Torstai 17.1.2019

Muhammed-raivo räjähtää uudestaan?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.4.2009 19:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Muslimit protestoivat Muhammed-pilakuvia vastaan Indonesiassa.

Tanskalainen sananvapautta puolustava Free Press Society alkaa myydä kohuttua Muhammad-pilakuvaa. Yhdistyksen verkkosivun mukaan myyntiin tulee tuhat kappaletta vedoksia kuuluisasta kuvasta, jossa profeetan päässä olevaan turbaaniin on työnnetty sytytyslanka.

Alkuperäisen kuvan on tehnyt pilapiirtäjä Kurt Westergaard. Hän on myös signeerannut kaikki nyt myyntiin tulevat vedokset. Yksi vedos maksaa 250 dollaria (188 euroa).

Westergaardin, 73, kuva julkaistiin tanskalaisessa Jyllands-Posten lehdessä syyskuussa 2005. Se kuului osana 12 pilakuvan sarjaan, jonka julkaiseminen aiheutti maailmanlaajuisen protestien sarjan. Mielenosoitukset huipentuivat Tanskan edustustojen polttamiseen Damaskoksessa ja Beirutissa helmikuussa 2006.

Westergaard joutui heti pilakuvan julkaisemisen jälkeen vetäytymään maan alle jatkuvien tappouhkausten vuoksi. Hän on edelleen jatkuvassa poliisivartioinnissa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Rulah

hienoa!! toivottavasti suomessakin joku uskaltais lähtee tohon. ihan syvältä kun pitää hyssytellä ja pomppia arabimaiden mukaan meidän omassa valtiossa. kyllä asioista pitää pystyy puhumaan vaik kritiikki oliskin kovaa.

OnSlow

Itselleni tämä uutinen aiheuttaa hämmennystä. Olen yleensä ehdottomasti sananvapauden kannalla. Tämmöinen jatkoepisodi tähän asiaan ei kuitenkaan vastaa kotikasvatustani joka antoi eväitä myös toisten uskomusten suvaitsemiseen ja kunnioittamiseen.
Missään tapauksessa kiistan uudelleenlämmittely ei ole vahinko tai asiaa ymmärtämätön teko.
Loppujen lopuksi taidan kääntyä siihen suuntaan, että sananvapauden nimessä näinkin voidaan tehdä, tekoa kyllä pidän mauttomana. Tosin tietoni kokonaistilanteesta ovat kevyet, kaikki taustat eivät tietenkään ole tiedossa.

Tuukka H.

Olisiko niin että tappouhkaukset ja mellakat pilakuvan takia ovat huonoa makua? Ja tämä länsimainen "provosointi" on siihen verrattuna niin pientä että tätä ei tarvisi edes mainita?

Tosi uutinen on nimittäin siinä että toisella puolen maailmaa on väkeä jotka alkaisivat tappamaan... jos ei olisi välimatka, laiskuus ja poliisin pelko tiellä. Syy tähän murhanhimoon? Iäkäs tanskalainen piirsi sarjakuvaruudun.

Ehkä meidän pitäisi huolestua enemmän tällaisesta tahdittomuudesta kuin omastamme.

Vieras

Näin tuleekin toimia. Pelko ei saa ajaa länsimaista yhteiskuntaa pidättäytymään sanan- ja ilmaisunvapaudesta. Muslimimaille pitää lähettää selvä viesti siitä, että Euroopassa on täysi sananvapaus, joka on demokratian peruspilareita. Uskonnon, tai minkään muunkaan, loukkaantuminen, ei ole syy tästä oikeudesta luopua.

Sananvapaus ei tarkoita vapautta sanoa sitä, mistä kaikki ovat samaa mieltä. Siihen ei tarvita vapautta. Sanan- ja ilmaisunvapaus antaa oikeuden sellaiseen, mikä voi myös loukata jotakuta. Loukkaantuminen ei ole syy hiljentyä mistään aiheesta. Aina löytyy joku joka loukkaantuu, ja se on hyväksyttävä.

