Tiistai 21.5.2019

Israelin ”Iron Dome” tositoimissa

Luotu: 
18.11.2012 11:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Iron Dome eilen lauantaina.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Iron Domen tuhoama raketti lauantaina.
|

Iskut Gazan ja Israelin välillä ovat jatkuneet jo viidettä päivää. Israelin armeija kertoo, että sen ohjuspuolustusjärjestelmä Iron Dome on viime päivinä onnistunut torjumaan 267 Gazasta ammuttua rakettia.

Israelin armeija kertoo nettisivuillaan, että lähes 500 Gazasta ammuttua rakettia on laskeutunut Israeliin sitten keskiviikon.
 
Israel on ilmaissut tyytyväisyytensä järjestelmän toimintaan. Iron Domea on kiitelty muun muassa Tel Avivin kaupungin puolustuksesta. Armeijan mukaan tänä aamuna Iron Domella torjuttiin Tel Aviviin suunnattu raketti.
 
CNN kertoo, että israelilaiset näkevät Iron Domen jopa ratkaisevana tekijänä konfliktissa. Israelissa uskotaan, että Hamas saattaa muuttaa strategiaansa, kun raketti-iskut osoittautuvat tehottomiksi.
 
Israel on jatkanut iskujaan Gazaan viime yönä. Israel iski Hamasin tv-asemalle sekä muun muassa Britannian Skyn ja ITN:n mediataloihin. Israelin mukaan armeijan tarkoituksena on vaikeuttaa Hamasin tiedonvälitystä.
 
Palestiinalaislähteiden mukaan viime yön iskuissa on kuollut muun muassa kaksi lasta, BBC kertoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Neva

CNN kertoo, että israelilaiset näkevät Iron Domen jopa ratkaisevana tekijänä konfliktissa. Israelissa uskotaan, että Hamas saattaa muuttaa strategiaansa, kun raketti-iskut osoittautuvat tehottomiksi.

=> Seuraava vaihe on varmaan se, että Hamas alkaa käyttää IDF:n menetelmiä ja pyrkii murhaamaan vastustajiensa komentajat.

christinaholm

Enää ole kysymys vain raketeista, Hamas ampuu isompiakin ohjuksia. Jos koko ja nopeus vielä kasvavat tulee Iron Domella olemaan todella kova työ edessä. Ratkaisevana tekijänä konfliktin kehityksessä on Egyptin asenne eli se että suostuvatko egyptiläiset jarruttamaan salakuljetusta.

Tarik Purho

tulee mieleen daavid ja goljat tässä konfliktissa ainakin kun kuva-materiaalia vertailee. kun hamas ampuu raketin, israelin sotilaat kaivaa sitä jostain erämaasta haukotellen. kun israel ampuu raketin, palestiinalaiset kaivaa lapsiaan raunioista itkien.

niin paljon verta on vuodatettu, ettei rauhaa voida saada koskaan.

Jani Mäkinen

Tuttuhan tuolla YK-joukoissa 90-luvulla oli. Silloin laukaisualustasta käytettiin nimeä katiska, stalininurkujen putki suunnattiin parilla kepukalla Israeln suuntaan ja sähikäinnen matkaan, tubevideoissa huikea tulioima.

Artturi Noitalahti

"Hamasien käyttämien rakettien nopeus on vain 240 km/h, joten niitä luulisi pudottelevan
kaikenlaisilla IT-aseilla. Mutta onhan Dome mahtavaa propagandaa."

Niin.
Mutta mitä mieltä olet noin muuten siitä, että ns. palestiinalaiset ampuvat noita raketteja Israeliin?

Raimo Laine

Mikään valtio ei voi salllia naapurinsa jatkuvasti tulittavan aluettaan, joten Israelilla
on oikeus puolustautua kaikin mahdollisin keinoin.
Noihin raketteihin varmasti tehoisi vaikka 100-vuotias kanuunakin.
Pitäisikö meidänkin hankkia muutama Dome peloitteeksi?

Hannu Korpilampi

"Mutta mitä mieltä olet noin muuten siitä, että ns. palestiinalaiset ampuvat noita raketteja Israeliin?"

Käsittääkseni ne lentävät palestiinalaisten alueelle laittomasti rakennettuihin siirtokuntiin – tai pikemminkin niiden lähistölle. Varsinainen Israel on liian kaukana lannoitteista ja keittiötarvikkeista valmistetuille raketeille.

Rakettien ammuskelu on kurjistetun kansan surkea yritys tehdä edes jotain. Ei siitä mitään hyötyä ole, mutta ainoa vaihtoehto surkeallekin vastarinnalle on lähteä muualle.

Yhtymäkohdat 100-luvun tapahtumiin ovat selvät. Tuolloinhan roomalainen keisari Hadrian kyllästyi jatkuvasti ongelmia aiheuttaneisiin juutalaisiin ja karkotti heidät. Paikalliset joutuivat tekemään valinnan maansa ja uskontonsa välillä. Osa valitsi uskontonsa ja lähti, osa valitsi maansa ja kääntyi muihin uskontoihin. Myöhemmin suurin osa maahan jääneistä kääntyivät islamiin. Alue nimettiin uudestaan Syria Palestina:ksi.

