Sunnuntai 19.11.2017

Israel pommitti symbolisesti tärkeää kohdetta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.12.2008 06:52
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Israelin iskujen tuhoama moskeija Gazassa 28. joulukuuta 2008.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Gazan islamilainen yliopisto on ollut taistelukenttänä myös vuonna 2007.

Israel on pommittanut Gazan islamilaista yliopistoa. Yliopistolla on Gazaa hallitsevalle Hamasille tärkeä symbolinen merkitys.

Silminnäkijöiden mukaan yliopistoaluetta koetteli räjähdysten sarja. Iskut kohdistuivat etenkin yliopiston laboratoriorakennuksiin. Israelin armeijan edustajan mukaan rakennuksissa kehitettiin raketteja, räjähteitä ja sähkölaitteita, joita palestiinalaistaistelijat ovat käyttäneet.

Israel aikoo päästää maanantaina sata avustusrekkaa Gazan alueelle. Päätöksestä ilmoitti maan puolustusministeriö. Avustussaattue kuljettaa Gazaan muun muassa lääkintätarvikkeita, kymmenen ambulanssia, polttoainetta ja elintarvikkeita.

Toissa päivänä alkaneissa Israelin ilmaiskuissa Gazaan on kerrottu kuolleen lähes 300 palestiinalaista. Haavoittuneita on yli 700.

Yhdysvaltojen seuraava presidentti Barack Obama on sitoutunut tavoitteeseensa saavuttaa rauha Lähi-itään. Hänen neuvonantajansa David Axelrod totesi televisiokanava CBS:lle, että Obama pitää päämäärästä kiinni tilanteen vaikeutumisesta huolimatta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Israel on sivistysvaltio, ja kulttuurityö mediassa jatkuu: palestiinalainen olkoon edelleen sivistymättömämpi, tietämättömämpi ja likaisempi kuin juutalainen. Kuten huomaamme, yliopistorakennuksesta on pommitettu palasiksi pääasiassa vain eteinen eli kansanvalistustyön kohteiksi ovat päässeet kaikki kävijät, ja rakennus on muutoin miltei säästetty.

Tyypillistä terrorille on se, että ei pyritä täystuhoon, vaan melko pienin tuhoin suuriin otsikoihin.

Israelin vaalikamjaan liittyvässä vaalitaistelussa on enemmän uhreja kuin Intian vaalitaisteluissa.

Ehkä olisi kohta jo aika tappaa jälleen YK:n työntekijä tai neljä. Sillä ainakin päästäisiin varmasti kansainvälisiin otsikoiin.

jennilaurila

Huomautukseksi, jos viittaat kommentissasi jutun yhteydessä olevaan kuvaan yliopistosta: kuva on vuodelta 2007, kuten kuvatekstissä lukee. Tuoretta kuvaa laitetaan heti kun sellaista löytyy.

Ilkka Luoma

murhat Norjassa, kun olivat metsästämässä palestiinalaisterroristeja, sattui vain niin, että juutalaiset murhasivat täysin syyttömät ihmiset, jotka olivat vielä Norjan kansalaisia. Agenteilla ei ollut Norjan valtion lupaa tapporeissulleen.

Lainaus Suomen Kuvalehdestä:
"Time-lehden toimittajan Aaron J. Kleinin tuore kirja Striking Back kuvailee yksityiskohtaisesti vuosikymmeniä kestänyttä kostoretkeä. Sen tunnetuimpiin epäonnistumisiin kuului operaatio Norjan Lillehammerissa, missä Mossadin agentit teloittivat viattoman marokkolaisen tarjoilijan Achmed Bouchikin hänen raskaana olevan vaimonsa silmien edessä. Mossad luuli Bouchikia Ali Hassan Salamehiksi, yhdeksi Mustan syyskuun tärkeimmistä johtajista"

AB

US:n jutusta jää epäselväksi oliko toimituksen mielestä kyseessä
1)kohteen symbolinen pommitus, 2)symbolisen kohteen ei-symbolinen pommitus vai 3) symbolisen kohteen symbolinen pommitus. Aika epätarkkaa kielenkäyttöä.

