Perjantai 24.11.2017

Paljastus Fukushimasta: ”Salainen sopimus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.7.2012 11:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Fukushiman ydinvoimalan suojavyöhykkeeltä evakuoitiin onnettomuuden seurauksena kymmeniätuhansia ihmisiä. Arkistokuva.
|

Fukushiman ydinonnettomuus oli Japanin parlamentin raportin mukaan ihmisen aiheuttama, BBC kertoo.

-Onnettomuus olisi voitu ja olisi pitänyt ennakoida ja ehkäistä, ja sen vaikutuksia lieventää tehokkaammin, Japanin parlamentin paneelin raportissa sanottiin BBC:n mukaan.

Kuuden reaktorin Fukushima Daiichin ydinvoimala vaurioitui 11. maaliskuuta 2011 pahoin, kun maanjäristys ja tsunami hajottivat reaktoreiden jäähdytysjärjestelmiä. Tämä johti reakatoriytimien sulamiseen ja radioaktiivisiin päästöihin.

-Vaikka luonnonmullistukset laukaisivat tapahtumaketjun, ei seurannutta onnettomuutta voida pitää luonnonkatastrofina, paneelin loppuraportissa sanotaan.

Loppuraportin perusteella voimala ei ollut varustaunut maanjäristykseen ja tsunamiin monien virheiden ja tahallisten laiminlyöntien vuoksi.

Raportissa listataan lukuisia vakavia puutteita sekä hallituksen että laitoksen toiminnanharjoittaja Tepcon vastuualueissa. Lisäksi myös kulttuuriset konventiot ja auktoriteettien kyseenalaistamisen haluttomuus mainittiin raportissa.

-Varsinainen onnettomuus oli hallituksen, valvovien tahojen ja Tepcon säätelyjärjestelmien pettämisen yhteydessä laaditun salaisen sopimuksen seurausta.

Raportin mukaan tilanne voimalassa huonontui maanjäristyksen jälkeen, koska valtion virastot eivät toimineet tilanteessa oikella tavalla.

Myös Tepcon ja silloisen pääministeri Naoto Kanin toimiston välisessä viestinnässä havaittiin puutteita.

Kaikki Japanin ydinvoimalat suljettiin onnettomuuden seurauksena, mutta Ohin voimala avatiin uudelleen sunnuntaina.

-Japanin valvontaviranomaisten täytyy karistaa kansainvälisistä turvamääräyksistä piittaamaton asenteensa ja muuntautua maailmanlaajuista luottamusta nauttivaksi kokonaisuudeksi, raportissa sanotaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vilho Juntunen

Täysin vastuutonta ja tuomittavaa. Tämä kaikki annettiin tehdä imperialistisen
roistovaltion, USAn suojeluksessa. Hämmästyttävää kun muistetaan ihmiskun-
nan hirvittävimmät sotarikokset Hiroshimassa ja Nagasakissa. Siellä ihmisestä
jäi vain varjo betoniin muistutuksena olemassaolostaan.

Atso Eerikäinen

Vilhon kommenttiin lisäisin, Fukushiman reaktorit oli suunniteltu sukellusveneisiin. Alkuperäiset reaktorit rakensi General Electric. Toshiba jatkoi projektia ja rakensi ne valmiiksi maakäyttöön. Kun GE:n insinöörit kuulivat, että reaktorit oli myyty Japaniin, he erosivat protestiksi. Sellaisia reaktoreita ei edes USA ole omalle maalleen sallinut rakentaa.

Viimeinen uutinen kertoo, että roistosähköyhtiö aikoo käynnistää uudelleen Fukushiman 2. reaktorin, joka kärsi pahoja vaurioita, mutta on nyt mukamas korjattu täysin turvallisiksi.

Fkushimassa sattuva M7 maanjäristys (Japanin asteikolla "voimakas 5") saattaa rikkoa reaktori 4:n jäähdytysvesialtaan, jolloin ilmaan vapautuu noin 5000 Hiroshiman verran atomisäteilyä (pääasiassa cesiumia ja yodia). Se merkitsisi koko pohjoisen pallonpuoliskon tulemista elinkelvottomaksi.

Jaakko Oksa

Väite että Fukushiman vesialtaan rikkoutuminen merkitsisi "koko pohjoisen pallonpuoliskon tulemista elinkelvottomaksi" kuulostaa täysin absurdilta eikä mitenkään voine pitää paikkaansa.

Voitko esittää lähdeviitteen väitteesi tueksi?

Tommi Berg

Ydinjätettä on neljän pahasti vaurioituneen onnettomuusreaktorin jätealtaissa hyvin suuria määriä. Jos 20-30m korkeudessa olevat jätealtaat rikkoutuvat, niin polttoainetta ei enää voida aktiivisesti jäähdyttää, jonka seurauksena korkea-aktiivinen ydinjäte sulaa ja osa siitä nousee kuumana höyrynä ilmakehään. Tässä tilanteessa esimerkiksi polttoainesauvojen zirkonium-kuori palaa. Saastumisen on tässä tapauksessa ennäkoitu olevan vielä paljon pahempaa kuin Tsernobylin tapauksessa oli. Asiasta ei ole juuri rummutettu tiedotusvälineissä (voisi tahrata ydinenergiayhtiöiden ja poliitikoiden imagoa kaikkialla maailmassa?).

Usein ihmisillä on sellainen käsitys, että ydinvoimaloiden tuottama jätemäärä olisi olemattoman pieni, mikä ei ihan pidä paikkaansa sillä vaikka määrällisesti jätettä on paljon vähemmän kuin vaikka hiilivoimalan tuhkaa, niin ydinjäte on suuri ja ratkaisematon ongelma. Pienikin määrä ydinjätettä on hyvin vaarallista joutuessaan ympäristöön, koska radioaktiiviset aineiden säteily rikkoo tehokkaasti kaikkien eliöiden DNA:ta.

Eliöille vaarallisimman alfa- ja beta-säteilyn saastumisen tunnistuskin on vaikeaa, koska sisäelimiin vaikuttava säteily ei näy kehon ulkopuolella.

Tässä vähän linkkejä:
Pienten säteilyannosten vaarallisuudesta (riippumaton tutkimus):
www.nap.edu/openbook.php?isbn=030909156X

Hieman epämääräinen uutissivusto, paljon tietoa:
http://www.infowars.com/fukushima-is-falling-apart-are-you-ready-for-a-m...

Prof. Saarnisto kritisoi ydinjätteen loppusijoitusta Suomessa:
http://youtu.be/SC4ZAGbpL1U

http://astra.cancer.fi/cancermaps/Nordic/
-kukaan ei varmasti tiedä kuinka suuri osa mm. Tsernobylin laskeumalla on esimerkiksi syöpien määrän lisääntymisessä.

Kokeneen ydinenergiainsinöörin (Arnie Gundersen) asiallisia kommentteja Fukushiman tilanteesta:
http://fairewinds.org/content/fukushima-daiichi-truth-and-future