Maanantai 25.9.2017

Jo tänään? ”Odotamme Espanjan avunpyyntöä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.6.2012 09:03
  • Kuva: www.bde.es
    Kuva
    Espanjan yksityinen pankkisektori tarvitsee lisärahoitusta. Kuvassa Espanjan keskuspankin pääkonttori.

Espanja saattaa pyytää miljardien tukipakettia pankkiensa pelastamiseksi jo tänä viikonloppuna, uskoo kansainvälinen media. Espanjan kiistää yhä tukipaketin tarpeen, mutta Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on eri mieltä.

IMF:n arvion mukaan Espanjan pankit tarvitsevat ainakin 40 miljardia euroa ulkopuolista pääomaa pysyäkseen pystyssä. IMF:n mukaan Espanjan talous on haavoittuvainen, mutta yleisesti hallinnassa.

BBC uskoo tietojensa perusteella, että Espanja esittää avunpyyntönsä euroryhmän talousministereiden puhelinkokouksessa jo lauantaina. Myös arvostettu talouslehti Financial Times pitää avunpyyntöä todennäköisenä.

Espanjan lisäksi myös EU-johtajat tyrmäsivät aluksi väitteet kiireellisestä avunpyynnöstä. Euroopan keskuspankin varapääjohtaja Vitor Constancio kuitenkin sanoi portugalilaisen radion haastattelussa, että avunpyyntöä odotetaan tulevaksi pikapuoliin.

–Espanjan odotetaan jättävän vain pankkien pääomittamista koskevan avunpyynnön, hän sanoi BBC:n mukaan.

–Toivomme että se tapahtuu pian.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Käsitykseni mukaan ne rahat, jotka Suomestakin turistivirtojen mukana menevät vuosittain Espanjaan, pitäisi riittää. Kataisen hallituksen mukaan ne eivät ilmeisesti riitä. Taas tullaan sitoutumaan miljardipaketteihin EKP: n, ERVV: n, EVM: n ja IMF: n kautta. Espanjan pankkien pääomitustarve saattaa olla jopa 60 - 100 miljardia euroa. Espanjan pankeissa ei kyllä ”paukutella henkseleitä” näistä pääomitustarpeista, vaan pyritään olemaan viimeiseen saakka ”vähin äänin”.

Eduskunta päätti äänin 180 - 13 poistaa valtiopäiväjärjestyksestä määrävähemmistösäännökset eli eduskunnan yhden kolmasosan mahdollisuuden äänestää tavalliset lait lepäämään yli yksien eduskuntavaalien. Tämä hyvin merkittävä päätös tehtiin 15.6.1992. Sen perusteella opposition vaikutus on kutistunut paljolti pelkästään puheiden pitämiseen eduskunnan istuntosalissa.

On kuitenkin hyvä, että Perussuomalaiset tekevät välikysymyksen tästä hulvattomasta rahanjakomenosta. Välikysymyksellä ei ole juuri muuta kuin symbolinen arvo. Tärkeä argumentti onkin keskustelu, joka televisioidaan ja itse äänestys hallituksen luottamuksesta. Historian tutkijat ja väitöskirjan tekijät saavat myös tutkimusmateriaalia. Tulevaisuudessa myös heille selviää ne kansanedustajat, jotka möivät Suomen.

christinaholm

Mitkään tukipaketit eivät vahvista euroa niin kauan kuin kaikkien velka kasvaa. Vain rikas voi auttaa köyhää antamalla lahjaksi ylimääräisensä. Nykyinen varojen siirteleminen maasta toiseen muuttaa vain reikien paikkaa ja kasvattaa niitä koska suurin osa tuesta katoaa pankkien yhä holtittomampaan hallintoon. Helpointa olisi irrottaa vahvat maat eurosta koska ne maksavat laskun joka tapauksessa ja mitä kauemmin odotetaan sen suuremmiksi tappiot kasvavat.

Timo Nenonen

Eikö jo pitäisi meidänkin päättäjillämme ruveta polla sen verran säteilemään tämän edesvastuuttoman ja holtittoman tuki- ja takauspöolitiikan tiimoilta. Eikö tällä hallituksella ole vähäisintäkään järkeä? Nyt pitäisi jo ruveta valmistelemaan eurosta irtaantumista ja kaikkien edellisten tukipäätösten purkua, sillä nehän ovat 123 ja 125 artiklan vastaisia.

Kohta rupeaa olemaan jo kiire pelastaa, mitä on vielä pelastettavissa ja se onnistuu vain palaamalla takaisin omaan valuuttaan, ja irtisanomalla laittomat sopparit. Sopimusten tekijät joutaisivat myös oikeuteen valtion varojen tahallisesta ja tuottamuksellisesta hukkaamisesta.