Perjantai 24.11.2017

Ihmiset pakenevat kuolemaa - ”Naula arkkuun”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.7.2012 09:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvatoimisto EPA välitti maailmalle kuvan Syyrian hallituksen tuhotusta panssarivaunusta. Oppositiotaistelijat kertovat tuhonneensa useita hallituksen raskaita sotakoneita Aleppossa.
|

Kyse ei enää ole josko, vaan milloin presidentti Bashar al-Assadin hallinto kaatuu. Näin kommentoi Syyrian tilannetta Yhdysvaltojen puolustusministeri Leon Panetta, joka aloitti viisipäiväisen vierailunsa Lähi-itään.

Panetta viittasi lehdistötilaisuudessa Syyrian armeijan suuroperaatioon Aleppossa, jossa taistelut ovat riehuneet jo kaksi päivää rajuina. Hallituksen joukot ovat hyökänneet raskailla sotakoneilla oppositiotaistelijoiden hallitsemille alueille.

YK:n pakolaisjärjestö kertoo yli 200 000 ihmisen paenneen taisteluita kaupungista. Taisteluiden jalkoihin jääneitä siviilejä on kaikkiaan 2,5 miljoonaa. Kuolleiden siviilien määrästä ei vielä ole tietoa.

Joka tapauksessa raskaat taistelut tulevat aiheuttamaan humanitaarisen kriisin Syyrian väkirikkaimmassa kaupungissa.

Oppositiojoukot syyttävät hallitusta järjestelmällisestä verilöylystä. Ennen taisteluiden taukoamista väitteitä siviileihin kohdistuvista sotarikoksista ei kuitenkaan ole kyetty vahvistamaan.

Syyrian hallituksen aiemmat toimet antavat kuitenkin syyn epäillä siviilien kärsivän turhaan armeijan toteuttamista surmista.

- Jos hallinto jatkaa tällaista hyökkäystä omia kansalaisiaan vastaan… Uskon, että Assad lyö naulaa omaan arkkuunsa. Hallinto on menettänyt oikeutuksensa, Panetta sanoi BBC:n mukaan.

Al-Jazeera raportoi Alepposta oppositiotaistelijoiden saaneen haltuunsa raskasta aseistusta. Oppositio on saanut kanavan mukaan muutaman merkittävän voiton hallinnon joukoista.

Kansainvälinen yhteisö ei ole toistaiseksi päässyt sopuun siitä, kuinka Syyrian kanssa tulisi menetellä. YK:n turvallisuusneuvosto on käsitellyt Syyrian tilannetta useasti, mutta merkittäviä päätöslauselmia ei ole annettu.

Paikat: 
Jaa artikkeli: