Keskiviikko 16.1.2019

Kohu Israelin armeijassa: Rabbit jyräävät kenraalit?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.3.2009 11:24
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Israelilaissotilaat suunnittelevat hyökkäystä.

Marssiiko armeija kenraalien vai rabbien pillin mukaan? Tätä kysymystä israelilaiset ovat joutuneet viime päivien paljastusten myötä pohtimaan. Osa asiantuntijoista arvelee, että armeija saattaa olla luisumassa uskonnolliseksi taistelujoukoksi, toiset pitävät pelkoja yliampuvina.

Väittely ryöpsähti valloilleen viime viikolla, kun julkisuuteen tuli Gazan alueella taistelleiden sotilaiden tunnustuksia. Sotilaat paljastivat, että Gazassa tapettiin alkuvuoden sodassa tietoisesti palestiinalaissiviilejä ja tuhottiin näiden omaisuutta. Päällimmäiseksi syyksi monet sotilaista sanoivat uskonnollisten johtajien ohjeet ja vaikutusvallan.

–Koko operaatio oli uskonsota. Rabbien ohjeet olivat selvät: me olemme juutalainen kansa, Jumala toi meidät takaisin maahamme ja meidän on taisteltava karkottaaksemme vääräuskoiset, sanoi nimettömänä pysytellyt sotilas Haaretz-lehdelle.

Vanhoillisilla juutalaisilla on muutenkin vahva jalansija armeijassa. Ääriortodoksit on tosin vapautettu asepalveluksesta, mutta hieman modernimmat ryhmittymät värväytyvät innokkaasti, samalla kun maallistuneen enemmistön suhtautuminen armeijaan on alkanut kääntyä kriittisemmäksi.

Asiantuntija-arvioiden mukaan taistelujoukkojen upseereista peräti puolet on jo ortodoksijuutalaisia, vaikka koko väestöstä heidän osuutensa on vain vajaa neljännes.

Armeija ei julkaise tietoja sotilaiden uskonnollisesta jakaumasta, sillä sotaväki on perinteisesti pitänyt itseään Israelin kansallisena sulatusuunina ja yhtenäisyyden ylläpitäjänä. Komentaja Gabi Ashkenazi onkin pysytellyt vaitonaisena kohun keskellä. Alkuviikosta hän sanoi odottavansa tarkempien tutkimusten tuloksia, mutta uskovansa siihen, että kyseessä on vain yksittäistapaus.

Uskonnolliset sotilaat eristäytymässä

Politiikan tutkija Yagil Levy katsoo, että kenraalit ovat hiljalleen menettämässä otteensa sotilaista, joille hengelliset johtajat ja ideologia ovat tärkeämpiä kuin esimiehen käskyt. Hän ennakoi tilanteen johtavan vaikeuksiin, jos Israel päättää vetäytyä Länsirannalta, missä ortodoksien kansoittamat joukko-osastot samaistuvat alueen siirtokuntalaisiin.

–Tämä on kasvava ilmiö. Uskonnollinen väestö on kehittymässä sekä kulttuurisesti että ideologisesti kriittiseksi massaksi armeijan sisällä, Levy pohtii.

Tutkija Ephraim Ya'ar puolestaan pitää kauhukuvia liioiteltuina. Hän muistuttaa, ettei vetäytyminen Gazasta vuonna 2005 johtanut kansalliseen hajaannukseen tai sisällissotaan. Yksi sotilasjoukko tosin kieltäytyi tottelemasta käskyä tyhjentää siirtokunnat, mutta muuten operaatio sujui ilman kurinpidollisia ongelmia.

Merkkejä armeijan rivien rakoilusta on kuitenkin näkyvissä. Sanomalehti Haaretzin mukaan noin sata laskuvarjojoukkojen sotilasta marssi viime viikolla ulos joukko-osastonsa juhlasta, koska naissotilaita osallistui lauluesitykseen. Sotilaat sanoivat, että uskonnolliset lait eivät salli heidän kuulevan naisen laulua. Vastaavia tapauksia on lehden mukaan tapahtunut viime vuosina useita.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Ortodoksijuutalaiset perinteisesti kieltävät siionismin ja samalla kieltäytyvät Israelin puolustusvoimista. Nyt kun mutaatio on tapahtunut eli että vaikkei siionismi olekaan oikein, mutta Israelin puolutusvoimilta saa palkkaa ja aseet oikean uskon puolustamiseen, on tietenkin pää auki rakennemuutokselle.

