU:hun, Venäjälle kuin Kiinaan.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net

Kansankokonaisuus

Tänne tuodaan venäläisiä maahanmuuttajia vaikka hyvin tiedetään ongelma, mutta kun ongelmat tulevat vasta pitkällä aikavälillä ja diskonttokorko on yhtä korkea kuin heroinistilla niin väliäkös sillä.

Natoon ei menty kun ei kukaan kehdannut sanoa, että nyt haetaan se jäsenyys ja sassiin. Mökin mummokin ymmärtää enemmän ulkopolitiikasta ja Venäjästä kuin linnan mamma.

Uutta ajopuuteoriaa.

semi

Se päätti kaikessa viisaudessaan palauttaa oikeuden ja hommasi näitä Venäjän inkeriläisiä ja karjalaisia Suomeen -80 luvulla.
Ainakin huume ongelma räjähti kertaheitolla käsiin ja poliisi sai mukavasti lisää töitä. Koivisto itse pesi kätensä ja poistui ilman vastuuta takavasemalle.

MikkoLahti

... joista koko pahoinvoiva Suomi kärsii tänään.

Selityksenä edelliseen kirjoitukseeni päättäjien synneistä.Nythän kansallinen moraalirappiomme on kaikkien nähtävissä jotka totuutta etsivät .

Suomalaisen pahoinvoinnin aiheuttaneen moraalirappion juuret syvenivät yhdeksänkymmentäluvulla. Silloin kirkkojohto hyväksyi uuden raamatunkäännöksen, joka vesitti Herran 6. käskyn:"Älä tee huorin" muotoon:"Älä tee aviorikosta".

Silloin päämin. Lipponen runnoi kumoon horjuvat kansanedustajat ja kauppojen sunnuntai aukiolo vapautettiin. Kansanedustajat jälleen tietoisesti rikkoivat Herran 3. käskyn:"Muista pyhittää lepopäivä".

Herramme vihastui ja teki tietoisen syntielämän valinneen kansan keskelle työttömyyden ja pankkikriisin, iskien maahan Skopin ja Kopin, myöhemmin Iiron ja Pohjolan.

Säilyttäen tottelemattomalle kansalle vielä jonkinasteisen itsenäisyyden.

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

MikkoLahti

No niin.

Sieltähän se edellinen kirjoitukseni jo siivottiinkin pois. Säilyyköhän ylläoleva?

Totuushan ei pala tulessakaan.

"Taivas ja maa katoavat , mutta minun sanani eivät koskaan kato ,"sanoo elävien ja kuolleitten Herra.

Se lohduttakoon oikeamielisä syvenevän moraalirappion päivinä.