Lauantai 22.9.2018

Laittomasti lataavat myös ostavat eniten!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.4.2009 08:20
  • Kuva: Piratebay
    Kuva

Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan ihmiset, jotka lataavat laittomasti musiikkia myös ostavat eniten musiikkia. Oslon kauppakorkeakoulun tutkijat selvittivät yli 15-vuotiaiden internetin käyttäjien kulutustottumuksia. Yhteensä tutkimukseen osallistui yli 1 900 ihmistä, kertoo ArsTechnica.

15-20 vuotiaat suosivat enemmän maksullisia latauspalveluita kuin cd-levyjen ostamista. Suurin osa vastanneista oli kuitenkin ostanut vähintään yhden levyn viimeisen puolen vuoden aikana. Hieman yllättävää kuitenkin oli, että laittomasti musiikkia lataavat ostavat kymmenen kertaa enemmän musiikkia netistä kuin ne, jotka eivät koskaan olleet ladanneet laittomasti musiikkia.

Musiikkiteollisuus ei täysin niele norjalaisten tuloksia. Bjørn Rogstad levy-yhtiö EMIstä kommentoi Aftenpostenille, että tulokset näyttävät laittoman latauksen kannustavan maksulliseen lataamiseen. Hänen mielestään tätä ei kuitenkaan voida sanoa varmasti.

- Musiikin kulutus on kasvanut, mutta tulot ovat laskeneet. Tätä ei voida selittää millään muulla keinolla kuin musiikin laittoman lataamisen lisääntymisellä, Rogstad sanoo.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras007

Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan sananvapauteen voidaan tehdä poikkeuksia vain mikäli se on demokratiassa välttämätöntä. Demokratialla viitataan tuossa kansan tahtoon. Pirate partiet on pian 3 suurin puolue, se osoittaa sen, että kansan tahto selvästikin on, että p2p pitäisi olla Ruotsin demokratiassa sallittua. Siten ei ole ihmisoikeussopimuksessa tarkoitettua demokratiassa välttämätöntä perustetta kriminalisoida p2p. Joten Ruotsin p2p kriminalisointi on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen ja siten p2p sääntelyä ei tulisi soveltaa.

Tekijänoikeudet ovat poikkeus sananvapauteen.

Euroopan ihmisoikeussopimus

10 artikla
Sananvapaus

1. Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.

2. Koska näiden vapauksien käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta, se voidaan asettaa sellaisten muodollisuuksien, ehtojen, rajoitusten ja rangaistusten alaiseksi, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa

-----

"välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa". Demokratiassa tuossa viitataan kansan tahton....

Jussi Valonen

" Musiikin kulutus on kasvanut, mutta tulot ovat laskeneet. Tätä ei voida selittää millään muulla keinolla kuin musiikin laittoman lataamisen lisääntymisellä, Rogstad sanoo."

Kyllä heti omakohtaisista kokemuksista voi vetää yhden syyn eli suuret levy-yhtiöt kieltäytyvät edelleen nettibisneksistä sen sijaan että eläisivät nettiaikaa. Ostin beatpot.com:sta puoli vuotta sitten paljon teknomusiikkia varsin vaivattomasti. Ainut vaiva taisi olla se että minulla ei ollut mahdollisuus ostaa erään suuren levy-yhtiön kappaleita (olikohan Warner?) koska olin väärästä maasta.

Saavat suuret levy-yhtiöt katsoa peiliin tässä asiassa: jos ei suostuta myymään niin tulojen lasku on ansaittu. Nyt ne jotka haluavat musiikkinsa netistä polykarbonaattilevyn sijaan "joutuvat lataamaan sen ilmaiseksi". Onneksi pienillä levy-yhtiöillä ei yleensä ole varaa moiseen hankintarajoituspelleilyyn.

Vieras

"Musiikin kulutus on kasvanut, mutta tulot ovat laskeneet. Tätä ei voida selittää millään muulla keinolla kuin musiikin laittoman lataamisen lisääntymisellä."

