Sunnuntai 20.1.2019

Käyttöön uusi seteli: 100 000 000 000 000 dollaria

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.1.2009 08:12
Päivitetty: 
16.1.2009 16:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvassa Zimbabwen sadan miljoonan dollarin seteli. Käyttöön on nyt otettu myös sadan triljoonan dollarin seteli.

Zimbabwe otti perjantaina käyttöön sadan biljoonan dollarin setelin eli rahan, jossa on ykkösen perässä 14 nollaa. Samalla otettiin käyttöön myös kymmenen biljoonan, 20 biljoonan ja 50 biljoonan Zimbabwen dollarin pikkusetelit.

Torstain epävirallisen kurssin mukaan suurimman setelin arvo olisi ollut reilut 200 euroa, mutta perjantaihin mennessä se oli jo pudonnut noin 25 euroon.

Uusia rahoja otettiin käyttöön viimeksi viime viikolla. Niiden arvot olivat kymmenen, 20 ja 50 miljardia. Ne ovat kuitenkin jo nyt käyneet liian pieniksi hyperinflaation riivaamassa maassa.

Viime elokuussa Zimbabwe pudotti valuutastaan pois kymmenen nollaa. Ennen rahauudistusta maan suurin seteli oli 100 miljardia Zimbabwen dollaria, mutta nyt rahat ovat kymmenen nollan pudottamisesta huolimatta sitäkin suurempia.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ristoi

Arvatenkin pääsee halvemmalla, jos tyytyy olemaan vain miljardööri tai yksinkertainen biljonääri?

Osaakohan herra numismaatikko sanoa, että voisiko Zibabwe tehdä seteleistään keräilytuotteita postimerkkien tapaan? Kun setelin vaihtoarvo rahana olisi painunut alle painokustannustensa, niin miljardööreiksi haluavat voisivat silti maksaa seteleistä jopa euron kappaleelta tai ainakin kympin kilolta.

Keijo

Miksi maailma antaa hullun diktaattorin kiusata kansaansa vuosikymmeniä? Koska kysymyksessä on afrikkalainen sosialistinen "vapaustaistelija" Sellaiset ovat kritiikin ulkopuolella. Kukaan Afrikan ulkopuolinen diktaattori ei saisi yhtä paljon anteeksi kuin Mugabe. Länsimaat kärsivät huonoa omaatuntoa kolonialismin ajoilta, joten he eivät uskalla puuttua mihinkään epäkohtaan Afrikassa.

keijo

zimbabwe pärjäs suht hyvin ennen kuin alko tää valkosten tilojen vallottaminen. ois ehkä kannattanu jotain muuta vaihtoehtoa keksii niille ns.maan palauttamisille. Mugabe + muut vallottajat nyt on maa teidän käsis ja mikä on tulos?.

Vierailija

"zimbabwe pärjäs suht hyvin ennen kuin alko tää valkosten tilojen vallottaminen."

Ei aivan noinkaan, Zimbabwessa oli ongelmia jo ennen niiden tilojen valloittamista, maa joutui aiemmin -92 kuivuuden jälkeen IMF:n ja Maailmanpankin talutusnuoraan ja rakennesopeutusohjelmiin ottaessaan niiltä lainaa.

M Eiramaa KNFIJV

Biljoonaa vai triljoonaa? Onko kyse taas amerikkalaisesta kielenkäytöstä, jossa billion tarkoittaa meidän miljardia ja trillion tarkoittaa meidän biljoonaa? IS puhuu biljoonista: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1634477
Wikipedia sanoo näin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Biljoona

Sikäläinen kamelimiesten tietotoimisto sanoo näin: "Zimbabwen inflaatio on noussut vain hieman runsaat 9 mugabeprosenttiyksikköä edellisen kuukauden lukemasta. Tämä osaltaan todistaa virallisesti valitun vaalituloksen oikeutuksesta. Toveri Mugaben ja nerokkaan talousjärjestelmämme ansiosta maamme kansalleen tarjoamien tuotteiden arvonnousu on yksin viimeksi kuluneen kuukauden aikana parantunut 2.200.000 %:sta peräti 11.270.000 %:iin, mihin eettisesti tuotettuun lisäarvolukuun edes ahnein riistokapitalismi ei ole pystynyt." - ZTT

Mika Eiramaa, tutkija, globaalitalouskonsultti, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html