Uskonnolle ei saa antaa mitään erityisasemaa kaiken kritiikin ulkopuolella. Uskonnon negatiivisia piirteitä saa, ja tuleekin, kritisoida. Islamin negatiiviset piirteet ovat päivänselviä. Näkeehän sen jo uutisia katsellessa. Itsemurhapommitukset eivät ole poliittisia, vaan uskonnollisia iskuja.

Vieras mies

Missasit pointin!

Sinänsä vaarattomia, ja näissä tapauksissa humoristisia, sieluntuotteita on käytetty hyväksi "suurempien" päämäärien saavuttamiseksi. Jatko ei ole missään suhteessa verrattuna alkuperäiseen "rikkomukseen". Suurin osa meistä muista ei voi muuta kuin ihmetellä.

Kalle Karjalasta

Muhammedkultin kannattajat polttivat lähetystöjä, tappoivat tanskalaisia tai muuten länsimaalaisia, tuhosivat kauppoja, uhkailivat terrori-iskuilla.
Miten voi kikkelikortista tuohtuneiden tanttojen suunsoitto olla pahempi asia kuin selvä terrosismi?

Kalle Karjalasta

Muhammedkultin kannattajat polttivat lähetystöjä, tappoivat tanskalaisia tai muuten länsimaalaisia, tuhosivat kauppoja, uhkailivat terrori-iskuilla.
Miten voi kikkelikortista tuohtuneiden tanttojen suunsoitto olla pahempi asia kuin selvä terrosismi?

DuPont

Pyhien arvojen loukkaaminen ja siihen reagointi kertoo paljon uskonnosta. Onko reaktio paheksuva vai väkivaltainen? Rauhanuskonnolla olisi tässä paikka osoittaa länsimaalaisille, ettei islam ole väkivaltainen uskonto.

Jos muslimit pitävät em. tapausta loukkaavana, osoittakoot mieltään rauhanomaisesti. Westergaardinkin olisi aika jo päästä vapauteen.

TommiNieminen

Jos olisin vähän paremmin varoissani, voisin Muhammed-korttiin sijoittaakin. Hyvinhän se sopisi työhuoneen seinälle.

Sananvapaudelle ei ole vaihtoehtoja, jos demokratiaa halutaan. Uskontojen ei saa antaa saavuttaa niskalenkkiä siitä.

siviilitarkkailija

Roomalaiset käyttivät ristillenaulitsemista laajasti omien valtapoliittisten ja hallinnollisten pyrkimystensä tukena. Kyseessä on kuitenkin puunilaisilta opittu tapa. Eli varsinaisesti karthagolaiset käyttivät ristiinnaulitsemista sotilaallisena rankaisukeinona. Ja nopeina oppilaina roomalaiset ottivat menetelmän käyttöönsä.

On syytä erottaa marolanpiialle oleellinen ero joka paljastuu hänen kysymyksessään. Kyseessä ei suinkaan ole MIES. Kyseessä on aikakauden orja, surkimus tai pahainen rikollinen joka ei nauti kansalaisoikeuksia.

Jeesuksen tapauksessa kuva osoittaa köyhän, heikon ja ulkopuolisen voittoa tuskan ja kivun kautta. Eli ristiinaulittu todistaa sen että raha, asema tai maallinen valta eivät lopultakaan voita vaan sisältö ja todellinen arvo voittavat lopulta. Vääryys paljastuu. Valhe paljastuu.

Sille joka kertoo totuuden on luvassa tuskaa ja kärsimystä mutta lopulta totuus voittaa eikä valheeseen uskovasta jää edes pölyä jälkipolville.

Olennaista ristiinnaulitsemisessa on siis ymmärtää myös antiikin ajattelua sikäli mikäli ristiinnaulitsemista tapahtui. Sitä pidettiin jo aikakauden mittareilla julmana ja raakana.

EskoR

Asia on oikea, mutta mua häiritsee kampanjan keulakuvaksi tullut piirros.
Se on huono.

Ensinnäkin Muhammed pitää turbaania, jota arabit eivät tuolloin käyttäneet. Parta on 1800-luvun eurooppalaista mallia.

Muutenkin se on piirretty huonosti ja on, jossei rasistinen niin vähän juntilla tavalla xenofobinen.

Ja ydinideakin on pöljä.

pZ

<p>älkää loukatko profeetta adolffia, pyhää kirjaa mein kampffia, ja pyhää lopullista ratkaisua...</p>

<p>ja muutama _totuus_:

Hän oli oikeassa, kun hän palautti uudelleen ikuiset lait, jotka maailma oli unohtanut.

Hän oli oikeassa, kun hän vastusti sairasta materialismia, niin kommunismissa kuin kapitalismissakin.

Hän oli oikeassa, kun hän näytti ihmiskunnalle paremman tien.

Hän oli oikeassa, kun hän antoi maailmalle näyn jalommasta maailmasta.

Hän oli oikeassa, kun hän pyrki rauhaan Euroopan ja maailman kansojen kesken.

Hän oli oikeassa, kun hän taisteli vallitsevia vääryyksiä vastaan oikeuden ja totuuden puolesta.

Hän oli oikeassa, kun hän antoi henkensä paremman maailman puolesta.

Todellakin. Hitler oli oikeassa! Eikä ainoastaan ollut oikeassa, vaan on edelleenkin. Hänen sanomansa rodullisesta ihanteellisuudesta on yhä ajankohtainen ja ravitseva yhä tänäänkin, kuin se oli sitä ensi kerran julistettaessa.
Mikäli koet samoin, me kutsumme sinut liittymän hänen ajattoman asiansa puolelle.</p>

Akateeminen pätkätyöläinen

"Muutenkin se on piirretty huonosti ja on, jossei rasistinen niin vähän juntilla tavalla xenofobinen.

Ja ydinideakin on pöljä."

No siinähän sitä onkin jo syitä lähetystöjen polttamiseen ja viikkokausien kadulla riehumiseen. Mitähän olisikaan tapahtunut, jos kuva olisi ollut paremmin piirretty?

Vieras

Eikö EU:n ideaan kuulu,että kukin maa vastaa omasta kehityksestään. Mitäpä,jos jätettäisiin tämäkin häpeä Tanskalaisten omalle kontolle? Siitä voi sanoutua irti ja katsoa vain sivusta, voittavatko he tuolla "paluulla" yhtään mitään.

KoikkaKaukaa

Sananvapaudelle ei ole vaihtoehtoja, jos demokratiaa halutaan. Uskontojen ei saa antaa saavuttaa niskalenkkiä siitä.

mielenkiintoinen lausuma!
ja jatkoksi kysymys: miksi toisen maailman sodan juutalaisvainoista ja virallisen tutuuden kyseenalaistaminen
on kiellettyä 17:sta eu jäsenvaltiossa? tanska mukaan lukien. DEMOKRATIAA?
moisen haureuden harjoittamisesta saa useissa maissa linnaa!

toinen asia mitä sopii miettiä on: jylland post joka kuvat käsittääkseni ensimmäisenä julkaisi on juutalaisessa omistuksessa. jos tutkit historiikin lehden kotisivulta huomaat että herra omistaja karkasi ruotsiin sodan kynnyksellä rahojensa kanssa ja palasi adolfin itsemurhan jälkeen takaisin.

minkä takia? aikaan saadakseen moisia turhia selkkauksia ympäri maailman? kenties olisi tanskan maalle parempi/edullisempi vaihtoehto luovuttaa herra vastaamaan itse provosoinneistaan asianomaisille, kuin kärsiä seuraukset kansantaloudellisesti teemalla yksi söi kaikki maksaa?