Samalla HS–AP–Reuters–STT–AFP-jutuista ovat kadonneet sellaiset adjektiivit kuin 'suhteeton' ja 'kohtuuton', joita oli tapana viljellä muutaman kuukauden takaisissa kirjoituksissa.

AB

Hannu_Mikael

Israelilaisten olisi syytä vakavasti pohtia sitä, miksi palestiinalaiset äänestivät demokraattisiksi todetuissa vaaleissa Hamas:in valtaan?
Olisiko syynä se, että Fatah ei saanut palestiinalaisten kannalta parannuksia aikaan, mutta Hamas on luonut Gazaan jopa eräänlaisen sosiaaliturvan ja toimii kykynsä mukaan tavallisten ihmisten olojen parantamiseksi.
Hamas:issa on varmasti militantteja ryhmiä, mutta luuleeko Israel jotain parantavansa pommituksillaan?
Ei ainakaan omaa turvallisuuttaan, vaan kiihdyttää jatkossa väkivaltaa, sillä militanttiryhmiin tulijoista ei tule olemaan pulaa.
Israel ei voi vaikuttaa Hamas:in valtaan gazalaisten keskuudessa mitenkään muuten, kuin tekemällä samaa, mitä myös Hamas tekee, eli parantamalla gazalaisten elinolosuhteita.
Luulisi israelilaisten jotain oppineen omasta historiastaan, mutta heidän muisti vaikuttaa todella valikoivalta.
Sorrettua kansaa ei voi nujertaa tahdottomaksi sortamalla lisää. Se lisää vain vastarintaa.

kpyora

Ylättävän pitkämielisiä israelilaiset ovat olleet, ennen kuin aloittivat suuremman operaation. Huvittava yksityiskohta asiassa on, että operaatiolla näyttää olevan kaikkien tärkeimpien arabinaapurien, mukaan lukien palestiinalaiset länsirannalla, täysi tuki.

Tuosta tuesta voi päätellä, että Hamas terroristijärjesteönä aiotaan lopettaa tällä kertaa. Se on kaikkien alueella asuvien etu.

LassiHippeläinen

"Ylättävän pitkämielisiä israelilaiset ovat olleet..."

Ajoitus johtuu Yhdysvaltain presidentin vaihtumisesta. Israel ei lähtisi noin suureen operaation sopimatta siitä etukäteen Washingtonin kanssa. Sopimus pilkistää mm. YK:n Turvallisuusneuvoston julkilausumasta, jonka amerikkalaiset vesittivät.

Hyökkäykseen piti ryhtyä nyt, koska Obama ei välttämättä olisi antanut siihen lupaa.

mach

Hamaksen toiminta antaa Israelille täydet edellytykset mahdottoman rauhan hylkäämiseksi.Asetelma, missä toisen maan sisällä,toinen maa on erillisiin maa-alueisiin jaettuna, on lähtökohtaisesti absurdi ja toteuttamiskelvoton, kuten on nähty. Euroopan unionin ja muun maailman rahallisella tuella on Hamasin mahdollisuus ylläpitää militanttia vihaa Gazassa. Hesarin Janne Virkkunen ja hallituksen Stubb kertovat Israelin käyttävän suhteetonta voimaa Hamasin raketti ja kranaatti-iskujen lopettamiseksi. Vihamielisyyden ympäröimä Israel käyttää samoja keinoja kun Venäjä ja USA valtapolitiikassaan, suhteellisuudella tai oikeudenmukaisuudella ei ole asiassa mitään tekemistä!

Ilkka Luoma

[orig. lauantai, heinäkuu 22, 2006]

YLE 1 esitti tiistai-iltana sattuvasti dokumentaarisen elokuvan Lopullinen ratkaisu. Elokuva käsitteli vain yhden jäljelle jääneen dokumentin pohjalta Kolmannen Valtakunnan (Saksa 1933-1945) salaista kokousta Wanseessa. Saksalaiset tuolloin dokumentin mukaisesti pohtivat lopullista ratkaisua saksalaisuutta riipivään ja omatuntoja vieläkin häiritsevään juutalaisten tuhoamiseksi.

Israel teloitti lopullisen ratkaisun käytännön vastuuhenkilön Jerusalemissa vuonna 1962. Saksa on pyytänyt jo kansleri Willy Brandtin aikana virallisesti anteeksi isiensä tekoja mm. Israelissa Holocaustin muistomerkillä.

Aihe on äärimmäisen tulenarka, vieläkin. Keskitysleirien muisto elää jälkeläisissä ja vielä niissä muutamissa, jotka sen oikeasti näkivät. Omatuntonsa menettänyt saksalainen sukupolvi on poistunut ja Saksa on vihdoin löytämässä identiteettinsä itsehäpeän jälkeen uudelleen Euroopan ja EU:n talousveturina. Hävinneen ei ole lupa puolustautua, eikä Saksa ole sitä koskaan vaatinutkaan, vaan on osannut pyytää anteeksi kärsineiltä.

Miksi YLE 1 esitti juuri nyt kyseisen elokuvan, kun juutalaiset pommittavat systemaattisesti sanojensa mukaan olemassaoloaan uhkaavia Hizbollahin sissejä, kuin myös Hamasin taistelijoita, jotka kotitekoisin raketein ja ihmispommein varoittamatta iskevät Israelin alueelle. Israel tappaa sissien lisäksi lapsia, naisia ja vanhuksia selitellen, että Hizbollah ja Hamas ovat kätkeytyneet siviilien sekaan. Israelin armeija ei koe itsehillintää, vaan tuhoavat päivästä toiseen itselleen lopullista ratkaisua. Juutalaiset miehittäjinä haluavat selityksensä mukaan sodalla rauhan rajoilleen.

Israelin olisi syytä muistaa, että meneillään oleva totaalinen ylivoimasota yhdistää sen vihollisia aikaansaaden rauhanneuvottelut umpikujaan, siksi suureksi on tapettujen siviilien määrä Palestiinan - ja Libanonin alueilla kasvanut. Väkivalta lietsoo väkivaltaa, eikä mikään ole luvatun maan jumala tuhoamaan naapuriensa viattomien ihmisten henkiä, elämisen mahdollisuuksia ja omaisuutta.

Suomella on nyt EU:n puheenjohtajamaana oiva tilaisuus tuomita silmitön tappaminen ja tuhoaminen, niin juutalaisina, hamaseina, jihadeina kuin hizbollaheina. EU voi yksinkertaisesti laittaa molempien osapuolten kauppatuotteet boikottiin niin kauaksi aikaa kuin "lopullisen ratkaisun" sota päätetään ja istutaan samaan pöytään neuvotteluihin.

Ennakkoluulottomuus voi alkaa presidentti Ahtisaaren tarjoamisesta välittäjäksi. Parempi neuvotella ja löytää yhteinen rauhanomainen rinnakkainelo kuin "lopullinen ratkaisu", jossa kaikuu kolkosti historian hyytävä ja tyly kaiku. Liiaksi ärsytetty ja epätoivoon työnnetty ihminen taistelee itsensä hengiltä vieden vihollisen mukanaan. Väkivalta ei tee lopullista ratkaisua, sen historiakin näytti. Kykeneekö Israel kumppaneineen pyytämään anteeksi Shatilan ja Sabran pakolaisleirien muistomerkillä syyttömästi tapetuilta?

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net

TJH XX-7

"Israelin armeijan edustajan mukaan rakennuksissa kehitettiin raketteja, räjähteitä ja sähkölaitteita, joita palestiinalaistaistelijat ovat käyttäneet."

No totta kai kehitettiin, eikös yliopistot nimenomaan ole niitä paikkoja joissa tehdään tutkimus ja tuotekehitystyötä.