Maanantai 23.10.2017

Huolestuttava kuva julki: ”Tuhoisa seuraus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.8.2012 09:29
  • Kuva: Amnesty International USA / Digital Globe 2012
    Kuva
    Amnestyn julkaisema satelliittikuva ja selite hallinnon joukkojen asemista Aleppon ympärillä.
|

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on julkaissut kuvasarjan Syyrian sisällissodan päänäyttämöstä Alepposta. Satelliittikuvissa järjestö näyttää lähteisiinsä perustuen tilannetietoja Aleppon taisteluista.

Amnesty vaatii, että sisällissodan osapuolet lopettavat taistelut siviilien asuttamilla alueilla.

YK:n tietojen mukaan yli 250 000 ihmistä on jo paennut Alepposta. Amnestyn satelliittikuvat kertovat, miksi.

- Aleppon muuttaminen taistelutantereeksi tarkoittaa tuhoisia seurauksia siviileille. Sotarikoksia tapahtuu, järjestön Yhdysvaltojen kriisijohtaja Christoph Koettl sanoo tiedotteessaan.

Syyrian hallinnon hirmuteot siviilien keskuudessa tiedetään. Amnesty on huolissaan myös oppositiotaistelijoiden taktiikasta käyttää sodan jalkoihin jääneitä siviilejä suojanaan.

- Osapuolten on kunnioitettava kansainvälistä lakia, Koettl muistuttaa Geneven sopimuksesta.

Sopimus kieltää sellaiset aseet ja sotatoimet, jotka eivät erottele siviilejä ja taistelijoita. Oppositio on Aleppossa ja Homsissa sijoittanut joukkojaan niin, että ne vetävät hallinnon tulta siviilikohteisiin ja asuinalueille.

Taktiikan taustalla on sotilasasiantuntijoiden mukaan ilmeisesti pyrkimys vaikuttaa kansainväliseen yhteisöön, jotta ulkovallat puuttuisivat sotilaallisesti sisällissotaan. Opposition laskelmissa ulkovallat suuntaisivat ponnistuksensa presidentti Bashar al-Assadin hallinnon syrjäyttämiseen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: