Sunnuntai 21.7.2019

Suomen euroviisu suututtaa maailmalla – ”Poliittinen provokaatio”

Luotu: 
17.5.2013 15:28
  • Kuva: Epa /All Over Press
    Kuva
    Suomen Krista Siegfrids suuteli euroviisu-esityksensä lopuksi naispuolista taustalaulajaa.
|

Suomen euroviisuedustaja Krista Siegfridsin suudelma naispuolisen taustalaulajan kanssa oli monien kriitikoiden mielestä poliittinen provokaatio, kertoo The Wall Street Journal.

Turkin yleisradioyhtiö päätti jättää euroviisut näyttämättä.

Paikallisen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan järjestön mukaan syynä kieltoon on Suomen Krista Siegfridsin suudelma, kertoo Amnesty International yhteisöpalvelu Facebookissa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Mellanen

Oliko ihan pakko? Julkinen imuttelu, on se sitten hetero- tai homoseksuaalista, on ko tilaisuuden luonteeseen sopimatonta käytöstä. Jospa vaikka Antti Tuisku keikan jälkeen tekisi saman, mahdollisen taustalaulajatytön kanssa ilman erityistä syytä, niin sekin olisi mielestäni aika kummallista. Ja jos heillä olisi suhde, niin miksi pitäisi pussailla kameroiden edessä. Tosiasiassa Kristan kohdalla on kyse poliittisesta kannanotosta ja siksi hänet olisi diskattava välittömästi. Toivottavasti tällainen seksuaalivähemmistöjen tai heidän tukijoidensa typerä ja myötähäpeän tunteita aiheuttava esiintyminen loppuu.

Tony Kunnari

Poliittinen tai ei, mutta sitä tärkeämpi aihe. Syyttä ei Krista saanut paikkaansa. Kyllä ihan pakko oli, koska se kuuluu esitykseen. Kerro julkisesta "imuttelusta" toki eteenpäin ja nosta mahdollisimman monta nimeä addressiin, joka kieltää julkisen rauhan ja rakkauden osoituksen näyttämisen julkisella paikalla. Kameran edessä saa pussailla ja varsinkin silloin, kun jotain sorretaan.

Poliittinen kannanotto tai ei, Kristaa ei voi diskata, koska se näyttäisi suvaitsemattomuutta ko. vähemmistöä kohtaan ja nykyään se, joka sortaa vähemmistöä joutuu silmätikuksi. Saa sitä yrittää, mutta se olisi vain yksi nuoli lisää omaan kapeakatseiseen katumuksen polveen itse kullekin. Itse näen tämän kokemuksen olevan pelkästään hyväksi euroviisuille oli se sitten ollut kahden naisen, naisen ja miehen tai kahden miehen välinen suudelma. Halaus olisi ollut vähemmän vahvempi energinen, kuin suudelma, joten suudelma oli todella hyvä veto.

Myötähäpeä? Häpeä on kaukana tästä. Sydämeni on monta kertaa tuntenut iloa siitä, että joku on avoimesti näyttänyt rakkauttaan toisia ihmisiä kohtaan ja suosittelen sitä kaikille tilanteista riippumatta sillä se yhdistää meitä kaikkia. Ihmisen maailma on ollut pitkään vailla pirteää tuulenvirtaa. Nyt nuo tuulet ovat jälleen täällä. :)

Jani Miettinen

Tuleeko edelleenkin jollekin yllätyksenä, että euroviisut ovat aika vahvasti leimautuneet seksuaalivähemmistöjen karnevaaleiksi, ainakin heitä kosiskellaan vahvasti sekä mikä friikimpi esitys, sen korkeampi sija näissä kisoissa yleensä on.

Jos tätä ei kestä, niin ei kukaan pakota näitä viisukarnevaaleja katsomaan.

Jani Miettinen

Tuliko pahatkin traumat kun Suomi ei päässyt YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi? Iskikö suoraan heikkoon suomalaiseen itsetuntoon?

