Perjantai 17.11.2017

Valtava sähkökatko: Puoli miljardia ihmistä vajosi pimeyteen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.8.2012 07:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    New Delhin asukkaat kävelivät yön pimeydessä, kun katuvalot sammuivat jo toisena yönä peräkkäin. Kaikkiaan sähkökatko kosketti 600 miljoonaan ihmisen elämää.
|

Yli puoli miljardia ihmistä jäi pimeyteen eilen Intiassa, kun maan pohjoisosien sähköverkot pettivät. Katkoja ilmeni kaksi peräkkäisinä päivinä.

Kyseessä on toistaiseksi maan laajin sähkökatko, eikä mitään lähellekään vastaavaa ole tapahtunut yli kymmeneen vuoteen. Kaikkiaan katkot koskettivat noin 600 miljoonaa ihmistä. Intialaisia on maailmassa noin 1,2 miljardia.

Ihmiset raivostuivat kolmen alueellisen verkon romahdettua ja sähköjen katkettua ilta-aikaan, BBC raportoi paikan päältä. Pimeyteen vajosi esimerkiksi valtava suurkaupunki New Delhi.

Valtion omistama sähköverkkoyhtiö palautti aamuun mennessä sähköt koko pohjoiseen ja koilliseen Intiaan, mutta ihmisten luottamus oli mennyt.

Intian pääministeri Manmohan Singh kärsii jo valmiiksi ongelmista. Singhin hallintoa syytetään korruptoituneeksi, eikä maan talous ole hyvässä jamassa, kertoo Bloomberg.

Sähkökatkot eivät ole Intiassa harvinaisuus. Maan perusinfra rapistuu pikku hiljaa, eivätkä hallitus tai maakunnat ole kiinnittäneet asiaan riittävästi huomiota. Intia kärsii valtavasta energiapulasta kasvavan väestön ja riittämättömien sähköhankkeiden vuoksi.

Sähköntoimituksesta vastaava ministeri Sushilkumar Shinde ehti jo syyttää maakuntia sähköverkon ylikuormittamisesta. Shinden mukaan useilla alueilla sähköä oli käytetty enemmän kuin mihin niillä on lupa.

Ministerin syytökset lähinnä naurattivat pimeyteen jääneitä intialaisia, kertoo Al-Jazeera.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: