Tiistai 25.9.2018

Obama sanoi ”homo” ja teki historiaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2013 08:55
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Obama-paitaan pukeutunut kannattaja kuuntelemassa presidentin virkaanastujaispuhetta.
|

Ilmastonmuutos ja seksuaalinen tasa-arvo nousivat päärooliin presidentti Barack Obaman virkaanastujaispuheessa Yhdysvalloissa. Sanomalehti The New York Times kuvaa Obaman puhetta liberaaliksi.

New York Timesin mukaan Obamasta tuli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on maininnut virkaanastujaispuheessaan sanan ”gay”, homo. Obama, joka vastusti samansukupuolisten ihmisten avioliittoa vielä viime vuonna, peräänkuulutti nyt seksuaalista tasa-arvoa.

–Matkamme ei ole valmis ennen kuin homoseksuaaleja veljiämme ja siskojamme kohdellaan lain edessä tasa-arvoisesti. Sillä jos meidät kaikki on tehty samanarvoisiksi, on myös toisiamme kohtaan tuntemamme rakkaus samanarvoista, Obama sanaili.

Homoavioliitto on laillistettu tietyissä Yhdysvaltain osavaltioissa.

Lisäksi Obama otti puheessa näkyvästi esiin ilmastonmuutoksen.

–Tulemme vastaamaan ilmastonmuutoksen uhkaan, sillä jos emme tee sitä, petämme omat lapsemme ja tulevat sukupolvet, hän sanoi.

–Jotkut voivat kiistää tiedemaailman ylivoimaisen enemmistön näkemyksen, mutta eivät kuivuuden, myrskyjen ja metsäpalojen karmeita seurauksia, hän perusteli.

The New York Times tulkitsee ilmastonmuutoksen saaman keskeisen huomion tarkoittavan sitä, että Obama uskoo pystyvänsä todella vaikuttamaan ilmastonmuutoksen painoarvoon Yhdysvaltain politiikassa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Tismalleen sama taktiikka kuin Halosella.
Ensimmäinen kausi matalaa profiilia, ja toisella kaudella peli auki.
"Homojen oikeudet ylpeydenaiheena
Suomessa Halosen valta-aikana tapahtuneesta edistyksestä presidentti nosti esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen aseman.
–Keskustelu seksuaalivähemmistöistä sekä Suomessa että kansainvälisesti on aivan toista luokkaa kuin mitä se oli vuonna 2000. Tuolloin pelkästään se, että on ollut Setan puheenjohtaja, aiheutti kysymyksiä kuten ”Mikä se on oikeasti?”, Halonen sanoi.
Halonen toimi Seksuaalinen tasavertaisuus ry:n puheenjohtajana 1980-luvun alussa.
Presidentin mukaan nyky-Suomessa ihmiset voivat tulla suosituiksi osin sen takia, että he toimivat seksuaalisen tasa-arvon puolesta."
STT - IS, 5.3.2012

Vesa Rutanen

Konservatiivien määrä USA:ssa on edelleen huomattava.Obaman puhe saattaa johtaa jyrkempään jakautumiseen maassa.Armeijakaan ei kohta tiedä tuleeko vihulainen edestä vai takaa.Toisaalta muslimit joutuvat taistelemaan tosissaan muussakin kuin kuoleman pelossa.

Markku Ollikainen

New York Timesin mukaan Obamasta tuli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on maininnut virkaanastujaispuheessaan sanan ”gay”, homo. "Obama, joka vastusti samansukupuolisten ihmisten avioliittoa vielä viime vuonna, peräänkuulutti nyt seksuaalista tasa-arvoa."

Obama on reaalipoliitikko, joka tiesi, ettei voisi tulla uudelleen valituksi ilman reaalipoliittista taktiikkaa, oikeastaan huijausta. Viime vuoden homoliittojen vastustus kuuluu tähän toimintavalikoimaan.
Ihmiskunnalle luontaisen miehen ja naisen välisen avioliiton ylläpitämistä kannattavat eivät olisi äänestäneet häntä, jos hän olisi julkaissut todelliset ajatuksensa ennen vaaleja. Nyt kun saalis, presidenttiys on säkissä, voi alkaa tehdä sitä mitä on ollut koko ajan tarkoituskin.

Republikaanien varovaisuus Obaman kanssa tulee ymmärrettäväksi, kun tällaiset poliittisen pelin kuviot tulevat julki. Sinänsä hyvätkin ideat joutuvat tiukkaan syyniin ja reunaehtojen puristuksiin, koska ei voi tietää, mitä kaikkea suurelle yleisölle ollaan myymässä kauniilla ja vetoavalla käärepaperilla so. suurelle yleisölle julkaistavilla, myyvillä ajatuksilla.
Saa nähdä, mitä muuta todellista Obamaa tulemme kuulemaan ja näkemään seuraavien vuosien kuluessa. Amerikan poliittinen elämä tullee olemaan vaikeaa keskinäisen luottamuksen puutteen takia. Toivottavasti ideologinen näytönhalu ongelmanratkaisuissa ei vie maailmaa näennäistuloksilla toisenlaisiin, entistä isompiin ongelmiin.