Kuka oikeasti haluaa Suomen kyseiseen YK:n lastenkerhoon, mikä olisi pelkkä kuluerä Suomelle ja tärkeät päätökset tehtäisiin kuitenkin 4 pysyvän jäsenvaltioiden intressien mukaisesti. Tästä pitää huoli heidän veto-oikeutensa.

Pekka J. Mäkinen

Moka mikä moka. Euroviisuihin EI kuulu minkäänlaiset polittiiset, uskonnolliset yms kannanotot, jotka jakavat mielipiteitä rajustikin maailmalla, kuten uutisista on viimeaikoina nähty. Paitsi että Turkki ja Kreikka ovat jo vahvasti paheksuneet tätä, Krista ei myöskään edusta Suomen virallista kantaa sukupuolineutraalin avioliiton puolesta. On täydellistä hölmöyttä mennä esittämään tuollaista provokaatiota euroviisuihin. No siellä tosin pärjää hirviöt ja muut kauheudet, mutta siitä huolimatta laulukilpailut eivät ole tarkoitettu miksikään mielipiteiden esittämisfoorumiksi, sillä vaikka kyse on vain suudelmasta, sen provokatiivinen merkitys kyllä ymmärretään ja se herättää ristiriitaisia tunteita maailmalla. Toivon että Krista ei menestyisi viisuissa, mutta maailma on pahan ja moraalittomuuden vallassa, niin siitäkään ei voi olla varma.

Petri Suomi

Häntä ei valittu valtion virallisilla vaaleilla edustamaan Suomea. Hän ei ole siellä minkään poliittisen tahon edustajana. Hän ei ole missään kertonut olevansa minkään vähemmistön asialla, joten tarvitaan melkoinen mielikuvitus kuvitella esityksestä muuta kuin se, että tyypillistä eurohumppaa rekvisiittoineen ja kertosäkeen korvamatoineen.

Pekka J. Mäkinen

Krista on nimenomaan sanonut että hänen pusunsa on kannanotto sukupuolineutraalin avioliiton puolesta, siis homojen puolesta. Ja tämä käsitetään maailmalla niin kuin se käsitetään. Emme me voi määrätä miten asia ymmärretään muualla , sillä esim. Turkissa se ymmärrettiin siten että visuja ei näytetä televisiossa. Ei pitäisi mennä sorkkimaan muurahaispesään ja olen melko varma että tämä Kristan ele kääntyy sitä tarkoitusta vastaan mitä sillä on koitettu saada aikaan. Etenkin muslimimaissa reaktiot voivat olla arvaamattomia.

Tällaisia kannanottoja pitäisi välttää jotka aiheuttavat ristiriitoja ihmisten mielissä. Niillä ei pitäisi olla mitään tekemistä laulukilpailujen kanssa.

Petri Sakkinen
Vastaus kommenttiin #25

Sukupuolineutraali avioliitto on tasa-arvokysymys, ei homoseksuaalikysymys. Sitä kannatetaan (enemmistö suomalaisista kannattaa) tasa-arvon vuoksi – mutta sitten on pekkamäkisiä, jotka vastustavat tasa-arvoa. Vähemmistö.

Jani Miettinen

Tutustu hyvä ihminen vaikka euroviisujen historiaan, joka kisassa on ollut politiikkaa mukana. On aina ollut järjestäjämaasta kiinni kuinka jyrkästi siihen on puututtu.

Galluppien mukaan muuten enemmistö äänioikeuden omaavista kannattaa sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Petri Suomi

Kautta aikojen on Euroviisut olleet pelkkää teatteria. Nyt viimevuotisen esiintyjän edustusmaan muistaa siitä, että hän edusti Ruotsia. Mitään havaintoa ei ole mikä se kappale on, vaikka musiikkia kuuntelenkin melko paljon. Eikä sekään jäänyt mieleen, kuka.

Muistuu mieleen aika kun Neuvotoliitto ja Balttianmaat olivat DDR:n ohella rakentamassa länsimaiden välille esirippua. Miehet suuteli toisiaan suulle aivan estoitta. Niitä mustavalkoisia pätkiä näkee yhä YLE:n nettisivuilta.

