Torstai 19.10.2017

Norjan poliisi hyväksyi rankan arvostelun

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.8.2012 18:55
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Utöyan saaren verilöylyssä kuoli 69 ihmistä viime vuoden heinäkuussa. Riippumattoman tutkimusryhmän raportin mukaan poliisin olisi pitänyt saapua saarelle nopeammin.
|

Norjan poliisin ylin johto hyväksyy tänään julkistetussa raportissa esitetyn arvostelun poliisin toiminnan hitaudesta vuoden takaisen joukkomurhan aikana. Poliisin saapuminen Utöyan saarelle kesti yli tunnin hälytyksen jälkeen.

–Hyväksymme raportin pääjohtopäätöksen eli sen, että nopeampi saapuminen Utöyan saarelle olisi ollut mahdollinen ja että tekijä olisi voitu pidättää nopeammin, myönsi poliisijohtaja Øystein Mæland lehdistötilaisuudessa Aftenposten-lehden mukaan.

–Johtopäätös on hankala minulle poliisin ylimpänä johtajana.

Mælandin mukaan poliisi ei ollut valmis kaikkeen, mitä Norjassa tapahtui 22. heinäkuuta 2011, kun Anders Behring Breivik surmasi yhteensä 77 ihmistä Oslossa ja Utöyan saarella. Mæland vakuutti kuitenkin, että jokainen poliisi, joka operaatioon osallistui, teki parhaansa, ja muistutti, että poliisin toiminta myös pelasti lukuisia ihmisiä. Myös raportissa kiitellään poliisien toimintaa ja urheutta saarelle saapumisen jälkeen.

Tänään julkistetussa riippumattomassa raportissa todetaan, että Norjan viranomaiset epäonnistuivat kansalaisten suojelemisessa Utöyalla. Saarelle pääsy kesti liian pitkään, kuten poliisikin on jo aiemmin myöntänyt, sillä hälytyksen saatuaan poliisi muun muassa yritti päästä saarelle kumiveneellä sen sijaan, että käytössä olisi heti ollut helikopteri tai kunnon alus.

–Nopeampi poliisitoiminta olisi ollut mahdollista. Tekijä olisi voitu pysäyttää aiemmin, raportissa todetaan.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg muistutti, että tutkimuskomission raportti ei muuta tapahtunutta, mutta selventää viranomaisille ja kansalaisille, mitä tuona kauheana heinäkuun päivänä tapahtui.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: