Lauantai 21.10.2017

Venäjä ja Kiina kumosivat YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen: ”Ajan ostamista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.7.2012 18:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    YK:n turvallisuusneuvosto äänesti Syyrian kriisiin liittyen YK:n päämajassa New Yorkissa.
|

Venäjä ja Kiina käyttivät veto-oikeuttaan kumotakseen YK:n turvallisuusneuvoston tekemän päätöksen Syyrian hallitukselle asetettavista uusista pakotteista, The Guardian kertoo.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen tarkoituksena oli painostaa Syyrian presidentti Bashar al-Assadia lopettamaan tuhansien ihmisten kuolemaan johtaneen jo kuusitoista kuukautta jatkuneen konfliktin väkivaltaisuudet.

Venäjä ja Kiina kumosivat neuvoston päätöksen jo kolmatta kertaa Syyrian kriisin aikana, France24 kertoo.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa ei ollut France24:n mukaan kyse sotilaallisesta väliintulosta, vaan Syyriaa vastaan asetettavaksi tarkoitetuista pakotteista. Pakotteeet olisi otettu käyttöön mikäli Syyrian hallitus ei lopeta raskaiden aseiden käyttöä ja vedä joukkojaan kaupungeista 10 päivän kuluessa.

The Guardianin mukaan Venäjän ja Kiinan päätös herätti vastalauseita etenkin Iso-Britannian ja Ranskan edustajissa.

-On selvää, että Venäjä haluaa ostaa Syyrian hallitukselle aikaa vastustajiensa murskaamiseen, Ranskan YK:n suurlähettiläs Gérard Araud sanoi The Guardianin mukaan.

Päätöslauselmassa ehdotettiin, että Syyrian tilanteessa sovellettaisiin YK:n peruskirjan seitsemättä lukua, joka valtuuttaisi neuvoston toimenpiteiisn aina diplomaattisista ja taloudellisista pakotteista sotilaalliseen väliintuloon asti.

Venäjä teki kuitenkin selväksi päiviä ennen äänestystä, ettei se aio suostua mihinkään seitsemättä lukua soveltavaan ratkaisuun Syyrian kohdalla.

-Pakotteilla uhkailu on Syyrian kiristämistä, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi France24:n mukaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Vaarala

Kiina ja Venaja jaljessa historiasta

Kiinan ja Venajan asenne Syyria-asiassa on demokratian historiallisen kehitystilanteen valossa sama kuin ne sanoisivat etta maapallo on littea kun sen juuri on todettu olevan pyörean.

Maailma on - myös internetin vaikutuksesta - kehittymassa pienin askelin mutta vakaasti siihen suuntaan etta kasitetaan olevan universaaleja arvoja joiden yli yksikaan valtio ei voi kavella.

Ei voi jaada pois tuosta demokratian ja arvojen kehityskulusta koska se merkitsisi Pohjois-Korean umpimielista tieta. Ja tarpeettomia ihmisten elaman paattymisia.

Jussi Vaarala
Alanya, Turkki

Juhani Vinberg

Kummalta tuntuu, kun virhevasemmisto Suomessa ei ota kantaa Syyrian sisällissotaan. Kun kerran Kiinan ja Venäjän toimia ei haluta arvostella, eikä USA/Nato/Israel ole siellä sotimassa, niin ei ole edistyksellistä tarttua koko aiheeseen? Siviilien kuolema ei kiinnosta, kun fasistit ja amerikkalaiset eivät ole tappamassa?

I.l. Kikurinen

Miten niin amerikkalaiset eivät ole tappamassa siviilejä?

Välillisesti ainakin, sillä näitä terroristeja on koulutettu amerikkalaisten toimesta Turkissa sekä Jordaniassa ja aseistettu amerikkalaisten toimesta. Muistathan, että Houlan joukkomurhakin oli kapinallisten tekemä? On vielä joitain länsimaisia medioita, joita kiinnostaa totuuden julkaisu eikä pelkästään se sotapropaganda, jota ohjataan Pentagonista.

Mutta emmehän me näistä saa suomalaisessa mediassa lukea, virallinen totuus on Washingtonin sanelema.

Vihervasemmistohan on kovasti tuominnut Syyrian hallintoa.

Vilho Juntunen

Kiina ja Venäjä toimivat täysin oikein. Libyan tilanteessa olisi pitänyt toimia
samoin. Nyt se on myöhäistä. Libya ei tule enää koskaan saavuttamaan sitä
elintasoa ja vapautta minkä se menetti. Jos länsimailla on hinku mennä
tappamaan Syyriassa niin sen kuin menevät. Varmaan aloittavatkin sodan
olympialaisten jälkeen koska eivät halua että niitä boikotoitaisiin. Siihen olisi
syytä jo muutenkin Irakin, Afganistanin, Libyan ym. jälkeen.