1800 vuotta myöhemmin uskontonsa valinneiden jälkeläiset tulivat takaisin ja valtasivat alueen maansa valinneiden jälkeläisiltä. Heidät ajettiin pieniin ghettoihin taloussaartoon ja lopullisena tarkoituksena on tehdä heidän elämästään niin kurjaa että luovuttavat ja lähtevät pois – samanlaiseen diasporaan kuin uskontonsa valinneiden esi-isät joutuivat lähtemään. Mitään ei opita.

Traagisinta tilanteessa on että geneettisesti juutalaiset ja palestiinalaiset ovat samaa kansaa. Geneettisesti he ovat paljon läheisempiä kuin esimerkiksi hämäläiset ja savolaiset toisiaan.

Syytä on kummassakin, mutta silti joudun kysymään että mikä olisi ollut palestiinalaisten vaihtoehto? Rauhanomainen neuvottelu?

Palestiinalaisten edustajat *yrittivät* neuvotella Israelin kanssa vuosia, mutta Israel ei ollut kiinnostunut keskustelemaan. Miksi olisi – ei palestiinalaisilla ollut mitään tarjottavaa sotilaallisesti ylivoimaiselle Israelille.

Vasta PLO sai terrori-iskuillaan Israelin pakotettua neuvottelupöytään ja siitä lähtien väkivallan kierre on ollut katkeamaton. Miksei olisi? Jos Israel päättää palestiinalaisten asioista ja Israel saadaan neuvottelemaan ainoastaan väkivallalla, vaikutusvaltaisin palestiinalaisryhmittymä on se joka kykenee tekemään israelilaisille mahdollisimman paljon väkivaltaa. Jos ei muuta niin edes lommottamaan jonkun autoa raketillaan.

Tilanne on kaikin puolin traaginen.

Timo Kolhonen
Vastaus kommenttiin #13

No todellakin ei Sderot , Berseeba , ashkelon ashdod ym ole mitään siirtokuntia vaan ihan todellista Israelia , myös nämä raketit eivät ole mitään keittiö leluja . Suosittelen menemään vaikka asumaan viikoksi Sderotin kaupunkiin jossa jatkuvasti asutaan pommi suojissa . " mikä olisi palestiinalaisten vaihtoehto " no lopettaa raketti iskut jotka on ollut onlinena ,

Eira Lehtiaho
Vastaus kommenttiin #13

Onko Tel-Aviv, Israelin suurin kaupunki arabien aluetta ?
Juutalaiset perustivat kaupungin hiekkasärkälle v. 1909, ja se kuuluu Israeliin
Sinne on Gazasta ammuttu Jafr-5 ohjuksia
Tänä-aamunakin 4-kerroksisn talon läpi. asukkaat juuri kerkisivät siirtyä pommisuojaan
Katsoppa matkan pituus Gazasta!,

Pekka Kohonen

Taas näitä kaikkien alojen asiantuntijoita! Yritäppä vain osua IT kanuunalla. Voin vakuuttaa, että on mahdotonta. Mutta netissähän ei kenenlään tarvitse todistaa mitään. Mutta en usko, että Israelilaiset turhaan kehittelevät miljardeja maksavia asejärjestelmiä. Eli kylläö tuo on vallankumouksellinen.

Mutta Israel on koko ajan pyrkinyt ratkaisemaan ongelmiaan teknologisesti eikä poliittisesti. Ensin rakennettiin ydinpommi, sitten muuri ja nyt on saatu melko lailla toimiva ohjuspuolustusjärjestelmä. Samaan aikaan siirtokuntien rakentaminen vain jatkuu. Tilanne on koko lailla kestämätön ja katkera väestö on ollut eristettynä ghetossa jo vuosikymmeniä. Toisaalta Israelillakin on oikeus puolustatua, mutta moraalista oikeutta ei kenelläkään ole puolellaan. Vain vahvemman oikeus.

Simo Perttula

Ahtisaari Suomesta rauhaa hieromaan. Vanhat alkuperäiset rajat tavoitteena alkuun. Jerusalem on kokonaan Israelin.
Hyökkäämättömyyssopimus Israelin ja Palestiinan välille! Siviilipalvelusmiehet valvomaan rauhaa ilman aseita.

Jorkka Jaatinen

Israel tosiaan on Daavid taistellessaan Iranin, Syyrian, Libanonin Hizbollahin ja Gazan Hamasia vastaan.

Arabit esittävät pienen Gazan surkeutta, mutta se on vain julkisivu monikymmenkertaiselle arabiylivoimalle, joka aseistaa Hamasin etulinjaa ja odottaa omaa vuoroaan iskeä.

Turha esittää Gazaa pienenä ja israelia suurena. Maailmankartasta näkee todelliset voimasuhteet, kun katsoo israelia ympäröivien arabimaitten kokoa.