Ehkä kaikille fobikoille pitäisi näyttää niitä malliksi. Samaten saattaa tietoon, että E-Euroopassa miehetkin yhä halaa estoitta miespuoleisia ystäviään ja etenkin sukulaisiaan. Naisia eivät siellä miehet halaa julkisesti. Siihen ei liity mitään seksuaalista.

Turkkilainen mies televisiossa(eilen) selitti homobaarin edessä, että ei homoja saa eikä voi olla olemassa, sillä koraanissa lukee niin. Turkkilainen BBC.n toimittaja(BBC 1) otti esiin Koraanin ja pyysi mieheltä ja ympärille kerääntyneiden erittäin agressiivisten joukolta näyttämään missä se tässä kirjassa on kirjoitettu. Miehistä kukaan ei ottanut Koraania edes käteensä. Yksi sai suunsa auki ja kertoi, että niin meille on isä kertonut tuossa lukevan niin. Lopuksi toimittaja kertoi, että hän tiesi jo etukäteen, että näiden työttömien ja syrjäytyneiden nuorten lukutaito on huono, eli he eivät Koraanista saa mitään selvää.

Homoseksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat opittuja aivan samalla tavalla kuin muutama vuosikymmen sitten vielä oli USA:ssalain voimaiset erilliset tummaihoisten baarit, vessat, koulut, bussit asenteet. Kun orjia ei sallittu pitää, niin väkisin maahan tuodut tummaihoiset olivatkin saastaisia eivätkä kelvanneet mihinkään, vaikka useimpien esivanhemmat olivat tulleet orajiksi paljon aikaisemmin kuin ne jotka heitä eniten olivat syrjimässä ja vihasivat heitä ja erilaisuutta. Vielä nykyisinkin on tummaihoisen oltava 2 x parempi kouluissa ja työelämässään kuin valkoinen, että hänet hyväksytään tasavertaisena. USA:ssa elää vieläkin miljoonia ihmisiä, joiden mielestä jopa meksikolaiset ja kaikki ulkomalaiset pitäisi häätää koko maasta. Kun sukunimet viittaa kaikki Eurooppaan, heidänkin olisi syytä itsekkin tilata menolippu sukunsa lähtömaihin:)

Euroviisujen suutelu saattaa olla pelkkä mainostemppu, mutta provokaationa se osui ja upposi juuri oikeaan maahan ja ihmisiin.

Kaikki pitäisi olla kuin minä haluan ja olen. Kaikki erilaisuus on kauheaa, uskonnon vastaista, poliittisesti väärin tai sairasta.

On paljon helpompaa tuomita erilaisuus, kuin yrittää ottaa selvää, jos epäilyttää tai arveluttaa joku seikka.

Jani Miettinen

Kun sukunimet viittaa kaikki Eurooppaan, heidänkin olisi syytä itsekkin tilata menolippu sukunsa lähtömaihin:)

Hehe, ei taitaisi jäädä USA:n muita kuin alkuperäisasukkaat eli intiaanit. Aika monen vaan olisi vaikeaa ottaa selvää, mistä Euroopan maasta suku on alunperin tullut uuteen maailmaan, sillä moni suku vaihtoi nimeään tai sitten maahanmuuttoviranomaiset muuttivat sukunimen helpommaksi.

Moni itseään amerikanruotsalaisena pitävä Andersson onkin suomalaista sukujuurta, sillä suurinosa suomalaisista muutti sukunimensä amerikkalaisille helpommaksi lausuttavaksi ruotsalaisperäiseksi nimeksi.

Pekka J. Mäkinen

Kaikkia ongelmia ei nyt pitäisi niputtaa saman nimittäjän alle. Homoseksuaaleilla on jo kaikki samat oikeudet kuin muillakin. Ainoastaan avioliitto on perinteisesti ja perustellusti ollut vain miehen ja naisen välinen liitto. Tätä ei tarvitse muuttaa mitenkään, mutta laki pitää olla kaikille sama.