kilpailevien/naapuri uskontojen halventaminen tekee sankareita omien joukossa, mutta onko moisella urheudella todellista arvoa? tuskin sillä saa ostettua taivaspaikkaa edes juutalaisten "harmoonisen" ja "suopean" jumalan tiluksilta.

mielestäni asia on taidokasta mielipidekäsittelyä, sillä asioihin perehtymätön kansa joka puolella maailmaa ei nouse puolustamaan gasan/palestinan perheitä jotka kiihkollaan on saatu epämiellyttäviksi ja luontaantyötäviksi hihhuleiksi.

joka etsii löytää, joka miettii ymmärtää!

maailmassa ei tapahdu mitään ilman syytä/seurausta ja useasti seuraus on mietitty ennen syytä:-)

Pentti Niskanen

Kurt Westergaard, jonka piirrosten taiteellista tasoa on myös Suomessa moitittu peräti ministeritasolla, on ollut Tanskan ehkä tunnetuin taiteilija, piirtäjä ja kirjojen kuvittaja jo muutama vuosikymmen ennen Muhammed-mellakoita.

Suomen, ja tietysti muslimimaiden, jälkeen hänen taidettaan arvostetaan vähiten Ruotsissa.
Toisaalta moderni taidekäsitys synnyttää sekaannusta arvokkaan ja vähemmän arvokkaan, hyvän ja huonon taiteen välille.
Viimeksi Ruotsissa taiteentuntijat joutuivat epämääräisin perustein hylkäämään erään arvostetun taiteilijan tarjouksen kusta julkisesti oopperan lavalla ensimmäisen ja toisen näytöksen välillä.

Suomessa taas taiteen arvottamisessa ollaan perinteisesti tarkkoja.
Onko siitä vuottakaan kun poliisi kävi hakemassa pois yhden työn erään taiteilijan näyttelystä säästääkseen suurta yleisöä joutumasta sitä katselemaan,

Johan nyt..

Parhaiten sananvapauden näkee siitä että yhteiskunnassa saa keskustella kaikista mahdollisista aiheista vapaasti. Se ei ole vapautta että jostain voi kirjoittaa vapaasti, mutta joku toinen aihe on kielletty, jopa lain määräyksellä.

Jotta sananvapaus toteutuu pitää voida kirjoittaa vapaasti:
- erilaisista uskonnoista ja uskovaisten käyttäytymisestä
- erilaisista polittisista suuntauksista ja niiden kannattajista (mukaanlukien kommunismi ja natsismi). Huomioiden niiden hyvät ja huonot puolet. Esim. Hitlerin toimista 1930-luvulla löytyy myös paljon hyvää ja hyväksyttävää. Juuri niiden ansiosta kymmenet miljoonat saksalaiset ryhtyivät hänen kannattajakseen.
- keskustella vapaasti erilaisista ihmisroduista ja heidän ominaisuuksistaan.
- pitää voida keskustella vapaasti maastamuuttopolitiikasta, sen yhteydessä tapahtuvasta ihmiskaupasta, rikollisuudesta jne.

Toisaaalta jonkun ihmisryhmän perusteeton halventaminen ei ole sanavapautta.

Vieras

Kaikki mamu ongelmat liittyvät tavalla tai toisella islamisteihin. Kansa tämän jo tietää. Pian koittaa päivä jolloin siirrytään aktiiviseen maastamuuttopolitiikkaan. Sen jälkeen voimme siirtyä aktiivisesti ja tehokkaammin tukemaan heitä omissa maissaan polkematta kenenkään oikeuksia, ei myöskään suomalaisten.

Mikko Aalto

Mielestäni tässä ei ole kysymys sananvapaudesta vaan vihan lietsomisesta.

Missään kulttuurissa Jumalan pilkka ei ole suotavaa.

Ensinnäkin tässä se kohdistuu juutalaisten, kristittyjen ja islamilaisten yhteiseen Jumalaan.

