Perjantai 24.11.2017

Suomalainen palasi Syyriasta: ”Luotilotto”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.7.2012 14:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvatoimisto EPA välitti amatöörikuvaajan videokaappauksen Damaskoksesta keskiviikolta. Rajut taistelut jatkuivat kaupungissa oppositioryhmien ja hallituksen joukkojen välillä.
|

Syyrian sisällissota on käännekohdassa, joka voi viedä maan täydelliseen romahdukseen. Suomen Syyrian-suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että presidentti Bashar al-Assadin hallinto on epätoivoisessa tilanteessa.

- Tämä on yksi taitekohta. Damaskoksessa ei ole aiemmin ollut taisteluja näin suuressa mittakaavassa, Mäki-Reinikka sanoo.

- Nyt hiljaisen väestönkin mielipide on kääntymässä siihen, ettei hallitus pysty enää suojelemaan omia kansalaisiaan. Varsinkin, kun se käyttää tankkeja ja helikoptereita kaupungissa.

Mäki-Reinikka kuuli Uudelta Suomelta uutisen Syyrian puolustusministeri Dawoud Rajhan kuolemasta. Samassa iskussa surmansa sai myös Assadin lankomies.

- Nyt aseelliset oppositioryhmät ovat saaneet keskinäisen yhteistyönsä toimimaan ja tukea ulkopuolelta. Tilanne on muuttunut.

Syyrian-suurlähettiläs vertaa tällä hetkellä Damaskoksessa käytäviä taisteluja viime vuoteen. Vielä 8 kuukautta sitten oppositiovoimien toiminta oli rauhallista.

- Silloin suurin osa mielenosoitukset olivat väkivallattomia. Silloin hallituksen puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät mielenosoittajien kimppuun ja surmasivat noin 20 henkeä päivässä, Mäki-Reinikka sanoo.

- Puhuttiin luotilotosta, johon kaduille mielenosoituksiin lähteneet osallistuivat.

Suomen ulkoministeriö sulki Damaskoksen-suurlähetystönsä maaliskuussa, jolloin lähetystön suomalaiset työntekijät palasivat kotimaahan.

"Joukkotuhoaseita on"

Suurlähettiläs ottaa vakavasti eilen BBC:n haastatteleman Syyrian entisen Irakin-suurlähettilään Nawaf Faresin tiedot, joiden mukaan Assadin hallinto olisi yhteistyössä tai ainakin yhteydessä al-Qaidaan.

Fares varoitti myös hallituksen olevan valmis käyttämään kemiallisia joukkotuhoaseita.

- Meillä on jo nyt oppositiolta saatuja tietoja, että joukkotuhoaseita on mahdollisesti käytetty. Kukaan ei pysty niitä todistamaan, sillä siellä ei ole paikalla ketään [ulkopuolista].

”Julmuus paljastuu”

Syyrian tilanteen eskaloituminen totaaliseksi kaaokseksi on Mäki-Reinikan mukaan täysin mahdollinen. Mäki-Reinikan mukaan Syyriassa on nyt laukeamassa jännite, kun 40 vuotta julmaa valtaa käyttänyt hallinto luhistuu pikku hiljaa sisältä ja ulkopuolinen paine lisääntyy.

- Me olemme nähneet niin käyvän Balkanilla ja Irakissa, joten olisiko tilanne erilainen Syyriassa?

- Hallitus on ajautunut Syyriassa epätoivoon. Tässä tilanteessa koko 40-vuotinen julmuus ja repressio paljastuvat. Jo vuosi sitten presidentin serkku antoi haastattelun, jossa hän varoitti, että heidän jälkeensä tulee suurin piirtein maailmanloppu.

”Arviointivirhe”

Suomen Syyrian-suurlähettiläs uskoo, että tänään YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa myös Venäjä tulee länsimaita vastaan kysymyksessä pakotteista Assadin hallintoa kohtaan.

- Tilanne on vaarallisuudessaan sellainen, ettei mitään periaatteellista intressiä enää ole. Kansainvälisellä yhteisöllä on velvollisuus suojella siviilejä, jos heidän oma hallituksensa hyökkää heitä vastaan, Mäki-Reinikka sanoo Uudelle Suomelle.

- Jos Venäjä ei tule vastaan, sitä pidettäneen kansainvälisesti arviointivirheenä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

groek

Tästä Syyrian kriisistä pistää silmään näiden uutisten yksipuolisuus. Erilaiset toimittajat kertovat ainoastaan mitä Assadin on väitetty tehneen, ei koskaan mitä kapinalliset ovat tehneet. Kun haastatellaan ihmisiä, niin henkilö on aina oppositiosta, ei koskaan Assadin hallintoa edustava.

Yksipuolinen syyttely ei oikein ole hyvää journalismia. Yleensä riitaan tarvitaan kaksi, mutta tämä on näköjään päässyt unohtumaan. Ihmetyttää suuresti, että mistä tämä kemiallisten aseiden huhu on saanut alkunsa. Tulee mieleen Irakin sota ja ne väitetyt kemialliset aseet ja erityisesti ne satelliittikuvat niistä, mitään ei kuitenkaan löydetty.

Joten on syytä epäillä, että ei tässä taas ole muusta kyse kuin Yhdysvaltojen imperialismista ja valheista joilla aivopestään oma kansa tukemaan sotaa. Sotaahan ei varsinaisesti tueta, vaan propagandalla lähinnä estetään mielenosoitukset omissa maissa.

groek

Eihän se mahdotonta ole, mutta ainakin itse kaipaisin todisteita näistä kemiallisista aseista ja erityisesti näistä puheista, että joku uhannut niitä käyttää. Minulle ei yksinkertaisesti riitä, että tämä valehteleva tiedotusvälineverkosto väittää tapahtuneen.

