Maanantai 17.6.2019

YK:lta vaatimus: Seksityöstä oikea ammatti

Luotu: 
25.7.2012 09:22
Päivitetty: 
31.7.2012 10:48
  • Kuva: Wikimedia Commons / Tomas Castelazo
    Kuva
    YK:n tukema Aidsin vastaista työtä tekevä komissio vaatii, että kaikki vapaaehtoiset seksiaktit tulee sallia laissa. Tämä tarkoittaa myös prostituution sallimista.
|

YK:n kehitysohjelman tukema Aids-komissio vaatii seksityön laillistamista koko maailmassa. Komissio vaatii kansainväliseltä yhteisöltä myös useita muita toimia seksityöläisten aseman parantamiseksi.

Komission tärkein ehdotus on, että vapaaehtoinen prostituutio on tulkittava samanlaiseksi työksi kuin mikä tahansa muukin ammatti. Virallinen ammattiasema vähentäisi seksikauppaan liittyviä haittoja ja parantaisi seksityöläisten asemaa monin tavoin, komissio toteaa raportissaan.

Samalla seksikauppa siirtyisi valtioiden valvontaan ja sitä kautta nykyistä paremmin myös hallintaan. Yhteiskunnan kontrolli tarkoittaisi muun muassa HI-viruksen leviämisen vähenemistä ja prostituoitujen kokeman väkivallan vähenemistä.

- Kaikki lait, jotka kriminalisoivat ja alistavat ihmisryhmiä, ajavat ihmiset maan alle pois terveyspalveluiden luota. Se lisää HI-viruksen leviämisen riskiä, komissio arvioi ja kutsuu tiedotteessaan tällaisia lakeja ”pahoiksi laeiksi”.

Seksikaupan laillistamisen lisäksi komissio vaatii kaikkien vapaaehtoisten seksiaktien vapauttamista lainsääntelyn piiristä.

Tällä hetkellä yli 100 maassa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien ihmisen välinen seksi on tavalla tai toisella rangaistavaa. Ankarimmin homoseksiin suhtaudutaan Iranissa ja Jemenissä, joissa homosuhteista voidaan tuomita kuolemaan.

Tärkein syy seksikaupan vapauttamiseksi on erottaa selkeästi toisistaan paritus ja ihmiskauppa sekä vapaaehtoinen seksityö.

Suomessa käynnistyi viime viikolla keskustelu seksin ostamisen täyskiellosta, kun oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ilmoitti aloittavansa kieltolain valmistelun ohi hallitusohjelman.

Suomessa seksin ostaminen alaikäiseltä ja parituksen tai ihmiskaupan uhrilta on kielletty laissa. Vapaaehtoista seksikauppaa ei säädellä lailla.

Tänään julkaistun raportin kirjoittanut Aids-komissio saa tukea YK:n kehitysohjelmasta ja sitä tukee muun muassa pääsihteeri Ban Ki-moon.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Börje Uimonen

Eiköhän Suomikin jossain vaiheessa päädy samaan ratkaisuun, vaikka nyt vielä yritetään toistaa Ruotsin tekemää virhettä kaiken seksikaupan kieltämisestä. Kieltojen seurauksena parituksesta tulee aina vain selkeämmin järjestäytyneen rikollisuuden ja ihmiskaupan pelikenttää.

Jouni Minkkinen

Ei tule onnistumaan Suomessa. Seksityön hyväksyminenhän on hyvien naisten alistamista. Hyväksymällä seksityö ammatiksi ammattien joukkoon, johtaa se parisuhteessa elävien naisten aseman heikkenemiseen, koska he eivät sen jälkeen enää voi kiristää seksillä. Ainostaan seksin käyttö palkitsemiseen onnistuu sen jälkeen mutta eihän miestä voi koskaan palkita koska mies on sika - naisten mielestä. Toisaalta, kyllähän Viivikin tykkää Wagnerista (mutta se on vain sarjakuvaa).