Maanantai 20.11.2017

Todellinen uhka kasvaa – Yllättävä uhkaus Barack Obamalta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.7.2012 07:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Syyrian armeija ampui tykkitulta Damaskoksen lähiseudulla sunnuntaina.
|

Äänenpainot Syyriaan kohtaan ovat viime yönä yllättäen koventuneet. Kansainvälisen yhteisön huoli maan armeijan valtavasta kemiallisten aseiden varastosta näkyi jo useiden johtajien puheissa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmoitti ykskantaan, että kemiallisten aseiden käyttäminen olisi Syyrialta ”tuomittava teko”, kertoo BBC.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama puolestaan sanoi, että presidentti Bashar al-Assadin hallinto tullaan saattamaan vastuuseen, mikäli sisällissodassa raportoidaan käytetyn kemiallisia aseita.

Sanoma on kansainvälisessä diplomatiassa voimakas.

Tilanne on hankala. Länsivaltojen tiedustelutietojen mukaan Syyrialla on maailman neljänneksi suurin kemiallisten aseiden arsenaali. Hallinnon tiedetään kehittäneen 1990-luvulta asti muun muassa sinappikaasua ja sariinia.

Tällä hetkellä Assadin hallintoakin suurempi uhka näyttäisi olevan hajanainen oppositiorintama. Yksi tärkeimmistä kemiallisten aseiden tehtaista sijaitsee Aleppossa, jossa hallitus ja oppositio ottavat parhaillaan rajusti yhteen.

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos myrkylliset aineet päätyvät opposition käsiin. Assadin hallinnon romahtaessa jokin ryhmä saattaisi pyrkiä kasvattamaan voimaansa aseilla valtatyhjiössä.

Assadin hallintoa vastaan taistelee useita eri ryhmittymiä, eikä yhtä selvää johtajaa tai johtoryhmää ole.

Syyrian hallituksen edustaja vihjasi eilen, että kemialliset aseet on piilotettu ja turvassa. Se oli hallinnon ensimmäinen virallinen viittaus joukkotuhoaseisiin.

Ulkoministeriön edustaja ilmoitti, ettei Syyria käyttäisi koskaan kemiallisia aseitaan kansalaisiaan vastaan.

- Tilanne voi muuttua ulkoisen hyökkäyksen vuoksi, edustajan kerrotaan sanoneen.

Suomen Syyrian-suurlähettiläs Harri Mäki-Reinikka uskoi viime viikolla Uuden Suomen haastattelussa, että Syyria saattaa käyttää kemiallisten aseidensa arsenaalia, jos tilanne äityy sen kannalta todella pahaksi.

Mäki-Reinikan mukaan Assadin lähipiirillä ei ole aikeita luopua vallasta.

Eilen Assad torjui arabiliiton tarjouksen, jossa hänen olisi ollut mahdollista lähteä turvallisesti kotimaastaan.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Halonen

Pata kattilaa soimaa. Milloin amerikan yhdysvallat tuomitsee kansalaisiaan esim. Vietnamin sodan aikaisista myrkyn levittämisistä? Syyriassa on jo molemmilla osapuolilla tarpeeksi aseita, joten annetaan heidän hoitaa valtataistelunsa ihan itse. Joillakin NATO-mailla on kummallinen halu olla järjestelemässä toisten asioita, vaikka kotipesän hommatkin ovat päin persettä ihan omasta syystä. Alkaako velkatalous kaatua? Eikö veroparatiiseissa makaaville rahoille löydy enää säällisiä sijoituskohteita?

Jouni Minkkinen

Helevetan kaksipiippuinen juttu. Siviilejä pitää suojella mutta en minä sinne islamistejakaan valtaan halua. Assadin klaani on pitänyt jokin asteista vakautta kansan selkänahan ja vapauden hinnalla. Kumpi sitten lienee parempi nepotistinen islamilainen Syyria vai "demokraattinen" islamilainen Syyria?