Sellaista tautia kuin homofobia ei ole olemassa, ja jos sitä joku todella sairastaa, niin sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa että ihminen (hetero) tuntee vastenmielisyyttä homoutta (ei homoja) kohtaan. Tämä vastenmielisyyden tunne on ihmisessä aivan luonnostaan, eikä sitä pidä pitää jonain fobiana. Kaikki puhe fobiasta on homopropagandaa ja itseasiassa ahdasmielistä vihapuhetta.

Ongelma on se että homoudesta tehdään väkisin normaali seksuaalisuuden muoto, ja jota ei saa kritisoida mitenkään. Ja jos joku eheytyy heteroksi ja kertoo siitä julkisesti, niin siitä tehdään kanteluita julkisen sanan neuvostolle. Jos taas hetero muuttuu homoksi, niin kaikki taputtavat käsiään. Kohtelu on siis täysin epätasa-arvoista. Ja jos fobiasta on pakko puhua, niin Itseasiassa meillä ja muualla media sairastaa homokriittisyysfobiaa ja eheytymisfobiaa. Kaikki muutokset selitetään väkisin huuhaaksi ja puoskaroinniksi. Ja tutkimustuloksia valikoidaan etukäteen lukkoonlyödyn näkemyksen mukaiseksi. Lisäksi meillä ja muulla esiintyy ns. kristofobiaa. Ts. kaikki kelpaa, kunhan sitä ei ole vain sanottu Raamatussa.

Homouden synnystä ei ole olemassa myöskään mitään kiiistatonta selitystä, eikä voida sanoa että se on kiveen hakattu ominaisuus joka on saatu syntymässä. Homous syntyy monen tekijän kautta, ja siitä voidaan myös erittäin usein päästä eroon. Tuntuu vain usein että meilläkin on olemassa eräänlainen homopakko, eikä homojen muutosta hyväksytä, vaikka siitä on esimerkkejä pilvin pimein. Amerikan ex-gay ryhmä kysyi taannoin muutosterapian tuominneelta Amerikan psykiatriselta yhdistykseltä: 'Miten selitätte 20 000 entistä homoa?'

Joten homous on erittäin kiistanalainen asia, eikä sitä pidä normalisoida. Silti homot ihmisinä ansaitsevat samanlaisen kohtelun lain edessä kuin muutkin. Adoptio-oikeutta en heille antaisi, sillä lapsi tarvitsee samaistumiskohteen sekä mallin itselleen.

Jani Miettinen

Minä en ymmärrä nyt tätä suomenruotsalaisuuskorttiasi.
En ole kenenkään kuullut valittavan Kristan äidinkielestä.
Suomessa on vieläkin pieni mutta äänekäs uskonnollisesti konsertiivinen blokki jolle viittaus homouteen tai erilaisuuteen on kauhea kauhistus.

Vaikka kristinuskokin on pelkkää tuontitavaraa tänne perä pohjolaan.

Mauri Hyhkö

Olli Rehnin mielestä Turkki on Eu-kelpoinen. Olisikin hyvä saada Ottomaanit laittamaan kuria ja moraalia rappeutuvaan Eurooppaan. Ilmankos USA on jättämässä Euroopan oman onnensa nojaan kun moraalikin on mitä on. Pussaillaan ja vieläpä telkkarissa! Gruusialla sentään on rotia ja oma poika stalin näytti kaapin paikan. Eikä ämmät pussailleet toisiaan, vain miehet, toisiaan. https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&s...

Simo Pietiläinen

"aivonsa nitistänyt moraalinvartija" - hauska ja osuva nimitys !
Muistatteko Leonid Breznevin märän suudelman Erich Honeckerille Berliinin muurin vieressä!
Pikkusielut homofoobikot pelkäävät itseään.
Hienoa, että niinkin tyhjänpäiväisissä bileissä kuin Euroviisuissa on jotakin sisältöä.