Sunnuntai 26.5.2019

Virolaiset jättävät kotimaansa – Muuttoliike Suomeen +77,5 %

Luotu: 
24.5.2013 10:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Virolaiset muuttivat viime vuonna huomattavsti enemmän ulkomailel kuin aiempina vuosina.

Suomi pitää edelleen kärkipaikkaa Viron maastamuuttotilastoissa. Yli 6 000 virolaista muutti viime vuonna Suomeen. Yhteensä maastamuutto pienensi viime vuonna Viron noin 1,3 miljoonan hengen väkilukua 6 600 henkilöllä, kertoo Viron tilastokeskus.

Suomeen muutti vuonna 2012 yhteensä 6 386 virolaista. Noin puolet muuttaneista oli miehiä ja puolet naisia. Vuonna 2011 Suomeen muutti 3 597 virolaista, joten määrä on noin tuplaantunut, kuten oheisesta taulukosta selviää. Lisäystä viime vuodesta on prosentuaalisesti lähes 80 prosenttia.

Viroon puolestaan muutti Suomesta vain 1 503 henkilöä, joista suurin osa, 990 henkilöä, oli miehiä. Toiseksi eniten virolaiset muuttavat Iso-Britanniaan.

Viroon muutetaan maan tilastokeskuksen mukaan enimmäkseen Suomesta ja Venäjältä.

Virosta muutti pois viime vuonna hieman alle 11 000 ihmistä. Vuosina 2004-2011 muuttoliike Virosta ulkomaille pysyi suurinpiirtein samalla tasolla. Viime vuonna niin SUomeen kuin uaalle yhteensä muuttaneiden määrä kuitenkin yllättäen kaksinkertaistui.

Sen sijaan Viroon muutti muualta vain hieman yli 4 000 ihmistä.

Viron tilastokeskuksen mukaan muuttoliike kulkee Virosta korkeamman elintason maihin. Viron muuttoliike on tilastokeskuksen mukaan samankaltainen kuin muissakin Baltian maissa. 

Viro, Latvia ja Liettua liittyivät Euroopan Unioniin vuonna 2004, mikä on vauhdittanut muuttoliikettä.

Muuttotappio ja niin sanottu aivovuoto paremman elintason EU-maihin on liittymisen jälkeen vaivannut osaa Baltian ja itäisen Keski-Euroopan EU-maista.

Esimerkiksi Yle Uutiset kertoi eilen vuonna 2007 Romanian kanssa EU:hun liittyneestä Bulgariasta, jonka koulutetut nuoret ovat alkaneet muuttaa pois maasta töiden perässä. Virossa eniten maasta muuttavat 20-44-vuotiaat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Virossa on melko alhainen työttömyysaste, mutta Suomessa palkkataso on oleellisesti korkeampi kuin Virossa. Raskaan puoli vuosisataa kestäneen Venäjän brutaalin miehityksen jäljiltä Viro ja virolaiset ovat vielä köyhiä. Kestää aikansa ottaa kiinni Suomen elintaso.

Monet virolaiset käyvät Suomessa hankkimassa kunnon oman pääoman ja palaavat Viroon. Jotkut virolaiset käyvät ensin pendelöimässä viikot Suomessa töissä - ja lopulta tuovat perheensäkin Suomeen.

Suomalaisia yrittäjiä muuttaa koko ajan Viroon kohtuullisemman verotuksen vuoksi.

Arre Kougappi

Kuinka moni heistä nautti Suomen sosiaalijärjestelmän täyshoidosta? Miksi näitä asioita ei tutkita? Miksi työvoimatoimistot on täynä työperäisiä, jotka eivat halua tehdä töitä enää Suomessa?

Pari vuotta tehdään töitä, sen jälkeen enää ei kiinnosta, tämä on sellainen tabu mistä ei Suomessa keskustella.

Jaakko Kölhi

Viro tyhjenee hiljalleen. Näitä tilastoja pitäisi katsoa tarkasti myös heidän, jotka ihailevat Viron talousmallia. Onhan siinä puolensa, täytyy myöntää, mutta alhaisten palkkojen ja mitättömän sosiaaliturvan yhdistelmä johtaa tähän: jengi muuttaa pois.

Tervetuloa vaan Suomeen, kovia työmiehiä ja -naisia, kielen oppivat nopeasti ja kulttuuri on valmiiksi aika lähellä.

Heikki Hakala

Voisiko virolaiset muuttaa Suomeen veropakolaisena, nauttimaan suomalaisen verotuksen progressiosta pienituloisille? Viron 21% tasavero varmasti houkuttelee suomalaisia yrittäjiä ja korkeatuloisia, mutta Virosta katsoen meidän progressiivinen vero on pienituloisten veroparatiisi. Ja tuskin yhteiskuntamme muista peruspalveluista haittaakaan on.

Riku Säteri

Minä muuttaisin mielelläni Viroon. Kaikkea halpaa ja töissä voisi käydä suomessa jaksotellen.
Ps. En haluaisi olla mikään nipottaja, mutta toimitukseen on alkanut iskeä ilta-paska syndrooma: Tarkistakaa kirjoitusvirheet.

Lasse Ryti

Kyllä on aika ala-arvoista kirjoittaa että Viron 1,3 ihmisestä muuttaa yli 6000 Suomeen vuosittain. Jo peruskoulun ala-asteella oleva ei tee tällaistä virhettä. Taitaa kyseessä olla copy paste jpurnalismia jostain toisesta julkaisusta.

Archibald Bomwitz

Kovin on outo tämä kuuluisa Viron "talousihme" kun virolaiset häipyvät maasta paremman elintason toivossa! Maa jossa on meneillään todellinen talousihme imee ulkomailta työvoimaa koska oman maan kansalaiset on työllistetty viimeistä henkeä myöten! Näin kävi Saksassa ja Ruotsissa vain kaksi mainitakseni! Viron "talousihme" on ihme vain raivohullujen radikaalien friedmannlaisten fundamentalistikapitalistien mielestä. Tähän joukkon kuuluvat lähes kaikki suomalaiset taloustoimittajat ja ekonomistit sekä tietysti Kokoomuksen pellet ja EK:n älykääpiöt Jyri Häkämiehen johdolla!

Mauri Hyhkö

"Vapaan liikkuvuuden" ongelma on se, että he joilla on mahdollisuuksia työllistyä maissa, joissa on paremmat palkat, muuttavat ja näin ovat poissa maansa rakentamisesta sekä kehittämisestä. Lähtömaan vastuulle jää kouluttaa työvoimaa muille maille, jotka taas pääsevät nauttimaan koulutetusta työvoimasta "ilmaiseksi". Koulutettua työvoimaa vastaanottavat maat saisivat kompensoida saamansa hyödyn työvoiman lähtömaalle.