Perjantai 24.11.2017

Saksa nöyrtyi: ”Angela Merkel saarrettiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.6.2012 08:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Saksan Angela Merkelillä ei enää ollut tukenaan Ranskan presidenttinä Nicolas Sarkozya (kuvassa). Uusi presidentti Francois Hollande osoittautui vastustajaksi.
|

Saksan liittokansleri Angela Merkel jäi yksin yön huippukokouksessa, kertoo uutistoimisto Bloomberg. ”Saarrettu” Merkel joutui antamaan periksi, ja euroryhmä suostui Espanjan ja Italian vaatimuksiin velkakriisin pikaisista aputoimista.

Kokous oli käänne euroryhmän valtasuhteissa, sillä tiukan talouskurin Saksa menetti Ranskan tuen. Aiemmin Merkel piti tiukasti yhtä Nicolas Sarkozyn kanssa, mutta Sarkozyn presidenttinä korvannut sosialisti Francois Hollande ei jatkanut yhteistyötä.

Sen sijaan Hollande johti Bloombergin mukaan ”kapinaa” Merkeliä ja Saksaa vastaan ja vaati pikaista apua kriisimaille. Espanja ja Saksa ilmoittivat vetäytyvänsä kasvusopimuksesta, jos apua ei tule, ja muu euroryhmä joutui nöyrtymään.

Hollande kuitenkin kiisti, että kokouksessa olisi harrastettu kiristämistä.

Valtasuhteiden muutos tarkoittaa sitä, että Euroopan pysyvä vakausmekanismi tulee sittenkin tukemaan pankkeja suoraan. Esimerkiksi Suomi on edellyttänyt, että laina suoritetaan valtion kautta, jotta se pystytään asettamaan ehdolliseksi.

Bloombergin mukaan euroryhmä helpotti Espanjan tukipaketin ehtoja muutenkin, sillä uutistoimiston mukaan euromaat luopuivat ensisijaisen velkojan asemastaan. Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) tosin sanoo Helsingin Sanomille, että Espanjan vaatimus siitä, että Euroopan pysyvältä vakausmekanismilta täytyy poistaa ensisijaisen velkojan asema, ei mennyt läpi kokouksessa.

-Semmoiset asiat tietysti on tärkeitä, että tässä pysyvässä kriisinhallintamekanismissa edelleen ensisijaisen velkojan asema säilyy ja suora pääomitus pankkeihin on mahdollista vasta siinä vaiheessa kun valvonta on kunnossa, Katainen sanoi HS:n mukaan.

Eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) lähetti kokouksen jälkeen Financial Timesin haastattelussa tylyt terveiset Italian pääministeri Mario Montille. Lue lisää täältä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Raita

"Olen tyytyväinen Espanjan tukipyynnöstä." Jytski von Käteistrofi sai taas fantastista parrua vastuulliseen hanuriin. Ei haittaa vaikka tekee kipiää, koska me tienataan tällä. Lenkkiä vaan niskaan. Ei koske meitä, että ainoa mikä tarvitsee muistaa on 1,9 mrd ja 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa. Vastuuta on kannettava 6 matikalla myös ikävinä aikoina väärennetyilläkin pöytäkirjoillani. Tai muuten Halla-aho ja heinäsirkat.
invalid syntax error

Mitä pidempi matka, sitä tyhmempi pää. "Vittu mitä paskaa. Kaikki muu on pölhöpopulismia."

Jari Martikainen

"-Semmoiset asiat tietysti on tärkeitä, että tässä pysyvässä kriisinhallintamekanismissa edelleen ensisijaisen velkojan asema säilyy ja suora pääomitus pankkeihin on mahdollista vasta siinä vaiheessa kun valvonta on kunnossa, Katainen sanoi HS:n mukaan"

Onkohan se Katainen nukkunut kokouksen ajan, vai valehteeko ihan suoraan?
Kokouksessahan nimenomaan sovittiin, että Espanjalle annettava pankkituessa EVM ei saa ensisijaisen velkojan asemaa.
Ja jos pankkeja lähdetään jatkossa pääomittamaan suoraan, kuten kokouksessa sovittiin, ei oman pääoman ehdoin annettu tuki voi edes teoriassa saada etusijaa.
Eli nyt on etelän vetelille vihdoin piikki auki ilman ehtoja. Suomelle jäi vain maksajan osa.

Juho Ojala

Kummallista, että Kataisella on virheellinen käsitys siitä, mitä kokouksessa sovittiin. Päätöslauselmassa sanotaan selväsanaisesti, että Espanjan tukilainat eivät saa ensisijaisuusstatusta.

"We reaffirm that the financial assistance will be provided by the EFSF until the ESM becomes available, and that it will then be transferred to the ESM, without gaining seniority status."

Lähde: http://www.consilium.europa.eu//uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/131...