Lauantai 20.7.2019

Google onkin ympäristöriski

Luotu: 
11.1.2009 09:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Tyypillinen Google-haku tuottaa noin 7 grammaa hiilidioksidia, kertoo Harvardin yliopiston fyysikko Alex Wissner-Gross, joka valmistelee tutkimusta tietokoneiden ympäristövaikutuksista. Asiasta kertoo Times online.

Kahden haun tekeminen vastaisi siis samaa määrää kuin teeveden keittäminen. Google-hakuja tehdään kuitenkin 200 miljoonaa päivittäin. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan koko IT-ala tuottaa yhtä paljon kasvihuonekaasuja kuin maailman lentoliikenne.

Wissner-Grossin mukaan Googlen energiatuhlaus johtuu siitä, että yhtiö haluaa olla mahdollisimman tehokas.

- Google on äärimmäisen tehokas, mutta yhtiötä kiinnostaa eniten hakujen tekeminen nopeiksi ja tehokkaiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että heillä on paljon ylimääräistä kapasiteettia, joka tuhlaa energiaa, Wissner-Gross sanoo.

Carbonfootprint.comin toimitusjohtajan John Buckleyn tekemän erillisen tutkimuksen mukaan pelkkä tietokoneen päällä pitäminen tuottaa jo 40-80 grammaa hiilidioksidia.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Corvus

Googlaamista voit vähentää näin:
- Jos tunnet osoitteen, niin sitä kannattaa käyttää, ja jos se on liian monimutkainen, niin voit tehdä kirjanmerkin.
- En tiedä, kuluttavatko muut hakukoneet (Alltheweb, Altavista, Yahoo etc.) vähemmän energiaa hakua kohti, mutta niitä kannattaa kokeilla.
- Ehkä olisi syytä etsiä vain tarpeellisia asioita.

Haloo

Haetko tarvittavan tiedon Googlella, vai menetkö kirjastoon sitä etsimään?

Ostatko liput netistä, vai käytkö hakemassa ne lippuluukulta?

Haetko uutiset verkosta, vai luetko niitä painetulta, kotiin toimitetulta paperilta?

Käytätkö parasta tehokasta hakukonetta, vai selaatko useiden heikommin toimivien tulokset?

Tietotekniikan energiankulutus on hyvä tiedostaa, mutta esim. edellisen kommentoijan "säästövinkit" menevät jo naurettavuuksiin. Eiköhän sähkölasku saa Googlenkin miettimään omaa energiatehokkuuttaan. Tuo on kovin tyypillistä ajattelua, että kaikki uusi on "turhuutta" ja ahneiden ihmisten tuhlailua. Internet ja Google ovat varmasti yksi energiatehokkaimpia tapoja parantaa ihmisten hyvinvointia.

Auts

ainakin öljy-yhtiöitä. En tiedä Googlesta. Meiltä lähimpään kaupunkiin on kuitenkin 60 km. Sinne on keskitetty kohta lähes kaikki palvelut.

Ellei nettiä olisi, voisi hiilijalanjälki kasvaa meikäläiselläkin Paavo Lipposen kengännumeroon x 10000.

Että hiukka helpompi ja ympäristöystävällisempi tämä toosa pöydällä, kuin 12 litraa sataselle kiskova loota tuolla ulkona.

Joku voi nyt sanoe, että kulje jalan tai polkupyörällä. Tai hanki hybridiauto. Vastaan jo ennalta ensimmäiseen ehdotukseen: vikellä itse. Ja toiseen: hybridin saa tuoda pihaan kunhan vie entisen rottelon pois. Veloituksetta.

Mulukku

Ne, jotka ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta, voisivat lopetaa tietokoneen ja netin käytön kokonaan. Toki myös asuntonsa lämmittämisen ja valaisemisen, syömisen, liikkumisen ja hengittämisenkin. Tuleehan ihmisen uloshengityksestäkin 900 grammaa hiilidioksidia vuorokaudessa.

Visa

"Carbonfootprint.comin toimitusjohtajan John Buckleyn tekemän erillisen tutkimuksen mukaan pelkkä tietokoneen päällä pitäminen tuottaa jo 40-80 grammaa hiilidioksidia."

Kyseessä lienee tuotettu hiilidioksin määrä jossakin aikayksikössä? Jos tällä halutaan sanoa, että tietokoneen päällä pitäminen tuottaa 40-80 grammaa hiilidioksidia vuorokaudessa, niin kirjoittakaa niin!

ressu

Alkuperäinen juttu siis kertoo siitä miten paljon google haku tuottaa hiilidioksidia kun kone käynnistetään yhtä hakua varten.

"A separate estimate from John Buckley puts the CO2 emissions of a Google search at between 1g and 10g, depending on whether you have to start your PC or not. Simply running a PC generates between 40g and 80g per hour, he says. Chris Goodall estimates the carbon emissions of a Google search at 7g to 10g (assuming 15 minutes’ computer use). "

Eli kyseessä ei enää olekkaan pelkkä google haku vaan tietokoneen kokonaiskulutus. Itse google haku ei siis tuota noin paljoa vaan koneen käyttäminen.

Toisaalta jos katsoo tuota erinäisten CO2 konsulttifirmojen nimilistaa tuossa artikkelissa niin ei voi muuta kuin miettiä että paljonko tuo yksi artikkeli tuotti noille konsulttifirmoille...

.. Panikoikaahan rauhassa...

tourette

Arvioiko tuo tampio käyttäjän PC:n kulutusta eikä Googlen serveriviidakoiden? Voi pyhä yksinkertaisuus, ja lutkun lässyn.

Googlehan on yksi maailman suurimmista PC-valmistajista - omaan käyttöönsä. Ja firman perustajien suurena, aktiivisena työsarkana on aika alusta lähtien ollut optimoida sähköntuotantotapoja järjestelmilleen. Hakutulosten sinkautteleminen kyberavaruudessa muistuttaakin tässä hämmentävällä tavalla ns. savupiipputeollisuutta.

Mutta käyttäjän osalta tuo lätinä on kyllä ihan yhtä tyhjän kanssa, ja yhteys Googleen piiiiiiiiiiitkä aasinsilta, åsnabrück.

Conservative

Mina kasitin, etta kulutus laskettiin Googlen serverien raksuttelusta, kun joku googlaa. Mutta ei hatia, Google kayttaa pian polttokennoja serveriense energialahteena ja planeetta pelastuu. Siis jos ihmiset kayttavat Googlea eivatka esim. Yahoota.

Ras.

Uutinen osoittautui ankaksi. Wissner-Gross kertoo, ettei ole edes tutkinut Googlea.

"He says that, contrary to published reports, he has not made any claims about Google searches, the subject of a sensational report in the Sunday Times of London yesterday"

http://www.xconomy.com/boston/2009/01/12/tempest-in-a-tea-kettle-co2stat...

Google ampui uutisen myös itse alas:
http://googleblog.blogspot.com/2009/01/powering-google-search.html

Tämä tieto sen sijaan lienee pätevä:
Wissner-Gross says that 20 mg of CO2 is emitted per second of normal website usage.