Perjantai 18.1.2019

Koira soitti hätänumeroon ja pelasti isäntänsä hengen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.9.2008 07:46
  • Kuva: Lee Coursey / Creative Commons
    Kuva
    Saksanpaimenkoira. Kuvan koira ei liity juttuun.

Koira tosiaan on ihmisen paras ystävä – ainakin saksanpaimenkoira Buddy, joka hätänumeroon soittamalla pelasti isäntänsä hengen Yhdysvalloissa. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

Joe Stalnakerin saatua kohtauksen koira oli heti tilanteen tasalla, sillä se oli koulutettu soittamaan hätänumeroon 911. Hätäkeskuksessa vastattiin puhelimeen, jolloin Buddy vikisi ja haukkui toistuvasti.

Poliisin mukaan Stalnakerin osoitteen yhteydessä lukee tietojärjestelmissä, että omistajan ollessa kyvytön toimimaan soittaa koulutettu koira hätänumeroon. Apu oli paikalla Stalnakerin osoitteessa kolmessa minuutissa, ja koira haukkui kuuluvasti viranomaisten saapuessa paikalle.

Stalnaker otti Buddyn michiganilaisesta Paws with a Cause -koirankasvatuslaitoksesta. 18 kuukautta vanha Buddy on koulutettu hakemaan puhelin ja soittamaan hätänumeroon, jos omistajalla on sairaskohtauksen oireita. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun Buddy on päässyt näyttämään osaamistaan. Buddy on soittanut hätänumeroon kaksi kertaa aiemminkin isännän kohtausten sattuessa.

Stalnakerin kohtaukset johtuvat päävammassa, jonka hän sai sotilasharjoituksessa kymmenen vuotta sitten.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pirpana

Ihanaa lukea tällaisia uutisia, että koira on pelastanut isäntänsä hengen soittamalla hätänumeroon.Kyllä koirat ovat viisaita ja ehdottomasti ihmisen parhaita ystäviä.Olen lukenut,että kissakin olisi soittanut hätänumeroon?Ilmeisesti kuitenkin vahingossa.Muutenhan eläimet ovat tulipaloista pelastaneet ihmisiä useinkin haukkumalla ja naukumalla isäntäväen hereille tulipalon syttyessä.Buddylle paljon tsemppiä jatkossakin!

Gagarin

Oma koiramme ei yleensä ole pysyä nahoissaan, kun tietää pääsevänsä ulos kävelylle. Mitään sen riemukkaampaa olentoa ei voisi ollakaan, kun se näkee jonkun ottavan talutushihnan käteen. Mutta kun kerran poikkeuksellisesti olimme hakemassa talutushihnaa siksi, että koira vietäisiin autolla eläinlääkärille rokotettavaksi, se yllättäen lähtikin karkuun talossa eikä olisi millään lähtenyt ovesta ulos. Olimme vain hetkeä aiemmin koiran kuullen puhuneet siitä lääkärireissusta.

Pirpana

Kissani Minttu tiesi jo etukäteen milloin aion laittaa sille korvatippoja,koska sillä oli korvatulehdus.Minun ei tarvinnut kuin ajatella korvalääkeputkiloa niin Minttu tunki itsensä sellaiseen paikkaan,ettei sitä saanut sieltä pois millään.Piilotin korvalääkeputkiloa asunnossa eri paikkoihin ja yritin yllätyshyökkäyksellä lähestyä kattia.Kissa piti pintansa ja lääkkeen laittaminen oli tuskientie.Korvat kuitenkin paranivat,ilmeisesti itsestään. Muutenkin Minttu kissa luki kaikki ajatukseni.Olen myös lukenut saksanpaimenkoirasta,joka joutui leikkaukseen ja huomattuaan olevansa leikkauspöydällä hieman huumattuna hyppäsikin yhtä äkkiä avoimesta ikkunasta ulos.Onneksi koira löytyi pian.Ja leikkaus onnistui hyvin.

Vieras

Oikeasti koira on tyhmä eläin, se tekee vain mitä se on opetettu tekemään. Tietenkin koirat on hyviä havainnoimaan, mutta havainnointi vaan laukaisee ehdollistamisessa annetut ohjeistukset suoritettaviksi. Ei koirat ajattele, että isäntä on nyt pulassa, vaan kun havaitsevat ne eleet mitä sille on opetettu, niin se osaa vasta toimia niin kuin se on opetettu toimimaan.

Vaikka banaanikärpänenkin voidaan saada soittamaan hätänumeron, jos se on ehdollistettu oikein ja sillä on joku keino tehdä se soitto.

semi

kun joku osaa tehdä jotakin kun on tarve, oli se sitten ihminen tai koira tai kissa. Hymyilemään saa kuitenkin aina se kun ihmiset nostavat viisaimmaksi eläimeksi sen josta itse sattuvat pitämään. En tiedä kovinkaan monta joka pitäisi lapamatoa viisaana, mutta yllätäen se voikin olla sitä. Se että sitä ei kiinnosta miellyttää sinua ja toimia orjana ja vanhuuden sattuessa saada myrkkypiikkiä niskaan,se voi olla viisautta. Käytä minkä kerkiät ja syö minkä jaksat ja lisäänny ja täytä maa kaltaisillasi on suorastaan suora ohje raamatusta. Sitä se kuitenkin tekee ja on itsenäinen, Lapamato tuo yksinäinen ratsastaja mahalaukussa.

Pirpana

Muistan pienenä kun asuimme maalla ja meillä oli Söpö-niminen kollikissa.Joku varasti sen kerran autoonsa ja vei monenkymmenen kilometrin päähän kodistamme.Naapuri oli havainnut,että joku nuori mies otti Söpön autoonsa.Ja naapuri tiesi missä mies asui,ja minne kissa joutui.Kissa oli poissa kotoa varmasti 4 kuukautta ainakin.Sitten eräänä päivänä se tuli takaisin riutuneena ja laihtuneena.En unohda koskaan sitä aamua,silloin satoi ensilumen ja sain Söpö-kissan kainalooni.Olin maailman onnellisin lapsi.Kissoilla on tiettävästi päässään niinsanottu aurinkokello,ne pystyvät suunnistamaan sen avulla kilometrikaupalla ja löytävät kotiinsa.Kissatkin ovat viisaita,eivät ainoastaan koirat.Ja sen lisäksi suloisia ja pehmoisia.