Maanantai 20.5.2019

Lihaskandaali leviää: ”Myimme ranskalaista naudanlihaa – se olikin hevosta Romaniasta”

Luotu: 
11.2.2013 07:36
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Irlannin viranomaisten tarkastus paljasti, että Findusin valmislasagnen lihasta jopa 100 prosenttia saattoi olla hevosenlihaa.
|

Ranskan kuluttaja-, maatalous- ja ruokaministerit kokoontuvat kriisikokoukseen Britanniasta muualle Eurooppaan levinneen hevosenlihaskandaalin vuoksi.

Ranskalaiset vähittäiskaupan ketjut Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury ja Picard ovat vetäneet pois myynnistä Findus- ja Comigel-valmistajien pakasteannoksia, joista on löytynyt hevosenlihaa naudanlihan lisäksi, BBC kertoo.

Irlannin viranomaisten tarkastuksista alkanut tapaus on paljastanut elintarvikealan toimitusketjun monimutkaisuuden ja sen aiheuttaman ongelmien mahdollisuuden. Ranskan viranomaisten selvitys paljasti Findusin ranskalaisen alihankkijan ostaneen lihan kyproslaiselta yritykseltä, jolle sen toimitti hollantilainen yritys, joka puolestaan osti lihan teurastamoista Romaniasta.

Tämän jälkeen ranskalaisyritys Poujolin hankkima tuote myytiin ruotsalaisen Findusin nimellä. Findus syyttää romanialaisteurastamoita harhaanjohtamisesta.

–Luulimme, että tuotteissamme oli ranskalaista naudanlihaa. Todellisuudessa meille oli toimitettu romanialaista hevosenlihaa, totesi Findusin Ranskan-johtaja Matthieu Lambeaux.

Romania tutkii väitteitä sen roolista skandaalissa. Presidentti Traian Basescu on varoittanut, että Romaniaa voi odottaa vientikielto ja liha-alan uskottavuuden menetys vuosien ajaksi, mikäli maan teurastamot ovat skandaalin alkuperäinen ongelma.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

jouko viitala

Kuka selittäisi mitä vikaa hevosenlihassa noin yleensä on. Onko se myrkyllistä vai
mistä on kysymys?
Tietenkin eri eläimen lihana myynti on vilpillistä ja laitonta. Mutta kun asiasta käytävää keskustelua ja uutisointia seuraa, niin vaikuttaa melkein siltä kuin myrkytettyä lihaa kaupattaisiin!

Raimo Koski

Hevosta ei kasvateta teuraaksi ja sen teurastettu liha on vanhasta eläimestä eli sitkeää. On se myös hieman maukkaampaa. Vähän makuasia pitäisikö sen olla halvempaa kuin teuraaksi kasvatetun naudan, jota se paljon muistuttaa. Käytännössä se on halvempaa, mutta se johtuu mielestäni pienestä markkinaosuudesta. Noin kuukausi sitten kaupassa tuli vastaan hevosen jauhelihaa ja pari pakettia päätyi lähinnä mielenkiinnosta koriin. Oli se aika halpaakin, mutta ihan hintansa arvoista.

Eetvartti Ylähumppila

Niinno, itsehän syön hepoista medwurstin muodossa, enkä edes osta hevosetonta. Mistähän mä sitä luinkaan, että tuossa kyseisessä lihaerässä voi mahdollisesti olla lääkeainejäämiä, koska hevosia ilmeisesti lääkitään mm. kipulääkkeillä tms roinalla. Kyllä kelpuuttaisin myös heppalasangnen, kunhan vaan tiedottaisivat siitä pakkauksessa.

Raimo Laine

Vielä 1950-luvulla sai Suomessakin erinomaisin maistuvaa hevosen lihaa eri muodoissaan.
Jos sitä nykyään saa maailmalta edullisesti, eikö sitä voisi joku alkaa tuomaan
tänne. Minä ainakin olisin valmis maksamaan siitä enemmän kuin naudan
lihasta.

Heikki Pertilä

Hevonen ja aasi, liha kuin liha, ei se mitään myrkkyä ole. En ymmärrä liha-kohua, jos ei sitten ole kyse EU-tukien petoksesta, mikä näillä eteläisillä romaanisilla kansoilla on synnynnäinen ominaisuus. Ei siis kannata ostaa kaupoista lihatavaraa, jonka alkuperästä ei tiedä.