Keskiviikko 16.1.2019

Haiderin miespuolinen seuraaja: Olimme enemmän kuin ystäviä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.10.2008 18:34
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Klagenfurtin asukkaat muistivat auto-onnettomuudessa kuollutta Jörg Haideria.

Itävallan oikeistopopulistisen BZÖ-puolueen johtaja Stefan Petzner sanoo olleensa edesmenneen Jörg Haiderin elämänkumppani. Petzner valittiin Haiderin seuraajaksi viime viikolla, kun tämä oli kuollut auto-onnettomuudessa.

–Suhteemme oli erityinen – se oli paljon enemmän kuin vain ystävyyttä, hän kuvaili BBC:n mukaan.

Petzner, 27, kertoi rakkaussuhteestaan Haideriin, 58, Itävallan radion ja yhden iltapäivälehden haastattelussa keskiviikkona. Petzner väitti, että Haiderin vaimo tiesi suhteesta eikä vastustanut sitä. Perheellä on kaksi tytärtä.

Maahanmuuttokriittinen Itävallan tulevaisuuden liitto BZÖ ryhtyi heti vaihtamaan puheenjohtajaansa. Virallinen peruste on Petznerin kokemattomuus. Tehtävään ollaan nostamassa tiettävästi Josef Buchneria, 43, jota pidetään konservatiivisempana kuin Petzneriä. Myös Haiderin sisko Ursula Haubner on ollut esillä veikkailuissa.

Petzner jatkaa BZÖ:n varajohtajana, joita puolueella on kaikkiaan viisi.

–Uskon, että täydennämme toisiamme hyvin, Buchner vakuutti Itävallan uutistoimistolle APA:lle torstaina.

Haider oli toivonut, että Petzneristä olisi tullut hänen seuraajansa. Petzner ehti olla hänen avustajanaan neljä vuotta ja vastasi myös syksyn menestyksekkäästä vaalikampanjasta.

Itävaltalaiset lehdet kirjoittivat, että Haider oli riidellyt Petznerin kanssa onnettomuusyönä. He olivat tavanneet juhlissa, joista Haider oli poistunut yksin ja mennyt jatkoille baariin. Sieltä hän oli lähtenyt vielä auton rattiin. Versiot ovat tosin hieman erilaisia eri tiedotusvälineissä.

Haider sai surmansa lähes kaksi viikkoa sitten, kun hänen autonsa suistui tieltä Etelä-Itävallassa. Hän oli ajanut ylinopeutta ja ollut humalassa. Turma tapahtui lähellä Klagenfurtin kaupunkia.

Haider aiheutti vuonna 2000 Itävallan vastaisen boikotin EU:ssa, kun hänen vapauspuolueensa FPÖ oli päässyt hallitukseen.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit