Sunnuntai 20.1.2019

Irakin jälleenrakennus on ollut ”100 miljardin dollarin epäonnistuminen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.12.2008 18:21
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Amerikkalaisia sotilaita Irakissa. Arkistokuva.

Vielä julkaisematon Yhdysvaltain hallinnon raportti kertoo, että Irakin jälleenrakennusprojekti on ollut käytännösä ”100 miljardin dollarin epäonnistuminen”. Asiasta uutisoi The New York Times, joka on saanut raportin käsiinsä.

Epäonnistumisen suurimmat syyt ovat raportin mukaan Irakin yhteiskunnan ominaispiirteiden unohtaminen, byrokraattinen nahistelu ja Irakin väkivaltaisuudet.

Raportissa muun muassa Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Colin Powell kritisoi jälleenrakennusprojektia kovin sanoin.

- Vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen amerikkalaiset puolustusviranomaiset keksivät numeroita Irakin turvallisuusjoukkojen määrästä - luku saattoi pompata 20 000 viikossa! Nyt meillä on 80 000, nyt on 100 000, nyt on 120 000.
Raportin yhtenä johtopäätelmänä on, että viisi vuotta hyökkäyksen jälkeen Yhdysvalloilla ei edelleenkään ole taktiikkaa, teknistä osaamista eikä koneistoa jälleenrakennushankkeeseen, joka on suurin Marshall-suunnitelman jälkeen. Tähän mennessä yhdysvaltalaiset ovat lähinnä korjanneet oman hyökkäyksensä tuhoja.

Tämä vuoden puoliväliin mennessä jälleenrakennukseen oli mennyt 117 miljardia dollaria (n. 90 miljardia euroa), näistä noin 50 miljardia dollaria amerikkalaisten veronmaksajien kukkarosta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vakuutti sunnuntaina Irakissa, että Yhdysvaltain toimet Irakissa ovat olleet välttämättömiä.

–Tämä työ ei ole ollut helppo, mutta se on ollut välttämätön. Se on ollut välttämätön Yhdysvaltain turvallisuudelle, irakilaisten tulevaisuudenuskolle ja maailmanrauhalle, Bush sanoi tavattuaan Irakin presidentin Jalal Talabanin.

Bush jättää seuraajalleen Barack Obamalle perinnöksi äärimmäisen epäsuositun sodan. Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät Irakiin vuonna 2003. Sen jälkeen maassa on kuollut yli 4200 amerikkalaissotilasta.

Irakissa on edelleen liki 140000 amerikkalaissotilasta. Yhdysvaltain ja Irakin hyväksymän turvallisuussopimuksen mukaan amerikkalaiset vetäytyvät maasta vuoden 2011 loppuun mennessä.
Kyseessä oli Bushin neljäs vierailu Irakiin. Edellisen kerran hän kävi maassa syyskuussa 2007.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

"Mitä USA voitti muuta kuin itselleen hyvin halpaa öljyä"

Todellisuudessa Irak myy öljynsä ihan itse sinne mistä saa parhaan hinnan - ja USA ostaa öljynsä maailmanmarkkinoilta markkinahintaan. USA EI ota itselleen Irakin öljyä.

Conspiracy Intl.

Suurin syyllinen on nimeämättä. USAn kansalaiset itse. Kun höttöpäisenä järjestivät mielenosoituksia täysin jälkijättöisesti.

Sota oli jo voitettu, mutta läski tv-kasvo villitsi kansaa typeriin mielenosoituksiin joihin myös punikit Euroopassa osallistuivat aktiivisesti.

"Katso Abdul, televisiossa, amerikkalaiset kannustavat meitä! Nyt tappamaan länsimaalaisia!"

semi

Ylisuvaitsevaisuus on pahempi katastrofi, Oslossa Afrikkalaiset pakolaiset jotka ovat vaarassa kotimaassaan myyvät heroiinia täysin avoimesti kadulla. Seisovat päivästä ja kuukaudesta toiseen samassa kadunkulmissa kuolemaa kaupaten.

Kohteena ovat Norjalaiset lapset ja nuoret ja kaikki mahdolliset, ilman että kukaan tekee asialle mitään. Heidän lähettämisensä takaisin on ihmisoikeusvastaista, joten sitä ei tehdä. Heidän puolustuksensa on ihmisoikeus ja rasismi, se on antanut vapaat kädet heille myydä kuolemaa kadulla. On ihmisiä joilta ihmisoikeus tosiaan voitaisiin viedä ja pistää kävellen takaisin Afrikkaan.

Minusta Osama Bin Laden oli se katastrofi ja hänen uskontonsa.

jussi vaarala

on se että onko koko Irakin sotaretki organisoitu ryöstöretki jossa ei suinkaan ryöstetty irakilaisia vaan Yhdysvaltojen verorahoja ja muiden maiden verorahoja sotateollisuudelle ja rakennusteollisuudelle ja jossa operaatiossa pääorganisaattorina onkin itse Yhdysvaltain presidentti Bush esikuntineen.