Keskustelu Isrealista länsieurooppalaisena sivistysvaltiona voivat jatkua...

Vieras

Ja kukas tämän "uutisen"/"tutkimuksen" on tilannut? Hamas, Fatah, Al-Qaeida, Erkki Tuomioja? Ja oliko tämä "nimettömänä pysytellyt israelilaissotilas" ihan oikeasti israelilaissotilas? En juuri näihin nimettömiin lähteisiin luota. Varsinkaan kun kyse on tästä vuosituhansia kestäneestä konfliktista ja toisella puolella ovat tunnetusti herkästi valheita päästelevät muslimit ja heidän sympatiseeraajansa. Ei sillä, että minulla olisi mitään sympatioita tai antipatioitakaan juutalaisiakaan kohtaan.

wmh

Nämä Haaretz-lehden sotilaiden paljastukset näyttävät olevan uutisankkoja. Kohutut paljatukset perustuvat toimittajien sivukorvalla kuultuihin juttuihin. Eikö länsimaat osaa lukea muita Israelin englanninkielisiä lehtiä ja huomaa Haaretzin eräiden toimittajien äärivasemmistolaista ideologiaa. Suomalainen media näyttää valikoivan juuri niitä uutisia Israelin lehdistöstä, jossa on vasemmiston ideologinen retoriikka. Tästä syystä mm. uskonnolliset juutalaiset halutan leimata "äärioikeistoksi". Kuinkahan moni suomalainen journalisti on ollut tekemisissä ortodoksijuutalaisten kanssa.
http://www.spectator.co.uk/melaniephillips/3464331/the-haaretz-blood-lib...

Haartzin uutisankka

pekkapoeka

ovat hilluneet päällimmäisinä siunailemassa aseiden käyttöä sotien eri osapuolilla, ihan uskonnollisesta katsannosta riippumatta. Uskonto pitäisi kaikkialla erottaa kokonaan valtiollisesta vallasta ja varsinkin asevoimista, vaan mihinkäs se paska rattaista lähtisi. Poliittisten ideologioiden merkitys on huvennut lähes olemattomiin, mutta ääriuskonnollisuus rehottaa siellä sun täällä kuin nokkospuskat tunkiossa.

wmh

Pitäisi kyetä erottamaan uskonollisuus toisesta uskonnollisuudesta. Esim. länsimainen sosiaalinen apu ja tasa-arvo ovat lähtöisin Mooseksen ajoilta. Ääripoliittisuus, mm. äärivasemmisto niin Suomessa kun muuallakin maailmassa, on köyhyyden ja työläisen nimissä tarttunut aseisiin ja aiheuttanut kuolemaa. Sitten tämä äärivasemmisto leikkii "rauhanpuolustajaa". Kumpi on aiheuttanut enemmäm sotia uskonto vai politiikka?

tapio_o_neva

Olisi jotenkin kummallista, ettei Uudessa Suomessa saisi tukeutua Haaretziin siinä, missä pornouutisissa The Daily Telegraphiin.

Ilmeisesti kaikille suomalaisille ei kelpaa israelilainen sananvapaus.

Ehdotan, että IDF tai Mossad käy tekemässä selvän Haaretzin toimituksesta ja The Jerusalem Post sanoo tämän olevan Hamasin syytä.

wmh

Haaretzin väite perustuikin mututietoon. Sananvapaus tarkoitta myös vastuuta sanomisistaan. Tämä vain osoittaa, että Israelissa on aidon demokratian sananvapaus. Suomessakin saa esittä perättömiä väitteitä. Suomessa esim. Sosialistiliiton lehti Murros saa julkaista sananvapauden nimissä mitä äärivasemmiston propagandaa tahansa.