Perjantai 18.1.2019

Saksalainen tuomioistuin: Poikien uskonnollinen ympärileikkaus on rikos

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.6.2012 14:23
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Saksalainen aluetuomioistuin on antanut päätöksen, jonka mukaan poikien ympärileikkaaminen vain uskonnollisista syistä on rikos.

Kölniläinen tuomioistuin katsoi ratkaisussaan, että ympärileikkaus aiheuttaa pojille ruumiillista vahinkoa ja on katsottava laittomaksi huolimatta siitä, että lapsen vanhemmat haluavat tehdä toimenpiteen.

Oikeuden päätös on yhdistänyt Saksan juutalaiset ja muslimit, joiden molempien uskonnossa käytäntöä harjoitetaan. Juutalais- ja muslimiyhteisöt pitävät päätöstä syrjintänä ja hyökkäyksenä vuosisatojen perinnettä vastaan, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Kölnin tuomioistuimen päätös ei sido Saksan muita oikeusistuimia, joten kielto koskee vain Kölnin aluetta. Passaun yliopiston rangaistusopin professori Holm Putzke katsoo kuitenkin, että päätös toiminee ennakkotapauksena ja ”varoittavana signaalina”.

Oikeuden päätös oli pitkän oikeustaistelun lopputulos. Linjaus syntyi ratkaisuna yksittäistapaukseen.

Kölniläinen muslimipariskunta teetti 4-vuotiaalle pojalleen ympärileikkauksen uskonnollisen perinteensä mukaisesti. Toimenpiteen suoritti muslimilääkäri, joka leikkasi esinahan ja ompeli haavaan tikit. Kaksi päivää tämän jälkeen pojan haava alkoi vuotaa, ja vanhemmat veivät hänet lääkäriin. Sairaala otti yhteyden poliisin, joka aloitti tutkinnan.

Tutkinnan perusteella lääkäri asetettiin syytteeseen ruumiillisen vamman aiheuttamisesta. Tuomioistuin vapautti lääkärin – hänhän ei ollut rikkonut mitään olemassa olevaa lakia – mutta totesi, että jatkoa ajatellen ympärileikkaus vain uskonnollisin perustein tulee julistaa laittomaksi.

Tuomioistuin katsoi, että lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen on vahvempi oikeus kuin uskonvapaus tai vanhempien oikeudet. Päätös koskee ilmeisesti vain pikkulapsia, sillä poika, joka pystyy itse päättämään toimenpiteen tekemisestä, voidaan tuomion mukaan ympärileikata.

Professori Holm Putzken mukaan oikeus ei antanut uskontokuntien syrjintäsyytösten vaikuttaa ratkaisuunsa ”kuten poliitikot”, joilta on pitkään vaadittu ratkaisua ristiriitaiseen tilanteeseen.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

Eläinsuojelulaki 4.4.1996/247 pykälä 7 kieltää mm. häntien ja korvien typistämisen muun, kuin sairauden tai siihen verrattavan syyn vuoksi. Suomessa pikkupojan pilin silpomista muista, kuin sairaudesta tai siihen verrattavasta syystä ei ole kielletty. Eduskunnan olisi syytä mitä pikimmin korjata tämä epäsuhta. Uskonnollisilla syillä ei voi perustella mutiloimista.

Heikki Ojala

Ihmettelyä: ommellaanko haavaan aina tikit? 4-vuotias on ehkä liian vanha.
Mutta miksi sitten vauvoille se olisi ok.
Toisaalta satoja miljoonia elää leikatun kanssa eikä siitä liene suuria murheita.
Sekin pointti on ettei pitäisi muuttaa Luojan luomaa? Esinahka suojelee terskaa.

quod erat

Sukuelimien silpominen uskonnon varjolla on siis rikos.

Ehkä häkellyttävintä on, että tämän itsestäänselvyyden tunnustaminen on vienyt näinkin pitkään.

Monissa maissa edelleenkin sallittua, että rabbi imaisee poikavauvan pilin suuhunsa, venyttää esinahkaa ja silpaisee sen sitten pois.

Mistähän moinen riitti oikein kertoo?