Perjantai 18.1.2019

Venäjän ulkoministeriö: ”Washingtonissa uskotaan, että kylmä sota jatkuu yhä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.12.2012 12:29
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva

Yhdysvalloissa hyväksytty niin sanottu Magnitskin laki ja Venäjän vastatoimet siihen hiertävät Venäjän ja Yhdysvaltain välejä.

Venäjän duuma hyväksyi muutama päivä sitten vastatoimet Yhdysvalloissa hyväksytylle laille, joka määrää lakimies Sergei Magnitskin kuolemaan osallisina pidettyjen venäläisvirkamiesten yhdysvaltalaistilit ja näiden Yhdysvaltain viisumit jäädytettäviksi. Barack Obama allekirjoitti perjantaina lakipaketin, joka toisaalta mitätöi kylmän sodan aikaisia ehtoja Venäjän ja Yhdysvaltain välisestä kaupankäynnistä, mutta toisaalta tuo uusia rajoitteita Magnitski-pykälän vuoksi.

Venäjä on ilmoittanut, että jos Yhdysvallat hyväksyy lain, Venäjä vastaa samalla mitalla.

Duuman hyväksymä lainsäädäntö muun muassa "kieltää maahanpääsyn ja jäädyttää venäläiset tilit Venäjän kansalaisten ihmisoikeuksia loukanneilta yhdysvaltalaisilta".

Venäjä ilmoitti jo aiemmin, että Magnitskin lain hyväksyminen Yhdysvalloissa ei voi olla huonontamatta maiden välisiä suhteita. 6. joulukuuta Venäjän ulkoministeriö kirjoitti virallisella Twitter-tilillään, että "Washingtonissa on ilmeisesti unohdettu, mikä vuosi nyt on, ja kaikki uskovat, että kylmä sota jatkuu yhä."

Venäläismedian mukaan venäläiseen lakiin on kuitenkin ehdotettu lisäyksiä, jotka tekevät laista yhä tiukemman. Duuman perstuslakikomitea on ehdottanut, että venäläislasten adoptio Yhdysvaltoihin ja Yhdysvalloista rahoitusta saavien, poliittisesti aktiivisten kansalaisjärjestöjen toiminta Venäjällä kielletään. Asiasta kertoo muun muassa verkkolehti Gazeta.

Yhdysvalloissa joulukuussa hyväksytty Magnitskin laki määrää matkustus- ja muita rajoituksia niin sanotulla Magnitskin listalla oleville venäläisvirkamiehille. Laki määrää virkamiehille viisumikiellon Yhdysvaltoihin ja heidän yhdysvaltalaiset tilinsä jäädytettäviksi. Magnitskin lista on lista henkilöistä, joiden uskotaan olevan osallisia lakimies Sergei Magnitskin kuolemaan.

Magnitski selvitti korruptiovyyhtiä, johon liittyi muun muassa venäläisiä veroviranomaisia. Lopulta Magnitski itse pidätettiin väitetyistä talousrikoksista, ja vuonna 2009 hän kuoli epäselvissä oloissa tutkintavankeudessa. Syytteitä talousrikoksista on sanottu tekaistuiksi.

Venäjällä Yhdysvaltoja on kritisoitu muun muassa siitä, että se tuomitsee Magnitskin kuolemaan liitetyt virkamiehet, vaikka heidän syyllisyydestään ei ole minkään oikeusistuimen päätöstä. Lakia on pidetty Venäjällä osoituksena Yhdysvaltain Venäjä-vastaisesta ilmapiiristä.

Yhdysvalloissa puolestaan Magnitskin tapauksen tutkintaa ja oikeusprosessia on pidetty epäoikeudenmukaisina ja riittämättöminä. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Palo

Entinen Pohjan suomenkielisen evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherra, jumaluusopin tohtori, Juha Molari, julistaa Euroopan parlamentin jäsenen ja Suomen entisen pääministerin, Anneli Jäätteenmäen, ilosanomaa matkailusta.

http://juhamolari.blogspot.fi/2012/12/anneli-jaatteenmaki-viisumivapaus....

Matkailu avartaa. Länteen, itään, länteen, itään, ei tee mitään, ei tee mitään, riittää maailmaa, jos vain on mieli rohkea.

http://www.youtube.com/watch?v=rED4GY_NqHU

http://www.youtube.com/watch?v=puxAnerv08o

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=turistienn%C3%A...

Pientuloiset venäläiset kantavat rahansa keskituloisille karjalaisille, savolaisille ja suomalaisille. Heillä on kristillinen mielenlaatu.

Heikki Toimela

Venäjän laki salli vuoden pidätyksen ilman oikeudenkäyntiä. Magnitsky kuoli päivää ennen tuon ajan täyttymistä.
Muistaakseni EU (ja Suomi siinä mukana)ja Kanada asetti jo vuosi sitten 60 venäläistä viranomaista tulokieltoon ja jäädytti tilinsä siellä. Nyt USA teki samoin.
Mitä tilejä venäläisillä virkamiehillä voi olla ulkomailla kun noin kovasti hiertää?

Jukka Palo

Suomen laki sallii 24 tunnin kiinnioton ilman pidätystä. Paavo Arhinmäki otettiin kiinni pidemmäksi kuin 24 tunnin ajaksi. Oikeistolaista leikkinyt sosialidemokraattinen sisäasiainministeri Smash Asemilla teki kuokkavieras Paavo Arhimäestä näin kansanedustajan, Vasemmistoliiton puheenjohtajan ja ministerin samaan aikaan kun sosialidemokraattinen Osku Pajamäki ei vielä ole edes kansanedustaja.

Jukka Palo

Suomessa koko Magnitskyn laki on hieman Sanoman ja Yleisradion uutispimennossa. Suomalaisten toimittajien ei varmaan ole kovin turvallista puuttua työsuhteensa kannalta siihen, miten suomalaiset ovat asiaa käsitelleet EU:ssa ja Etyj:ssä.

Juhani Putkinen

Tässä asiassa kannattaisi kiinnittää huomiota Venäjällä erittäin yleiseen käytäntöön, että jos joku henkilö jotenkin häiritsee valtaapitäviä, niin hänet ihan kylmän viileästi pidätetään ja sitten hänen "syyksi" keksitään joku syyte ja lähetetään kaltereitten taakse tai piikkilanka-aidan taakse Siperiaan vankileirille.

Melko yleistä on, että pidättävät viranomaiset piilottavat pidätetyn tavaroihin esimerkiksi huumausaineita tai räjähteitä. Sitten vaan syyte, tuomio, ja vankileirille. Hankalat tapaukset eivät tietenkään koskaan palaa sieltä vankileiriltä elävinä.

Erittäin yleistä on, että pidätettyjä kidutetaan kunnes tunnustavat mitä hyvänsä pidättäjät haluavat tunnustavan - siten saadaan "todisteita" myös sellaisia henkilöitä vastaan, joita vastaan ei ole keksitty mitään muuta syytettävää.

Tsaarien Venäjä oli tietenkin imperialistinen roistovaltio, joka brutaalisti valloitti muiden kansojen asuinalueita tehden häpeilemättä suunnattomia joukkomurhia.

Leninin ja Stalinin (kommunistinen) Venäjä nosti sitten vanhaan kuvioon lisäksi oman kansan säälimättömän sorron ja massamurhat. Sitä paskaa jatkui Jeltsinin Venäjään - silloin Jeltsinin juopotellessa jotakin demokratian ituja ja Venäjän rikoksia pääsi vahingossa hieman julkisuuteen ihan arkistolähteiden kanssa.

No, Venäjän KGB-diktatuuri palautti nopeasti valtansa käyttäen keulakuvinaan milloin Putinia, milloin Medevedeviä - mutta se ihan sama Leninin ja Stalinin ihmisoikeusrikosten Venäjä on taas voimissaan. En suinkaan unohda, että Jeltsinin kaudella Venäjä hyökkäsi mm. Tshetsheniaan tekemään todellista kansanmurhaa - mutta Jeltsinin aikana venäläisiä toisinajattelijoita ei murhattu massiivisesti.

Jukka Palo

"Erittäin yleistä on, että pidätettyjä kidutetaan kunnes tunnustavat mitä hyvänsä pidättäjät haluavat tunnustavan - siten saadaan "todisteita" myös sellaisia henkilöitä vastaan, joita vastaan ei ole keksitty mitään muuta syytettävää."

Suomessakin suunnitellaan järjestelmää, jossa syytön saa pienemmän tuomion neuvottelemalla, jos tunnustaa syyllisyytensä.