Eikös tämä ala haiskahtaa vähän siltä.

Vierailija

"Irakin kansalaiset ainakin ovat mielissään ja kiitollisia jenkkien avusta."
----------------------------->

"Yhdysvalloissa joulukuussa vieraillut Irakin valtiovarainministeri Adil Abdel Mahdi vahvisti, että yksityistettävien listalla on Irakin kansallinen öljy-yhtiö ja kaikki muutkin maan öljyvarat avataan ulkomaalaiselle omistukselle.

Uutistoimisto IPS:n mukaan Mahdi vahvisti vierailulla myös sen, että maan sosiaaliavustuksia on leikattava, koska ne vievät 60 prosenttia budjetista. YK:n 12 vuotta kestäneiden pakotteiden aikana miljoonat elivät pelkästään hallituksen avustusten varassa ja Unicefin arvion mukaan silti puoli miljoonaa lasta kuoli pakotteiden takia."

http://hirvasnoro.blogspot.com/2005/03/bucky-set-ja-muut-irakin-sodalla....

"Humanitaarinen katastrofi uhkaa Irakia

Yhteiskunta tuhoutumassa

YK:n lastenjärjetö Unicef teki keväällä 1999 yhdessä Irakin hallituksen ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa laajan tutkimuksen pikkulasten kuolleisuudesta Irakin keski- ja eteläosissa.

Tutkimuksen mukaan alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus on kasvanut 1994-99 kaksinkeraiseksi verrattuna vastaavaan ajanjaksoon kymmenen vuotta aiemmin. Kuolleisuus kasvoi 56 kuolleesta pikkulapsesta 131:een.

Samansuuntaisesta kehityksestä kertovat muutkin YK:n tutkimukset. Vielä 1980-luvulla Irak oli öljyvarojensa ansiosta lähestymässä hyvää vauhtia teollistuneiden maiden elintasoa.

Vielä vuonna 1987 oli henkeä kohden laskettu bruttokansantuote 3 500 dollaria. Tänä päivänä se on eräiden arvioiden mukaan 700 dollaria eli samaa luokkaa kuin Ruandassa.

Työttömiä on eräiden YK:n arvioiden mukaan jopa 50 prosenttia työvoimasta. Palkat ovat niin pienet, että työssä käyvätkin joutuvat yrittämään hankkia sivutuloja.

Pelastuksena valtaosalle väestöä on kuukausittain valtion jakama perusruokapaketti, joka tosin ei riitä koko kuukaudeksi. Ulkomaille paremman elämän toivossa on muuttanut arviolta kaksi miljoonaa irakilaista.

Kun aikuisväestöstä vielä 1985 oli lukutaitoisia 89 prosenttia, on määrä nyt YK:n mukaan pudonnut 59 prosenttiin. Lapset joutuvat auttamaan perheensä elättämisessä monasti pienestä pitäen, ja niinpä esimerkiksi 6-vuotiaista ainakin 32 prosenttia jää täysin koulujärjestelmän ulkopuolelle.

Denis Halliday arvioi tilannetta näin kirjoituksessaan viime vuonna:
- Olemme tuhoamassa kokonaisen yhteiskunnan. Niin yksinkertaisesti ja kammottavasti asiat ovat."

http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/25.helmikuu/irak0800.htm

Vierailija

"Irakin kansalaiset"

Juuri tuli radiosta haastattelu kuinka Irakin naispuolinen kansalainen kertoi, että Yhdysvaltojen huonokäytöksinen (alemmista sosiaaliluokista)koottu palkka-armeija on perin epätoivottu maahan ja sen toivotaan poistuvan pian, myöskin brittien huomattavasti asiallisemmin käyttäytyvien joukkojen toivotaan häippäävän mahdollisimman pian maasta.

Juhani Putkinen

Epäonnistuminen on ollut siinä suhteessa suuri, ettei sijoitetulla rahalla ole saatu niin paljon aikaan kuin olisi voinut, jos homma olisi suunniteltu ja toteutettu kunnolla.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että niillä jenkkien rahoilla on rakennettu Irakiin melkoinen määrä kouluja, vesijärjestelmiä, viemärijärjestelmiä, jne. Eli ei se kaikki raha ole suinkaan hukkaan mennyt.

pman

Tällä tavalla käy tyypillisesti silloin kun suurvalta kaikkivoipaisuuden tunnossaan lähtee soitellen sotahan. Muuthan ei oo mittää, ja me hoidamme kaikki kuntoon - piece of cake.

