Maanantai 16.7.2018

Esimerkki Suomelle? – USA:ssa kypsyttiin sähköiseen äänestykseen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.10.2008 09:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sähköistä äänestämistä Marylandissa Yhdysvalloissa vuonna 2006.

Yhdysvalloissa Marylandin ja Virginian osavaltiot luopuvat sähköisestä äänestämisestä ensi viikon presidentinvaalien jälkeen, kertoo Washington Post -lehti.

Maryland luopuu 65 miljoonaa dollaria maksavasta järjestelmästä vuoteen 2010 mennessä. Osavaltio kuitenkin joutuu maksamaan järjestelmästä vielä vuoteen 2014 asti. Lisäksi takaisin perinteiseen äänestykseen siirtymisen arvioidaan maksavan 40 miljoonaa taalaa.

Virginiassa siirrytään vanhaan lappuäänestykseen sitä mukaa, kun äänestyskoneiden käyttöikä kuluu umpeen.

Osavaltiot ovat tulleet siihen tulokseen, että käsin täytetty paperinen äänestyslippu on luotettavampi kuin sähköinen äänestys, erityisesti uudelleenlaskennassa. Yhdysvalloissa on huolestuttu siitä, että äänestyskoneet rikkoutuvat tai järjestelmään murtaudutaan.

Washington Postin mukaan kahden osavaltion päätökset heijastelevat koko maan laajuista trendiä siirtyä pois sähköisestä äänestyksestä. Konsulttiyhtiö Election Data Servicesin mukaan kolmannes äänestäjistä antaa äänensä sähköisesti ensi viikon presidentinvaaleissa, kun huippu oli 40 prosenttia vuonna 2006. Election Data Servicesin johtaja Kimball Brace sanoo Washington Postille, että taistelu äänestäjien saamiseksi sähköisen järjestelmän puolelle on hävitty.

Lehden mukaan epäluottamusta sähköiseen äänestykseen on aiheuttanut se, ettei äänestäjä voi tulostaa ääntänsä tarkistaakseen, että se tosiaan on annettu. Ohiossa Yhdysvalloissa katosi ääniä vuoden 2008 kevään vaaleissa. Äänien katoaminen johtui äänestyslaitteen omista ohjelmisto-ongelmista.

Suomessa kuntavaalien sähköisen äänestyksen kokeilukunnissa lähes kaksi prosenttia sähköisistä äänistä jäi antamatta, koska äänestäjät olivat erehdyksessä keskeyttäneet äänestyksen. Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) on Uuden Suomen haastattelussa vaatinut uusia vaaleja Karkkilassa, Vihdissä ja Kauniaisissa. Usea taho on vaatinut sähköisestä äänestämisestä luopumista Suomessa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

digiyesterday

Että käydään nämä vaalit ja vasta sitten luovutaan - vitsinä se kuulostaa, kun ajattelee, että 2004 vuoden vaaleissa jo oli riittävästi hallaa koko järjestelmästä.

Huono juttu on, että sieltä alkuunsa saanut toimimattomassa ratkaisussa näkyvä osaamisen puute on osattu "kopioida" tännekin.

Conspiracy Intl.

Sähköinen äänestäminen estää liian tehokkaasti kirkkoveneet.

Ihmisten suhde yhteiskuntaan ei ole vain virallinen äänestys - ja sillä selvä.

Sähköisessä muodossa myös tiedot äänestyskäyttäytymisestä saadaan liian tarkasti yksilöityä. Ihmisen koko äänestyskäyttäytyminen rekisteröityy ja näin myös vaalisalaisuus rikkoutuu. On liian tarkkaa tietoa ihmisestä jos hänestä tiedetään missä vaaleissa hän on käynyt äänestämässä ja missä ei ole äänestänyt ja tämä tieto on helposti käsiteltävissä.

Sitten kun koko eduskunta kokoontuu Internetissä, eikä missään fyysisessä paikassa, niin sitten sähköinen kansalainenkin on ok.

Hietsuarska

Että vihervasemmiston into sähköiseen äänestykseen perustuu haluun estää "väärin" äänestäminen. Vain napin painallus ja rassistiset äänet ohjataan hyveelliselle ksenomaanikolle..

On paljon helpompaa kuin pyyhekumilla ja kynällä korjata paperisia äänestyslippuja;)

jussilaari

Sähköinen äänestäminen tuntuu olevan itsetarkoitus. Kun äänestäminen voidaan tehdä myös tietokoneella, se pitää tehdä.

Sähköinen äänestäminen on "helppoa".

Haet ensin sirukortin virkailijalta, joka tarkistaa henkilöllisyytesi,
sitten kortti kopissa koneeseen,
valitset ehdokkaan numeron ja painat hyväksymisnappia,
varmistat vielä uudella hyväksymisellä, että varmasti olet sitä mieltä.
Palautat kortin.

Verrattuna "vanhanaikaiseen" paperilippuäänestämiseen.

Siinähän haet äänestyslipukkeen virkailijalta, joka tarkistaa henkilöllisyytesi,
sitten kirjoitetaan numero äänestyskopissa äänestyslipulle,
lippu pudotetaan uurnaan.

Kuten huomataan, sähköinen äänestäminen on tosi vaivatonta verrattuna vanhanaikaiseen paperilippuäänestykseen.

Ja turvallisuuskin on melkein samaa luokkaa.

zsi

Sähköinen äänestys äänestyspaikoilla on aika tarpeeton, ja näköjään myös epävarma kokeilu. Sähköinen äänestys netin kautta tulee olla tavoitteena ja se olisi oikeasti parannus perinteiseen järjestelmään. Äänestyspaikkojen koneet vain lisäävät äänestämisen monimutkaisuutta ilman vastaavaa hyötyä.

jussilaari

Nettiäänestämisessä on yksi suuri ongelma. Henkilön tunnistaminen.

Nettiäänestyksessä ei ole mitään keinoa valvoa sitä, että henkilön äänioikeutta käytää henkilö itse. Ellei sitten kaikkien suomalaisten ole pakko hankkia biometrisellä tunnistuksella varustettu henkilökortti tai asennuttaa mikrosiru nahan alle. Sen lisäksi pitäisi näiden lukemiseen olla tietokoneissa laitteet.

Vieras

Kuullostaa kyllä järkyttävän monimutkaiselta tavalta äänestää verrattuna perinteiseen äänestystekniikkaan. Ensi pitää olla oikea henkilökortti, omaa ääntään ei voi tulostaa, ja kaiken maailman viat saattavat mitätöidä koko äänen. Jossakin äänestyskoneet kuulemma muuttavat toiselle ehdokkaalle annetun äänen automaattisesti vastaehdokkaalle, mikä on kyllä jo suhteellisen epädemokraattista. Koko homma on varmasti hintaan verrattuna melko vaivalloista.