Sunnuntai 20.1.2019

”Putinin on oltava jatkuvasti valppaana” – Tutkija vertaa neuvostojohtajaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.2.2013 11:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Presidentti Vladimir Putin saapui kolmansiin virkaanastujaisiinsa huhtikuussa 2012.

"Pysyykö Putinin järjestelmä pystyssä", kysyy Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallintoa koskevassa kirjoituksessaan.

Putinin kolmannella kaudella Venäjällä on säädetty kansalaisten oikeuksia ja vapauksia rajoittavia lakeja, ja protestiliikkeen nousuun on vastattu tiukalla kurilla. 

Mosheksen mukaan Putinin kolmas kausi on kuin "kevytversio" Neuvostoliittoa vuosina 1982-1984 johtaneen Juri Andropovin kaudesta.

- Andropovin haasteena oli Neuvostoliiton taloudellisen kilpailukyvyn heikkous. Hänen ratkaisunsa ei ollut rakenteiden uudistaminen vaan tiukemman kurin ylläpitäminen, Moshes kirjoittaa.

Putinia edeltäneen Dmitri Medvedevin kaudella moni länsimainen Venäjän tarkkailija näki maassa modernisaation merkkejä siitä huolimatta, että Medvedeviä pidettiin usein Putinin uskollisena varamiehenä.

Imagoltaan Putinia liberaalimpi ja länsimaisempi Medvedev ainakin näytti pyrkivän kitkemään korruptiota ja monipuolistamaan Venäjän raaka-aineisiin ja energiaan perustuvaa taloutta. Yksi edellisen presidentin lempilapsi on teknologia- ja yrityskeskus Skolkovo. 

- Näyttää siltä, että pyrkimys modernisoida Venäjää on tyystin hylätty, ainakin jos modernisoimisella tarkoitetaan talouden ja teknologian ohella myös länsimaisen oikeuskäytännön omaksumista, Moshes kirjoittaa.

Medvedevin vaihduttua takaisin Putiniin näyttikin siltä, että tuulen suunta Venäjällä muuttui hetkessä.

Vastauksena protestiliikkeen nousuun Putinin ja Medvedevin edustama vatapuolue Yhtenäinen Venäjä sääti yksinkertaisen duumaenemmistönsä ja apupuolueidensa turvin pikavauhtia lakeja, jotka muun muassa rajoittivat kokoontumisen vapautta, internetin käyttöä ja vaikeuttivat ulkomaista rahoitusta saavien kansalaisjärjestöjen asemaa.

Moskovan viimekeväisten mielenosoitusten jälkeen Venäläiset tiedotusvälineet ovat seuranneet tiiviisti opposition johtohahmoihin kohdistuneita kotietsintöjä, kuulusteluja ja kotiaresteja.

Moshes muistuttaa, että perusoikeuksia polkevia lakeja ei kuitenkaan ole vielä sovellettu käytäntöön.

- Valitettavasti on todennäköistä, että jotkut protestiliikkeen edustajat joutuvat telkien taakse, mutta laajamittaiset tuomiot olisivat hallinnon kannalta kaksiteräinen miekka, Moshes kirjoittaa.

Hänen mukaansa sortopolitiikka johtaisi liian kovaan kansalaisten vastustukseen ja protestiliikkeen vahvistumiseen, jota edes Putinnin rautainen ote ei välttämättä kestäisi. Se myös huonontaisi Venäjän jo ennestään huonontunutta kuvaa länsimaissa.

- Ennen väistymistään vuonna 2008 Putin oli istunut valtaistuimellaan kuin mukavassa nojatuolissa, mutta enää näin ei ole. Putinin on oltava jatkuvasti valppaana, Moshes vertaa Putinin kolmatta kautta aikaisempiin

Mosheksen mukaan erojakin Andropovin kauteen on, sillä Putin joutuu joka tapauksessa tasapainoilemaan globaalissa maailmassa ja pitämään yllä jonkinlaisia suhteita länteen. Lisäksi Venäjän ero Neuvostoliittoon on, että Neuvostoliitto ei edes yrittänyt esittää demokraattista yhteiskuntaa, mitä Putinin Venäjä puolestaan hieman vaihtelevasti väittää olevansa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Toimela

Hyvin on Moshes tiivistänyt sen missä mennään Venäjällä. Venäjällä on säädetty viime aikoina lakeja, jotka kaventavat entisestään kansalaisvapauksia. Adoptiokielto ulkomaille, ulkomaisten tilien pitokielto, maanpetoslaki ja kansalaisjärjestöjen rinnastaminen agenteiksi jne. Lisäksi duumassa on lakiesitys, jolla kielletään ulkomaita tekemästä elokuvia Venäjällä.

Maanpetoslaki on kuin NL:n aikana. Mikä tahansa ulkomainen yhteys voidaan nimetä maanpetokseksi jos halutaan.

Sensijaan laki ulkomaisista omistuksista on niin kiero että nykyeliitti ei siitä kärsi. Kiinteistön omistamista ei nimittäin kielletty. Jos tili on kiinni kiinteistöissä, no hätä.

Huvittava on tuo kuva artikkelissa. Katsokaapa noiden henkikaartin sotilaiden pituutta. Metrikuusikymmentä lakki ml. Tsaarin aikana henkikaartiin otettiin pisimmät. Putinin aikana lyhimmät, jotta pituusero ei näyttäisi koomiselta.