Sunnuntai 26.5.2019

”Venäläisen äidin tyttärestä voi Suomessa tulla ministeri”

Luotu: 
15.10.2012 14:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass julkaisi peruspalveluministeri Maria Guzenina-RIchardsonin haastattelun maanantaina.

”Venäläisen äidin tyttärestä voi Suomessa tulla ministeri”, alkaa venäläisen uutistoimisto Itar-Tassin Suomen lastensuojeluasioita käsittelevä juttu.

Itar-tassin jutun ensimmäinen kysymys peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille (sd.) on, suhtautuvatko suomalaiset sosiaaliviranomaiset erityisen tiukasti venäläisiin perheisiin.

Ministeri vastaa ymmärtävänsä Venäjällä herännyttä huolta. Hän kuitenkin toteaa, että suomalaisviranomaiset kohtelevat kaikkia samalla, Suomen lain edellyttämällä tavalla.

- Suomessa on hyvin selkeä lastensuojelulaki. Siinä korostetaan, että missä tahansa tapauksessa pääasia ovat lapsen oikeudet, Guzenina-Richardson sanoo haastattelussa.

Guzenina-Richardson järjesti venäläisille tiedotusvälineille perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa Itar-Tassin toimittaja oli paikalla.

Guzenina-Richardson kuvasi venäläistoimittajille myös omia kokemuksiaan Suomesta. Ministerin äiti on venäläinen, ja hän kertoo tavallaan vaikeasta lapsuudesta huolimatta pystyneensä etenemään Suomessa ministeriksi asti.

- Mielestäni se on paras vastaus siihen, millaista on olla venäläisenä Suomessa. Venäläisen äidin lapsesta voi tulla täällä ministeri, Guzenina-Richardson kuvaa. 

Venäjältä katsottuna saattaa näyttää, että Suomessa lastensuojeluviranomaisilla on paljon valtaa puuttua perheiden asioihin. Huostaanottojen runsautta Suomessa on kritisoitu kotimaassakin. Itar-Tassin toimittaja kysyykin, miten sosiaaliviranomaisten toimintaa valvotaan.

Ministeri vakuuttaa, että suomalaiset viranomaiset käyvät läpi hyvän ja korkean koulutuksen ja korjaa Venäjällä esiintyneen väitteen, jonka mukaan viranomaiset saisivat palkkaa huostaanottojen määrän mukaan. Hän myös toteaa, että viranomaisten toimintaa arvioidaan ja kontrolloidaan jatkuvasti.

Guzenina-Richardson myöntää, että Suomessakin on omat ongelmansa ja ottaa esiin 8-vuotiaan tytön kuolemaan johtaneet tapahtumat, jonka jälkeen Suomessa keskusteltiin lastensuojelun ongelmista.

Itar-Tassia kiinnosti myös Suomen kanta kahdenväliseen lapsiasiainkomissioon. Tähän ministeri toistaa Suomen jo tutuksi tulleen kannan, jonka mukaan kommisio ei ole mahdollinen eikä SUomen haluama tapa edistää lapsiasioiden hoitoa. 

Uutistoimistoa kiinnosti myös jo huostaanotettujen venäläislasten asema ja etenkin se, turvataanko heille oikeus äidinkieleensä. Venäjän kielen asema maailmalla on viime aikoina noussut venäjällä huolenaiheeksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Virtanen

Onkin sitten aivan eri asia, onko fiksua sallia vieraan maiden kansalaisten päästä päättämään Suomen ja suomalaisten asioista.

Jos elettäisiin 1940-lukua, niin nähtäisiin kyllä kaksoisagentteja joka puolella tuhoamassa Suomen sisältä päin. Valitettavasti elämme vuotta 2012, jolloin monikulttuurisuus on rikkautta ja maahanmuuttajien pitää päästä päättämään suomalaisten asioista.

Sinisilmäisyys huipussaan, älkää ihmetelkö, kun tässä käy huonosti.

Kaarle Akkanen

Tervetuloa 70-luvulle. Suomettuminen on voimissaan! Luulin, että siitä on päästy eroon, mutta ei. Valtakunta on sekaisin, kun kaikki kiirehtivät selittämään. Aina presidenttiä myöten. Naapuri varmaan nauraa kun kuitenkin tietää asian todellisen tilan? Ulkovaltioiden edustajat lähettävät mielenkiintoisia raportteja kotimaihinsa Suomen nykytilanteesta Venäjään. Tauti on tallella ja oireet pysyneet vahvoina!?