Kenen tulot? EMI:n ja muiden suurten levy-yhtiöiden? Ehkäpä rinnalle on nousseet pienet levy-yhtiöt ja yksittäiset artistit, joiden mainostaminen, jakelu ym. tehostuvat internetin myötä. Itsekin olen jo viimeiset kymmenen vuotta tilannut levyjä suoraan pieniltä levy-yhtiöiltä kun sieltä saa halvemmalla ja artistille jää isompi osa käteen kuin suurille levy-yhtiöille levyttäville. Ehkäpä nyt on kyse suuremmasta rakennemuutoksesta viihdeteollisuudessa, jossa häviäjänä näyttävät olevan nämä internet-lataamisen äänekkäimmät vastustajat... imho.

pikku-orava

<i> Musiikin kulutus on kasvanut, mutta tulot ovat laskeneet. Tätä ei voida selittää millään muulla keinolla kuin musiikin laittoman lataamisen lisääntymisellä, Rogstad sanoo.</i>

Epäilemättä laiton lataaminen on musiikkiteollisuudelle helpoin selitys. Ei se kuitenkaan ainoa ole. Minusta tuntuu, että tilanna on sama kuin jenkkiläisen autoteollisuuden kohdalla. Musiikkiteollisuus on vain tippunut kehityksen kelkasta. Musiikkiteollisuus on järjestään vastustanut kaikkea, mitä se ei ole itsekeksinyt. Musiikin laiton lataaminen ehti olla mahdollista varmaan 15 vuotta ennen kuin laillisia, hyvin toimivia ja kohtuuhintaisia vaihtoehtoja tuli tarjolle. Eikä ole mitään merkkejä, että tilanne olisi muuttumassa.

Toinen selitys, mikä aina unohdetaan on, että tietokonepelien kauppa on kasvanut paljon nopeammin kuin musiikin myynti on pienentynyt. Voisiko olla, että musiikki ja pelit kilpailevat samoista rahoista ja musiikki vain on jäämässä tappiolle?

chrome3d

Pienten levy-yhtiöiden artistit eivät saa juuri mitään levymyynnistä, koska kaikki ladataan netistä. Tämä on todellisuutta myös niille bändeille jotka ovat olleet suurella levymerkilä ja ovat nyt independentillä. 5-10% innokkaimmista faneista ylläpitää bändiä ostamalla heidän CD:eitään, merchandisea, nettilatailuja ynnä muuta suoraan artistilta tai heidän levy-yhtiöltään. Loput 90-95% ilmaiseksi lataavat tulevat EHKÄ keikoille ja EHKÄ ostavat t-paidan, joilla saadaan kulut lopulta juuri ja juuri tasattua.

Tätä on todellisuus jopa hyvinkin menestyneille independent-bändeille. Muun väittäminen on haihattelua ja turhan jauhantaa, jolla saadaan omaa toimintaa jotenkin perusteltua.

Vierastava

Olen nähnyt koteja,joissa on kokonaisia seinällisiä ladattua ja ostettuja cd-levyjä. Kenelläkään ei ole aikaa istua kuuntelemaan eikä koskaan löydy juuri sitä kappaletta,jonka haluaisi kuulla. Jos levyt ovat kaaoksellisessa järjestyksessä, ne ovat kaatopaikalla,eivät kuunneltavina. Määrä on ohittanut laadun.
Se periaate ei toimi taiteessa. Ennen hyvät kappaleet ja ikivihreät valikoituivat yleisön kuuntelun asettaman seulan kautta. Samoin valikoitui hyvä kirjallisuus, vain lukemalla.
Ei ole ihme,jos yhä useampi haikailee vinyylilevyjä. Jatkakaa artistit luomista, kyllä me kohta keksimme uuden seulan valikoida jyvät akanoista.

Haamu

Toi on varmaan totta. Itse aikanaan latasin noita biisejä, kun se ei vielä ollut laitonta. Olen kyllä jälkeenpäin ostanut samoja lataamiani biisejä levyinä, koska tykkään "haardiksesta" ja haluan kannattaa hyvää musiikkia. Olen suuri musiikin ystävä - Music Lover to the bone. Luovuudesta pitää aina palkita.

En varmasti ole ainoa, joka näin on toiminut ja hyvä niin.

Vieras

"- Musiikin kulutus on kasvanut, mutta tulot ovat laskeneet. Tätä ei voida selittää millään muulla keinolla kuin musiikin laittoman lataamisen lisääntymisellä, Rogstad sanoo."

Vai voisiko selitys olla se että musiikin arvo on romahtanut jakelu ja tallennemonopolin murruttua?

CD levy maksoi 20 euroa, siinä 12 eritasoista raitaa. Ylihinnoittelu 100 kertainen todelliseen arvoon nähden.

ristohuhtala

Kai kaikki tietää, että pirate on suomeksi merirosvo.

