Sunnuntai 22.10.2017

Tuomioja: YK hakee asekauppasopimusta ”ennätysajassa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.7.2012 08:01
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arkistokuvassa.

YK:n asekauppakonferenssi alkaa tänään New Yorkissa. Kolmeviikkoisen konferenssin tavoite on kansainvälinen asekauppasopimus, jonka toivotaan vähentävän myös laitonta asekauppaa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) matkusti New Yorkiin eilen. Hänen mukaansa sopimuksella tavoitellaan konkreettisia hyötyjä.

– Ei rahaa, jota asekaupassa jo liikkuu paljon, vaan kontrollia asekauppaan. Kyse on laillisesta asekaupasta, mutta laillisen asekaupan kontrolli väistämättä vähentää laitonta asekauppaa, kun valvonta paranee. Asekaupan väheneminen taas parantaa ihmisoikeustilannetta, kun konfliktien määrä vähenee ja toivottavasti harvemmat ihmiset altistuvat aseellisille konflikteille, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.

Hän on kuitenkin skeptinen sen suhteen, riittävätkö konferenssin 19 päivää tavoitteiden saavuttamiseen ja muun muassa Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen taivuttamiseen sopimuksen kannalle. Sopimusta koskeva päätöslauselma hyväksyttiin YK:ssa joulukuussa 2006 Suomen ollessa yksi aloitteentekijöistä.

–Olen pitänyt asiaa esillä kaikissa tapaamisissani, viime aikoina tiivistyvällä tahdilla. Keskustelut ovat osoittaneet, että neuvotteluprosessilla on laaja tuki takanaan. Kiihkeimmin vahvaa sopimusta toivovat muun muassa ne Afrikan ja Keski-Amerikan maat, joissa laillisestikin hankitut pienaseet kulkeutuvat laittomasti konfliktista toiseen, Tuomioja kertoo.

–Nyt YK:n eli meidän sen jäsenmaina olisi toimittava ja saatava aikaan oikeudellisesti sitova asekauppasopimus ennätysajassa, mutta kuitenkin säilyttäen korkea tavoitetaso. 
 

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli: