Torstai 23.11.2017

Uusi tupakkakielto vireillä: 2000-luvulla syntyneille elinikäinen ostokielto?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.8.2012 09:31

Australiassa Tasmanian osavaltio harkitsee tupakan ostokieltoa kaikille, jotka ovat syntyneet vuoden 2000 jälkeen, kertoo brittilehti Telegraph. Tavoitteena on synnyttää ”tupakkavapaa sukupolvi”.

Laki kieltäisi myymästä tupakkaa ihmiselle, joka on syntynyt vuoden 2000 jälkeen – vaikka tämä olisi jo täyttänyt 18 vuotta. Lakia esittäneen kansanedustaja Ivan Deanin mukaan laki olisi helppo ottaa käyttöön, koska se vain estäisi nuoria ”ostamasta tuotetta, jota he eivät jo valmiiksi voi ostaa”.

–Tämä tarkoittaisi, että meillä olisi sukupolvi ihmisiä, jotka eivät altistuisi tupakkatuotteille, Dean sanoo Telegraphin mukaan.

Tasmanian osavaltion parlamentti on jo hyväksynyt lakiesityksen, jonka myötä kielto tulisi voimaan vuonna 2018. Nyt lain vahvistamista harkitsee maan hallitus.

Telegraph-lehden jutussa mainitaan lisäksi, että vastaavanlaista kieltoa harkittaisiin Singaporessa – ja Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriön tupakkapoliittisia toimenpiteitä valmisteleva neuvotteleva virkamies Meri Paavola kuitenkin kertoo Uudelle Suomelle, että Tasmanian malli ei ole ainakaan virallisesti harkinnassa Suomessa.

– Se on kiinnostava ajatus. Siinä on hyviä elementtejä. Voisi sitä harkita, hän sanoo Uudelle Suomelle. Lue lisää täältä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Mustila

Ja ehkä vielä karamellien ostokielto päälle. Ja viinan ostokielto kaikille 1900- ja 2000-luvuilla syntyneille? Ja Applen tuotteiden ostokielto iHan kaikille?

Sitten oltaisiin lähellä täydellistä yhteiskuntaa. Ehkä?

Sepetius Kangas

Vastustan jyrkästi ajatuksiasi karamellinen ja Applen tuotteiden ostokiellon hyväksyn kyllä mielellläni. Tosin muitaki tuotteita olis kyllä mukaan vielä saatava. Mutta viinan ostokkielto 1900- 2000 ja siitä nuoremmille on kyllä liiian jyrkkä. Alaraja pitää asettaa 1944 vuoteen muute kyllä ehdotuksesi on varsin hyvä. Mitäs sitä sitten pihdataan.

Pekka Välilä

Älä huolestu, ei tupakointia oikeasti tulla kieltämään. Siis Suomessa, Australiassa saattavat jotain oikeasti aikaan saadakin.

Meillä rakennetaan lähinnä vain turhia ja toimimattomia kieltoja, ihan oikeasti ihmisiä tuhoavia asioita ei kukaan täällä kiellä: siksi tupakka tulee tappamaan suomalaisia ihan samaan tahtiin kuin tähänkin asti.

Terveysministeriön rahoilla voitaisiin televisioon tuottaa ihan uudenlainen Tosi-TV -formaatti: talo täyteen keuhkosyöpää sairastavia tupakkimiehiä, kuolleet ja tupakoinnin lopettavat poistetaan talosta. Sädehoidot ja syöpäleikkaukset kuvattaisiin tietenkin mukaan, sekä tietenkin kuolevien viimeiset sanat ja nytkähdykset!

Mikko Nummelin

Idea on omituinen ja en ole täällä Suomessa kuullut tällaista valmisteltavan. Ongelmaksi meillä päin muodostuisi perustuslain 6 §. Tupakan kieltäminen kokonaan sen sijaan olisi mahdollista tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Tuomo Jylkkä

"6 § Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."
Eiköhän tuo ole vain ylevää sanahelinää johon voidaan tehdä poikkeuksia. Heti aluksi tulee mieleen asevelvollisuus josta on vapautettu esim. naiset (sukupuoli) ja Jehovan todistajat (uskonto). Samanlaisia eriarvoisuuden ilmentymiä ovat esim. kielikiintiöiset opiskelupaikat (kieli). Eiköhän samoilla tulilla menisi yksi tupakkipykäläkin (ikä).

Heikki Tiensuu

Alkoholi on yhtä vahingollista, ellei vahingollisempaakin. Onko joku nikotiinipäissään ryhtynyt riehumaan ja amuskelemaan? Kuitenkin alkoholijuomia saa mainostaa ja myydä joka elintarvikeliikkessä. Ilmeisesti tupakkateollisuudella on huonommat lobbarit.

Juha Korhonen

Hohhoijaa. Siinä käy sitten samoin kuin edellisenkin kieltolain kanssa, kielletyn hedelmän kulutus moninkertaistuu muutamassa vuodessa. Tupakkatehtaat voisivat hyvinkin lobata kieltolain puolesta, kunhan tupakan valmistus pysyy laillisena. Vai ovatko siis jo aloittaneet lobbauksen kun Tasmaniassa sitä jo puuhastellaan?

Lars Käcklund

Viina on ehtinyt kaataa monta tupakoimatonta tuttuani turhan ennenaikaseen hautaan.
Loppudiagnoosina yleensä joko hyvin tuskallinen haimatulehdus, mahdollisesti dramaattisen näköinen maksan toiminnan äkillinen loppuminen - ja yhdelle tuli infrakti kesken pahojen vieroitusoireiden..
Tämä on jokapäiväistä arkipäivää päivystyspoleilla, Joiden hurjan ammattitaitoisesta porukasta osa, sittenkin kuluu kohtuupolttajiin. Viina nykysuomessa on yhtäkuin päivittäinen tappaja, pitkilläkin sairaalajaksoilla..

Matti Pihlaja

Joku kirjoitti että tupakkayhtiöillä on huonot lobbarit. Tupakkayhtiöillä jos millään on valtaisa loppausorganisaatio, suurempaa ei taida olla.
Tosin jenkkilässä on kymmeniä teollsuuden lobbareita yhtä edustajaa kohti, se saaattaa olla samaa kokoluokkaa tupakkateollisuuden kanssa.

En oikein jaksa entisenä tupakoitsijana ymmärtää kuinka anfetamiiniin verrattavaa koukkuun jäämistä aiheuttavaa ainetta kohtaan ollaan niin sympaattisia. Kansa voisi paljon paremmin ilman sen aiheuttamia sairauksia ja suruja.

Lauri Furtato

Minäkin olen entinen tupakoitsija. Kun poltin alaikäisenä, niin poltin laittomasti. Pääosin vielä poltin venäläisiä laittomia savukkeita.

Ideana on että ei kielloilla voida parantaa maailmaa. Asiallista faktatietoa jakamalla ja valistamalla. Osa lyö päätään seinään silti. Typerimmät ja parhaimmat valinnat elämässä olen ainakin itse tehnyt riippumatta muiden mielipiteistä.

Suurempia ongelmia kuin tupakointi on mielestäni ylikansalliset lähes "jumaliin" verrattavissa olevat suuryhtiöt. Microsoft, Shell, Apple jne jne. puhumattakaan pankeista ja sijoitus organisaatioista.

Sen ei pitäisi sinänsä olla suuri ongelma polttaako joku jotain vaan mistä tuote tulee ja kuka kaikesta repii voitot!

Tero Siltanen

Kaikkien täytyy palvoa kyseenalaistamatta eliittiä ja auttaa heidän tappamisessa jotka eivät. Sieg heil Bilderberg. Eläkeikä 80 vuotta täys tupakki viina kahvi kielto. Lihaa saa vain kortilla tietyn verran kuussa riippuen statuksesta ja perhekoosta

Reijo Paukkonen

No just joo mennään takaisin 60-luvulle. Kielletään samalla 2000 jälkeen syntyneiltä esim. bensan osto niin maailma pelastuu, samaalla voidaan kieltää vaalean leivän osto ja pakotetaan ihmiset ostamaan ruisleipää niin paino-ongelmat vähenee. Ihme hihhuleita ne päästääkin noihin päättäviin virkoihin, jos joku haluaa tuhota terveytensä niin mitä se toisille kuuluu ja tulisihan trokareille kulta-ajat kun välittää tupakkaa 2000 jälkeen syntyneille taidanpa itsekkin vaihtaa sitten ammattia.

Markku Likitalo

Trokaus on aina mahdollista, soisi noilla poliitikoilla olevan enemmän järkeä. Vai haeskellaanko vain poliittisia pisteitä tyhmiltä äänestäjiltä? Jos viinaa tai tupakkaa ei laillisesti saa, tulee tilalle surkealaatuista salakuljetustavaraa. Jos ei maasta saa, niin aina saa rajan/meren takaa vaikka laittomastikin.