Somalian rannikolla niitä koitetaan panna kansainvälisin voimin kuriin.

On aika irvokasta , että joku porukka ottaa nimekseen Merirosvon. Kai se jo osoittee, että ollaan rosvokoplana liikkeellä. Saati sitte nuo puolueet, todella lapsellista hommaa.

Kyllä järjestäytyneen yhteistknnan pitää kitkeä tuommoset rikkaruohot pois ennenkuin ne pääsevät suuremmin rehottamaan.

Tartsan

"...- Musiikin kulutus on kasvanut, mutta tulot ovat laskeneet. Tätä ei voida selittää millään muulla keinolla kuin musiikin laittoman lataamisen lisääntymisellä, Rogstad sanoo."

Se selittyy sillä, että ennen musiikkiin laitettu raha pistetään nyt myös elokuviin ja peleihin. Ei kuluttajan lompakossa ole mitään musiikille varattua kiintiötä.

Vieras123

mielummin lataan levyn netistä ilmaiseksi ennenkuin menen ostamaan sikaa säkissä, usein levyissä on viellä suojaukset että et voi pistää sitä koneelle ja siirtää biusoja mp3 soittimeen tämän takia on usein PAKKO ladata netistä ja juuri sen takia ''laittomasti'' koska ei kellään edes rikkailla ole varaa ostaa 20g mp3(n300e) soittimeen 50 000 biisiä jos yksi biisi maksaa 1e kpl ''lailliselta'' sivulta se tekisi 50 000euroa että saisin kaiken hyödyn mp3 soittimestani

Vieras

"mielummin lataan levyn netistä ilmaiseksi ennenkuin menen ostamaan sikaa säkissä"

komppaan.. ja voisin sanoa että jos en ois warettan noit levyi etukäteen ja eka kuunnellu. Nii en varmaan ois ostan niist ku jonku kymmenesosan. Jos sitäkää.

Huoh

"on usein PAKKO ladata netistä ja juuri sen takia ''laittomasti'' koska ei kellään edes rikkailla ole varaa ostaa 20g mp3(n300e) soittimeen 50 000 biisiä jos yksi biisi maksaa 1e kpl ''lailliselta'' sivulta se tekisi 50 000euroa että saisin kaiken hyödyn mp3 soittimestani"

Pakko ladata laittomasti? PAKKO?

Jos MP3-soittimeen mahtuu 50.000 biisiä, niin milloin aiot kuunnella ne? Vai pitäisikö taskussa oikeasti olla 'kaikki'? Sulla on mitä todennäköisimmin 49500 kappaletta, joita et ikinä kuuntele.

Vieras123

kai sitä saa ottaa täyden hyödyn irti mp3 soittimesta? ja ainekin minun tapauksessani kuuntelen kaikkia biisejä suffle päällä. näin ollen en kuuntele niitä 500kappaletta mitä edellisessa viestissä arvuuteltiin vaan kaikkia.

Vieras

Minun mielestäni laiton lataaminen on laitonta aina ellei musiikin tekijä halua sitä ilmaiseksi vertaisverkossa jakaa. Ihmettelen lataajien ja näiden piraattipuolueiden ajamia asioista. Näissä yritetään puolustaa varkautta ja tehdä siitä laillista.

Jos tällä yritetään polkea levyjen ja ohjelmien hintoja niin ollaan ihan vika suunnassa. En minäkään varasta uutta autoa vaan koska minulla ei ole siihen varaa. Jos ei ole varaa ostaa levyä niin ei sitä sitten ole oikeutettu myöskään varastamaan.

On turha väittää ettei tosielämän varkaus tai elokuvan ja musiikin laiton lataaminen olisi verrattavissa toisiinsa. Yhtä lailla verta ja hikeä saadaan uhrattua, tehtiinpä musiikkia tai sitten ulkoilmanäytelmä johon sinä pujahdat puskien välistä välttääksesi 5 euron sisäänpääsymaksun.

Vieras

''Minun mielestäni laiton lataaminen on laitonta aina ellei musiikin tekijä halua sitä ilmaiseksi vertaisverkossa jakaa. Ihmettelen lataajien ja näiden piraattipuolueiden ajamia asioista. Näissä yritetään puolustaa varkautta ja tehdä siitä laillista.''

ei kyllä puolusteta mitenkään varkautta tai mitään laitonta, jos vertaisverkot pistetään kieletylle listalle niin eikö pitäisi auto tehtaat fiskarsin puukkoja valmistavat tehtaat kaikki kieltää koska jokaista tuotettahan voit käyttää väärin.

