Keskiviikko 26.6.2019

Stubbin yllätys: Muumi-diplomatiaa!

Luotu: 
20.11.2008 15:09
  • Kuva: Muumimaailma
    Kuva
    Naantalin Muumimaailman hahmoja.
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Suomen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) tapasi Britannian ulkoministerin David Milibandin Lontoossa 20.11.2008.

Muumit nousivat Lontoossa torstaina maailmanpolitiikan näyttämölle, kun Suomen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) tapasi virkaveljensä, Britannian ulkoministerin David Millibandin Lontoossa. Muumifaniksi tunnustautunut Milliband sai Stubbilta kutsun tulla tutustumaan Suomen Muumimaailmaan ja Britannian ulkoministerin lapset saivat tuliaisiksi Muumi-kalenterin ja -palapelin.

Ulkoministerien yhteisessä lehdistötilaisuudessa kävi ilmi, että Suomen Muumi-diplomatia toimii. Milliband kehui Stubbin roolia Georgian kriisin hoitamisessa ja Stubb antoi virkaveljelleen tunnustusta siitä, että Britannia on palannut ”Euroopan sydämeen” ratifioimalla EU:n perussopimuksen ja näyttämällä tietä finanssikriisin hoidossa.

Suomella on tärkeä näytön paikka joulukuun alussa, kun se isännöi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön huippukokousta Helsingissä. Huippukokoukseen on tulossa 40 maan ulkoministerit, mukaan lukien jäähyväisiä USA:n ulkoministerinä jättävä Condoleezza Rice ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Millibandin mukaan Suomen Etyj-huippukokous on ”ainutlaatuinen” tilaisuus saada USA:n, Euroopan unionin ja Venäjän johtajat saman neuvottelupöydän ääreen.

Huippukokouksessa tapetilla ovat Etyjin uudistaminen, Georgia ja Venäjän
ehdottama uusi turvallisuussopimus. Stubb myöntää, että Suomelle olisi saavutus saada poliittinen julistus aikaiseksi, koska siinä ei ole onnistuttu viimeiseen kuuteen vuoteen.

- Georgian kriisin seurauksena Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö elää uutta renesanssia. Georgian ja maailman finanssikriisin vuoksi olemme käännekohdassa, joka voi merkitä uuden alkua, uskoo Stubb.

- Mitä vahvemmin Venäjä on mukana turvallisuusasioissa eurooppalaisessa yhteistyössä, sitä parempi. Ja missä muualla kuin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä tätä argumentointia voitaisiin käydä jatkoi hän.

Venäjän ulkoministeri Lavrov on ajanut eteenpäin ajatusta euroatlanttisesta turvallisuussopimuksesta, joka olisi tasapuolinen ja perustuisi moninapaisuuteen eikä yhden valtion tai organisaation määräämisoikeuteen. Turvallisuussopimus on vastaehdotus Natolle. Lavrov on toivonut Suomelta tukea ehdotukselleen.

Sekä Millibandin että Stubbin mielestä Venäjän ehdotus ei ole uusi. Molemmat ulkoministerit korostavat, että uuden sopimuksen tekeminen edellyttää sitä, ettei Venäjä aliarvioi olemassaolevien instituutioiden, kuten Naton ja EU:n merkitystä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Stonewall

...

Jos niissä muumimukeissa oli sitä mitä ensimmäisenä tulee mieleen, niin huhhuh... Aika kovia jannuja Milliband ja Stubb.

Tuskin maltan odottaa kun joku tulee ilmoittamaan miten Stubb teki taas jotain väärin tälläkin reissulla, mutta tämä "joku" jättää kuitenkin ilmoittamatta mitä/miten/missä/milloin olisi pitänyt tehdä. Nämä palstat kun ovat puolillaan ulkopolitiikan kruunaamattomia kuninkaita.

Ai niin, jokohan Lavrov ja Stubb ovat pussaneet kun näyttävät olevan nykyään hemmetin hyvää pataa.

Leskisen Väinö

Ulko-, kauppa- ja puolustuspolitiikassa onkin sanomista: Georgian sota itsetuntoisti Venäjän ja se ilmoitti, ettei sen WTO-jäsenyydellä ole kiirettä. Näin ollen Suomen lehdistön hehkuttama kiristäminen WTO-jäsenyydellä ei ole ajankohtainen vuosiin. Kauppapolitiikassa puutulleille myönnettiin armonvuosi. Puolustuspolitiikassa ilmavoimista tehdään rynnäköivä hyökkäysvoima eikä ilmavoimien vuoksi olisi saanut suututtaa amerikkalaisia edes lääkekorvausperusteiden muuttamisella.

Tätä kaikkea kurjuutta kommentoidaan hymyilemällä kuin Isä Camillo Pepsodent-hymyä ja puhumalla Muumeja.

Kun George W. Bush väistyy ja mustasta miehestä tulee Yhdysvaltain ylipäälllikkö, Amerikka-fanit turvaavat uskonsa Tove Janssoniin ja Muumimammaan, vaikka koko ajan kritisoidat kuin Kimmo Sasi Tarja Halosen toimia Muumimammana.

Uskoisin, että Muumi-fanius kuvastaa salaista viehätystä Tarja "Muumimamma" Halosta kohtaan.

Vieras

" Suomella on tärkeä näytön paikka joulukuun alussa, kun se isännöi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön huippukokousta Helsingissä. "

Muumihahmot keventävät tunnelmaa oikealla tavalla.

Maljat voidaan mainiosti jatkossakin juoda muumimukeista. Toivottavasti muumit ovat hyvin näkösällä joulukuun kokouksessa.

Oma kokemukseni on, että ulkomaiset vieraat arvostavat muumimukeja enemmän kuin muuta virallista virkamies- ja valtiokrääsää vierailujen yhteydessä.

Tommi Korhonen

Joo, on Stubb sälli. Tuollainen muumi-diplomatia ei ollenkaan ole pahasta, se saattaisi vielä isompienkin herrojen kanssa saada vähän perspektiiviä maailman menoon.
Täytyy kehua Stubbia siitä että se uskaltaa olla erilainen, eikä ole se perusbroileri.
Mutta sitä minä ihmettelen että miksi EU:n perustuslaki täytyy saada ilman että kansa saa siitä päättää ja että siitä saadaan edes tietoa mitä se tarkoittaa - eli läpipurettuna.

camunen

Sillä niinhän on, että kerran sanottua sanaa ei saa enää takaisin, sanottiinpa se verkossa tai printissä. Se lähtee elämään omaa elämäänsä peruuttamattomasti. Siksi myös vastuun pitää painaa.

Ajatusten tonavasta eilen Sanomalehtien liiton juhlassa.