Maanantai 20.11.2017

Breivik tuomittiin 21 vuodeksi vankilaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.8.2012 11:05
  • Kuva: Epa /All Over Press
    Kuva
    Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik kuljetettiin oikeuteen Ilan vankilasta Oslon ulkopuolelta.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Anders Behring Breivik. Arkistokuva.
|

Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivik on tuomittu vähintään 21 vuodeksi vankilaan Oslon käräjäoikeudessa. Oikeus katsoo Breivikin syyntakeiseksi.

Käräjäoikeuden tuomio oli yksimielinen. Breivikin vankeutta voidaan jatkaa 21 vuoden jälkeen, mikäli hänet katsotaan yhä vaaralliseksi yhteiskunnalle. Uutiskanava Skyn mukaan tuomion jatkamisesta päätettäisiin viiden vuoden jaksoissa.

Syyttäjä vaati Breivikin julistamista syyntakeettomaksi ja tuomitsemista pakkohoitoon. Syyttäjä voi periaatteessa valittaa käräjäoikeuden tuomiosta, mikäli haluaa.

Breivik, joka toivoi vankilatuomiota syyntakeettomuuden sijaan, puhuu oikeudessa myöhemmin tänään. Tuomio julistettiin kello 11, minkä jälkeen oikeuden tuomari alkoi lukea tuomion perusteluita alkaen Breivikin lapsuudesta. Niiden odotetaan kestävän useita tunteja.

Breivik on myöntänyt surmanneensa viime vuoden heinäkuussa Oslossa ja Utöyan saarella yhteensä 77 ihmistä.

Onko Anders Behring Breivikin tuomio mielestäsi oikeudenmukainen?

2154 ääntä annettu
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Viljami Aarbakke

Norjassa tehdään vähiten henkirikoksia asukasta kohden maailmassa ja siellä on myös maailman lievin tuomio murhasta. Kun 21 vuotta on maksimirangaistus tuomioistuin ei voi tuomita sitä pidempään rangaistukseen. Onneksi Norjassa on sentään laki, joka sallii vankeuden pidentämisen mikäli vanki on vaaraksi yhteiskunnalle. Käytännössä Breivik istuu loppuelämänsä vankilassa, jonka vuoksi tuollaisia paljousalennuksia ei voida tuomiosta laskea, eikä se ole edes mielekästä.

Ari Lotvonen

Pääsekö ensikertalaisena 7 vuodella? (1/3)

Mun kaveri joka on tuomari ja juomari, tuomitsee pahantekijöitä yli 400 vuodeksi vankilaan. Mutta nekin pääsee pois 25 vuoden jälkeen, ellei presidentti ole syntymäpäivänään armahtanut.

Mandela oli aika haka siinä hommassa, kerrankin armahti yli 2000 pahantekijää syntymäpäivänsä kunniaksi. Siinä oli poliiseilla pitelemistä, parikuukautta ja kaikki oli taas telkkien takana, olivat ehtineet uusiin pahoihin tekoihin.

Ari Lotvonen

Totuus on taruakin ihmeellisempi, en ala enempää etsimää, mutta pikaisella googletuksella:

"There was a remission of sentences when former president Nelson Mandela was inaugurated on May 10, 1994; on the first Freedom Day on April 27, 1995; on Mandela's 80th birthday on July 18, 1998; and to mark the first year of former president Thabo Mbeki's second term in office on May 30, 2005. – Sapa "
http://www.iol.co.za/news/crime-courts/pardoned-prisoners-well-prepared-...

kati sinenmaa

Tuomio on hänelle helppo, sillä hänellä on jo valmis asenne, että hän sen ansaitsee. Toista se olisi jollekin, joka kokee tuomionsa epäoikeudenmukaiseksi, joita ovat lähes kaikki muut tuomitut.
Jokainen, joka on esim vapaaehtoisesti asunnoton, tietää, ettei sellainen ole minkäänlainen rasite.

Pertti Ikonen

Breivikin suurin ongelma tulee olemaankin siinä, että kuinka paljon hänen normaalia elämäänsä pystytään hankaloittamaan vankilassa. Esim. saako kirjoittaa ja opiskella täysimääräisesti ja sallitaanko hänelle tietokonetta käyttöönsä milläkin rajoitteella.