''Yhtä lailla verta ja hikeä saadaan uhrattua, tehtiinpä musiikkia tai sitten ulkoilmanäytelmä johon sinä pujahdat puskien välistä välttääksesi 5 euron sisäänpääsymaksun''

toki voin maksaa 5euron sisäänpääsyn jos tiedän että musiikki on oikeasti hyvää.
miten voit väittää että kaikki musiikki oisi samanhintaista esim nytten 1e kpl ''laillisilta'' sivuilta. USKALLATKO väittää että matti ja teppo tekevät saman tasoista musiikkia kuin esim miljonääri madonna ? enpä usko! eikö matin ja tepon biisin pitäisi maksaa esim 10centtiä madonnan 1euron biisiin verrattuna? ja eikö ihmisillä pitäisi olla oikeus kuunnella vähintään kerran tuotettua musiikkia ILMAISEKSI ennenkuin joutuu maksamaan sen? mun mielestä jos ei ni senkus yritätte kieltää kaiken tässä maailmassa harmi että tosi fakta on sellainen että mikä on kiellettyä on täysin vapaata kauppaa ei kenelläkään ole poliisia niskassa 24/7 ja markkinathan ovat täysin vapaita koska teosto jne eivät halua lähtä kehittämään omaa myyntiään vaan yrittää kerätä ruotsalais pojilta ''tappioita'' harmillista että musiikki on ylihinnoiteltua ja että kurastakin saat maksaa täydenhinnan .

Vieras

Aiheesta löytyy aika paljon eri kokoisten artistien omia lausuntoja. Pienet ylistävät melko poikkeuksetta nettiä ja piraatteja koska muuten he eivät ikinä saisi mitään kaupaksi tai edes esille ja tulot tulevat joka tapauksessa lähinnä esiintymisistä joiden määrä moninkertaistuu ilmaisenkin nettilevityksen myötä.

Isojen levy-yhtiöiden tuloissa taas tuntunee merkittävimmin se että enää ei osteta levyn täydeltä roskaa yhden hitin vuoksi vaan hittibiisi ostetaan erikseen iTunesista tai vastaavasta. Piratismin haitoista musiikkibisnekselle ei edelleenkään ole mitään todisteita.

Vieras

"Aiheesta löytyy aika paljon eri kokoisten artistien omia lausuntoja. Pienet ylistävät melko poikkeuksetta nettiä ja piraatteja koska muuten he eivät ikinä saisi mitään kaupaksi"

Kakan marjat. Nimenomaan pienet ovat vaikeuksissa koska se vähä mitä he myisivät ladataan laittomasti. Suurilla tekijöillä tuloja tulee joka tapauksessa.

"Tekijänoikeudet ovat poikkeus sananvapauteen."

Mitä helvettiä? Olisipa kiva nähdä miten tämä perustellaan.

Mistä lähtien toisen omaisuuden varastaminen on ollut sananvapautta? Piraattien selitykset lähenevät jotain uskomatonta sfääriä jossa moraalilla ja etiikalla ei ole mitään sijaa, määräävin tekijä on oma lompakko koska toisten tekemästä työstä ei haluta maksaa mitään. Sitä lompakon varjelua sitten koitetaan esittää parhain päin älyvapailla "kulttuurinjakamisteorioilla".

Jännä juttu että tämä "jakaminen" koskee vain digitaaliseen muotoon tallennettavaa kulttuuria.

No, onhan pedofiileilläkin jo oma puolue. Mikähän rikollisryhmä seuraavaksi perustaa puolueen?

Vieras

"Hieman yllättävää kuitenkin oli, että laittomasti musiikkia lataavat ostavat kymmenen kertaa enemmän musiikkia netistä kuin ne, jotka eivät koskaan olleet ladanneet laittomasti musiikkia."

Hmmm... perustelu ontuu. Ne jotka lataavat yleensä netistä voivat ladata myös maksullisilta sivustoilta. Ne jotka eivät koskaan lataa musiikkia laittomasti eivät osta sitä netistä? Puhutaanko jälkimmäisessä tapauksessa kenties niistä yli keski-iän ihmisistä jotka eivät osta netistä yhtään mitään? Eivätkä myöskään lataa koska eivät osaa?

Eikö kenenkään muu hälytyskello soi kun tällaisia "tuloksia" esitetään?