Toiseksi se kohdistuu niihin ihmisiin joille nämä arvot ovat tärkeitä.

Maailmassa ja elämässä on paljon mukavampia, miellyttävämpiä ja kauniimpiakin asioita kuin rypeä keskinäisen vihan lietsomisessa ja sen märehtimisessä.

Siksi toivoisin että kaikki suuntautuisivat maailmassa ja elämässä eteenpäin ja jättäisivät jo nämä kähinät.

Mikko Aalto

Kalle Karjalasta

Myytti yhteisestä jumalasta perustuu Muhammedin yritykseen "kaapata" juutalaisten ja kristittyjen mytologian keskeiset hahmot oman uskontonsa profeetoiksi. Vihan lietsomista loytyy koraanista, joka antaa juutalaisille ja kristityille vaihtoehdoiksi alistumisen tai kuoleman.

Pentti Niskanen

että profeetoilla on eroja. Ei siitä niin kauan ole, kun Ruotsin kansallispyhätössä Uppsalan tuomiokirkossa taiteilija avasi näyttelyn, jossa Jumalan Poika-profeetta Jeesus ja kaksitoista apostolia esitettiin homoina ja transuina eli tehtiin pilaa kristittyjen Pyhästä Kirjasta (ja sen muinaisista, näkyleipiä syöneiden lammaspaimenten kirjoituksista).

Tänään katsellaan taas itkien ympäri maailmaa katolisen antisemiitin ja illitteraatin näyttelijän Mel Gibsonin elokuvaa, jossa roomalaiset Juudean miehittäjät fanaattisesti roomalaisia miehittäjiään vihaavien juutalaisten miehitettyjensä mieliksi pieksävät kylähulluna pitämäänsä kristittyjen Jumalan Poikaa koko päivän, vaikka ovat juuri todenneet tämän täysin vaarattomaksi ja viattomaksi.

Joidenkin mielestä Mel Gibson, jota Paavi on kehunut, liioittelee, mutta tänään eivät kristityt silti muista vähemmän kuin Mel Gibson Jumalansa rutiiniteloitusta kahden ryövärin välissä.

Toisella maailman pääuskonnolla on toisenlainen Profeetta.
Puhettakaan, että sitä ruvettaisiin pieksämään.
Muslimeilla ja kristityillä on muutenkin eroja, suurin piirtein kuin miehellä ja naisella.
Muslimit pitävät puolensa. Uskon loukkaajille tulee pian turpiin.

Uskaltakaapa panna Muhammedin kuvalle haaremihousut jalkaan ja esittää se taiteena sanotaan vaikka Suomen ja Helsingin suurkirkossa!

Hubert

Sananvapauden nimiin huudetaan mitä tahansa. Eikö ole fiksua olla noteeraamatta toisten kyvyttömyyttä ottaa vastaan vaikka pilapiirros kuvan tulkintaa. Eihän meidän suomen lehdistökään juurikaan kommentoi sitä valtavaa yhteiskunnallista murrosta joka tulonsiirtojen muodossa on murentamassa vuosikymmeniä rakennettua sosiaalihuoltoa. Vai oletteko nähnyt lehdistön vaatimuksia poliitikkojen ja yksittäisten johtajien päätä pölkylle? Lehdistö on niin "fiksua" ettei pure omia pallejaan. "Duudson" sukupolvi varmaankin asettaa korkeakoulun pääsyvaatimuksiksi ostoskärryillä päin seinää laskemisen.

Kansojen vs. ihmisten erilaisuus ei saisi olla pilkankohde. Ihmiskunta on aloittanut läpi historiansa sodat mitä mitättömimmistä syistä. Tanskalaiset edistysmieliset saavutukset rajoittuvat prostituution ja huumekaupan sallimiseen, ehkä siihen lisätään vielä arabi maiden aloittamat terrori-iskut.