Ari Rusila

Gazasta Israeliin suuntautuvien raketti-iskujen torjumiseksi Israelin puolustusvoimat on asentanut ns. Iron Dome - “Rautakupoli” - suojajärjestelmää raja-alueelleen ja ilmeisesti yhden jopa Tel Avivin liepeille. Iron Dome on Israelin kehittyvän ohjuspuolustusjärjelmän alin taso, joskaan ei tehoa alle 5 km:n etäisyydeltä laukaistuihin raketteihin. Omasta mielestäni kyllä hieman Rautakupolia aiemmin suunnitteluvaiheessa ollut laser-pohjainen Nautilus/Skyguard systeemi olisi ollut tätäkin tehokkaampi mutta sen kehitystyö erinäisistä syistä jäädytettiin Israelissa (jenkeissä jatkui ja lienee valmis).

Puolustusjärjestelmien kehitys on tarpeen sillä Hamasilla on nyt käytössää qassamien lisäksi Grad- ja Fajr -ohjuksia ja aina tietysti on uhkana Hizbollahin 40.000 ohjusta (sisältäen myös Scud -malleja). Muita puolustusvälineitä ovat mm. “Davidin linko” (kutsuttu myös nimellä ”Magic Wand”) järjestelmä kohdistuen keskipitkän matkan ohjuksiin ja paikaten aukkoa Rautakupolin ja Arrow II (suurimpiin ballistisiin ohjuksiin tarkoitettu) järjestelmän välillä.

Israelin ohjuspuolustusjärjestelmää käsittelen laajemmin pääblogini artikkelissa “Will Iron Dome balance the Hamas Terror?“- http://arirusila.wordpress.com/2011/04/05/will-iron-dome-balance-the-ham....

Kuvalinkissä - http://1.bp.blogspot.com/_n7RltmTdk-g/TKDK8hEoRCI/AAAAAAAAWTo/0IzprrmAEV... - Rautakupolin toimintaperiaate.

Heikki Karjalainen

Mikä lienee Hamasin tarkoitus ? Kaivaako verta nenästään, vai onko tarkoituksena laajemman konfliktin aikaansaaminen Hamasin tukijärjestöjen ja valtioiden kanssa.
Säälin rauhanomaisia palestiinalaisia. Sen sijaan entiset antipatiat Israelia kohtaan ovat kääntymässä tällä leikillä sympatioiksi.

Ari Lotvonen

Kyllä israelilaiset on kovia poikia ja tyttöjä. Oli se silloin kun ammuttiin mannertenvälinen ohjus alas 15 vuotta sitten Alaskan yllä. Suomessakin lehdet ilkku ja pilkkas kuinka ameriikaleiset on tyhmiä. Me Lowrensin kanssa, Lowrens kehitti teorian ja koodasin C:llä funktiot ja saatiin alas, siihen loppui nauraminen.

Samoilla pyssyillä israelin pojat ampuu nyt. Kovia ja hyviä poikia ja tyttöjä ovat. Kunnioitan, otan lakin pois päästä ja kumarran.

Lowrensin luona pitää kaydä kylässä ennenkuin aika jättää, mulla on vieläkin kartta mihin se piirsi reitin.

Kari Peltola

Onhan se aika absurdia, että vuonna 1948 palestiinalaiset ottivat vastaan miljoona juutailaista oman palestiinan valtionsa alueelle, kun juutalainen kansa kärsivät väitetyn holokaustin.
Siitä lähtien tämä siirtokansa on alkanut systemaattisesti nykykäsityksen mukaan terrorismin keinoin valtaamaan ja tuhoamaan valtaväestöä heidän omassa kotimaassaan. Nyt kun israelin valtio on unohtanut historiansa, tekevät he valloittamalleen kansalle samoin kuin heille väitetään tehty II maailmansodassa.
Kaikista härskein kansan itsetunnon häväistys on lieneen että alistetusta viimeisillä voimillaan itseään puolustavan palestiinan kansa leimataan terroristeiksi terroristien toimesta....

Eira Lehtiaho

Kari Peltolalle tiedoksi;
Palestiina - nimistä valtiota ei ole koskaan ollut olemassa, se oli maakunta, provinssi Rooman valtakunnassa, he antoivat Israelin asuttamalle maale tämn nimen valliotettuaan sen
Siis Isrelin valtio, sen jälkeen, Syria Philistea, (josta suomennettu , Palestiina)
Sen jälkeen Turkin omistuksessa, ottomaanien kaudella,
Sitten Englannin Mandaatti, ja nyt Israelin valtio taas!

Olavi Nieminen

Alkaa olla Israelin pakko eliminoida tuo terroristi-Hamas kun se ei noudata mitään tulitaukoja ja aselepoja vaan lähettää koko ajan satamäärin ohjuksia.
Mielenkiintoista on, että meillä ei noteerata Hamasin iskuja vaan vain Israelin tekemät vastaiskut!
Hamas ei lopeta terroriaan ikinä, se on siis eliminoitava. Vain se pelastaa siviilit Israelissa ja Gazassa.
Israelissa asuu ja käy myös paljon suomalaisia.
Ei Suomikaan hyväksyisi maamme rajojen takaa tänne tehtäviä ohjusiskuja. Ihmettelen, että Suomesta löytyy terrorismin kannattajia!
YK on täysin hampaaton arabimaissa.