Jos joku on näin sanonut, niin miksi sitä ei otettu nauhalle? Käsittämätöntä, että ollaan tappamassa miljoonia ihmisiä pelkkien huhujen perusteella.

Oma ihmetyksen aihe on se, että miksi länsi nostaa valtaan näitä jihadisteja. Se puoli mitä länsi tukee on näitä äärimuslimeita, kun Assad on se "suvaitsevainen" puolisko. Mutta kai se diili on tehtävä niiden kanssa, jotka haluavat valtaan ja länsi voi sotavoimallaan kenet tahansa valta-asemaan nostaa.

Todellinen määränpää on Iran ja Syyria on vain strateginen pysäkki.
http://www.moneytrendsresearch.com/wp-content/uploads/2012/02/iran.jpg

Heikki Tala

Aloitin työni Maailman terveysjärjestön asiantuntijana Syyriassa vuonna 1983. Alku oli dramaattinen, sillä heti ensimmäisen terveysministerin kanssa käymäni neuvottelun aikana Damaskos meni kaaokseen. Ihmettelin ulkoa kuuluvaa meteliä, johon ministeri vain kohautti olkapäitään. Televisiossa näytettiin kuitenkin illalla kuvia sairaalasta, jossa silmänsä menettäneitä lapsia ja muita haavoitteuneita hoidettiin. Kyseessä oli ministeriön naapurissa räjähtäneestä itsemurha-autopommista. Pommiauto oli menossa ilmavoimien esikuntaa kohti, mutta joutui poliisin satunnaiseen ratsiaan. Kuljettaja pani aikasytyttimen päälle ja juoksi pakoon kaatuen kuitenkin poliisien luoteihin. Samalla pommi räjähti ja jälki oli kamalaa, 50 ruumista ja 150 haavoittunutta. Isä Assad pani jälleen kerran kovan kovaa vastaan ja Palmyran keitaalla olleessa poliittisessa vankilassa tapettiin saman tien 800 vankia. Sitä ennen Haman kaupunki joutui raskaan tykistön ja panssarien tulitukseen - 30.000 vainajaa ja kaupunki oli suljettu myös meiltä YK:n hommissa olevilta. Damaskoksessa joka kadulla oli miliisejä pilvin pimein Kalashnikov rynnäkkökivääri käsissä ja pistooleita vyöllä. Vatsassa oli perhosia, kun miliisit räpläsivät aseitaan ja ne näyttivät aina osoittavan suoraan vatsaani. Seurasin tilannetta yli 10 vuoden aikana ja se näytti rauhoittuvan varsin mukavasti. Mutta diktatuureilla on tapana sortua ennemmin tai myöhemmin. Niin käy nyt Syyriassakin, mutta tulos voi olla karmea. Vuosikymmenten patoutumat vaatinevat vielä paljon verta - aivan kuten meillä vuonna 1918. Tappamista jatketaan niin pitkään, että hävinneet ovat takuulla polvillaan. Voi vain toivoa, että tavalliset syyrialaiset pääsevät jossain vaiheessa kokeilemaan demokratiaa, vaikka se on aika paska juttu - mutta parempaakaan ei ihmiskunta toistaiseksi ole onnistunut kehittämään.

groek

Hienoa tarinaa, mutta valitettavasti en voi uskoa, koska näitä sotalobbaajia on vähän joka paikassa itkemässä ja keksimässä nyyhkytarinaa. Samaan aikaan kuitenkin sivuutetaan kaikki uutiset, jotka väittävät Yhdysvaltojen ja Israelin olevan paikan päällä lietsomassa näitä levottomuuksia.

http://www.rt.com/news/cia-blackwater-mossad-syria-037/

Täytyy olla naiivi, jos kuvittelee, että Yhdysvallat ja Israel ei ole tuolla paikan päällä hämmentämässä asioita. Valtaosa syyrialaisita kuitenkin tukee hallintoa ja väitteet Assadin puuhista menevät yhä hurjemmiksi.

Jos siellä oikeasti on sisällissota menossa, niin mitä se lännelle kuuluu Heikki Tala? Ratkokoon keskenään, ei mekään arvostettaisi sitä, jos täällä olisi kärhämää ja Venäjä vyöryisi tankeilla päättämään, että kuka voittaa.

Heikki Tala

Olet varmaan oikeassa, että Lähi-idässä ei tapahdu juuri mitään, ilman, että USA, Venäjä ja Israel eivät olisi mukana hämmentämässä. Ihan sama juttu oli Suomessa vuonna 1918, kun Ruotsi, Venäjä ja Saksa olivat sotajoukkoineen sekoilemassa suomalaisten keskinäisessä teurastuksessa.
Valtaosa syyrialaisista haluaisi elää rauhassa kuten useimmat ihmiset, vaikka maassa olisi kova diktatuuri. Jossain vaiheessa tyytymättömyys nousee yli sietorajan kuten tapahtui Libyassa, Tunisiassa ja Egyptissä. Syyriassa on nyt sama menossa, mutta assadilaiset ovat päättäneet katsoa kortit loppuun asti ja heillä on siihen kova koneisto.

En tunne kovin hyvin Syyrian sisäpolitiikkaa, koska tehtäväni oli rakentaa terveydenhuollon tutkimus- ja koulutuskeskusta sekaantumatta maan sisäpolitiikkaan millään tavoin. Toki minulla oli silmät ja korvat.