Colin Powelista sen verran, että hänhän juuri mokasi ensimmäisen Persianlahden sodan vaatimalla sen keskeyttämistä juuri kun Saddamin kukistaminen ja täydellinen voitto oli pientä viimeistelyä vailla. Tällöin jenkeillä olisi vielä ollut maailman sekä Saddamin syrjimien shiiojen varaukseston tuki ja sympatiat. Britithän hyppivät seinille moisen päätöksen kuultuaan. Eivät olleet uskoa korviaan. Powel teki elämänsä mokan. Eipä olisi toisen kerran täytynyt lähteä näin älyttömään sotaan.

Colinin paniikkihäiriöstä maksetaan nyt kova hinta.

jussi vaarala

Jos tuo vaikutin sodan lopeettamisesta pitää paikkansa niin kyllähän valta on Yhdysvalloissa pitkälle yhtä subjektiivista ja yhtä lailla demokratiaa pilkkanaan pitävää kuin jossain sulttaanikunnassa. Ja on tosi hyvä ja tärkeää ottaa suomalaisen terveen järjen käsittelyyn ja arvioitavaksi mitä siellä rapakon takana oikein puuhataan. Aika vähän jää sillä kriteerillä hyväksyttyjen toimien listalle.

pman

Sen verran tarkentaisin vielä, että tietysti vanhempi Bush päätti ensimmäisen Persianlahden sodan keskeyttämisestä. Colin Powel suositteli sitä ja taisteluita johtanut kenraali Schwartzkopf vaati sodan jatkamista loppuun asti. Powel oli arvohierarkiassa ylempänä.

jussi vaarala

Bushin Irak-mahalaskun viimeinen niitti on se että kun hän pyrki turvaamaan hupenevaa öljynsaantia amerikkalaisille Irakin öljyn avulla hän menettää senkin historiallisen saavutuksen - ihmiset kun nimittäin lakkaavat ajamasta henkilöautolla koska sillä tavoin he vaikuttavat suoraan lastensa ja lastenlapsien jne tulevaisuuteen vähentämällä ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä.

Kun tämä maailmanhistorian pahimpiin kuuluva katastrofi ja maailmanrauhan rypälehäirikkö Bush on koko kautensa viitannut kintaalla ilmastonmuutokselle ja amerikkalaisten osuudelle siihen niin juuri tuo ilmastonmuutos vie öljyherkun hänen meriittilistaltaan. Ja tuhoaa hänen Amerikkansa katastrofi katastrofilta yhä pahempaan kuntoon. Se on vähän kuin se pizza ei koskaan tullutkaan jonka hän tilasi.

Ja kuten uutiset kasvavasti toitottavat niin ilmastonmuutos opettaa amerikkalaisia aina vaan kovemmalla kädellä - joka käsi olisi plajon lempeämpi jos tämä katastrofi-Bush olisi tarttunut ihmiskunnan vaikeimpaan vitsaukseen kun se hänen silmiensä edessä hänen valtakaudellaan ja hänen kansansa pääasiallisesti tuottamana silminnähden alkoi kasvaa aina vaan järkyttävämpiin mittoihin.

Vieras

Minusta on hienoa että Bush nuorempi pelasti Irakin ja irakilaiset YK:n asettamasta kauppasaarrosta joka todella monien vuosien aikana oli näivettänyt koko Irakin yhteiskunnan ja jatkuessaan olisi todella aikaansaanut valtavan humanitaarisen katastrofin ja luultavasti täysimittaisen sisällissodan. Nythän tilanne on aivan toinen, alku ei ole ollut helppoa mutta tie yhteiskunnan kehittymiseen on avattu ja kansalaisille on annettu toivo valoisasta huomisesta. Se että Irakin demokratisoituminen on johtanut väkivaltaisuuksiin, on ymmärrettävää, yhteiskunnalliseen murrokseen liittyy usein väkivaltaa kuten oma kansalaissotammekin osoitti. Tuskin kukaan kuitenkaan on nykyään sitä mieltä että itsenäisyysjulistuksemme olisi pitänyt jättää tekemättä.

semi

Asiasta kun olen keskustellut Irakilaisten kanssa, ovat ainakin minun tuntemani Irakilaiset tyytyväisiä Bushiin. Mutta kuten he sanovat, tästä on vähän vaarallista puhua ja parempi että emme puhu kun on muita muslimeita lähellä.

Sanan vapaus on valikoitua Irakilaisille niin Irakissa kuin ulkomailla demokraattisissa valtioissa. Emme tosiaan taida kuulla usein totuutta, kuulemme valikoidun totuuden. Koska he pelkäävät myös pohjoismaissa ja he pelkäävät siksi, koska heillä on tosiaan syytä pelätä mielipiteitään. He tuntevat oman kansansa, eikä heillä ole sen tavasta toimia epäilystä.