Keskiviikko 16.1.2019

Vahvistus lehtitiedolle: Edward Snowden matkustaa Moskovaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.6.2013 12:07
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Edward Snowden on matkustanut Moskovaan, tiedotusvälineet kertovat.
|

NSA-vuotaja Edward Snowden on matkustanut Venäjälle. Kiinalaisviranomaiset vahvistivat sunnuntaina useisiin tiedotusvälineisiin levinneen tiedon, jonka mukaan Snowden olisi poistunut Hong Kongista.

Turvallisuusvirasto NSA:ssa työskennellyt Snowden vuosi julkisuuteen useita asiakirjoja, jotka sisältävät tietoja NSA:n ja brittien tiedustelupalvelu GCHQ:n harjoittamasta tietoliikenneverkkojen tarkkailusta.

Yhdysvallat on nostanut vakoilusyytteet Snowdenia vastaan. Viranomaiset tekivät Hong Kongin aluehallinnolle luovutuspyynnön Snowdenista. Kiinalaiset vastasivat lehtitietojen mukaan pyyntöön uudella selvityspyynnöllä.

- Emme ole saaneet riittäviä tietoja antaaksemme pidätysmääräyksen. Meillä ei ole juridista perustetta estää Snowdenia poistumasta Hong Kongista, kiinalaisviranomaiset tiedottivat tänään BBC:lle.

Eri tiedotusvälineet kertovat, että Snowdenin seuraava kohde olisi Moskova. Länsikriittisen Venäjän valtion omistaman Russia Todayn mukaan Snowden ei olisi jättänyt turvapaikkahakemusta Venäjälle.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Snowden on taatusti tiedustelupalvelun virkamiehenä allekirjoittanut sopimuksen, jossa hän on sitoutunut olemaan julkistamatta työssään saamiaan tietoja. Lisäksi hän on aiheuttanut vahinkoa omalle kotimaalleen. Mitä ilmeisimmin rikkonut useita USAn lakipykäliä vastaan. Snowden on myös ollut hyödyksi USAn viholliselle Venäjälle. Se on maanpetos.

Se, että USAn viranomaiset ovat ehkä lukeneet sähköposteja, joissa on jokin hakusana kuten "bomb" (pommi), on mielestäni täysin normaalia - niin pitääkin tehdä. Suomen turvallisuusviranomaisten pitäisi aivan vastaavasti antaa tietokoneiden seuloa sähköposteja ja tekstiviestejä sekä lukea viestit, joissa esiintyy esimerkiksi sana "pommi". Valitettavasti täällä "löysäillään" siinä asiassa ja se tullee maksamaan ihmishenkiä.

Supon pitäisi jatkuvasti tarkkailla esimerkiksi desantin porukkaa.

Matti Pihlaja
Vastaus kommenttiin #16

Mitäs pykäliä näihin virolaisten tekemiin murhiin sovelletaan. On varmaan hienoa edustaa virolaisia. Tai pakko ku kotimaa ei palveluksia kaipaa ja sotaurhoa pitää esittää.

Viro 1 000

"75 prosenttia juutalaisista pakeni Neuvostoliittoon. Vajaa tuhat Viroon jäänyttä teloitettiin. Likaisen työn tekivät Viron poliisijoukot. Lokakuussa 1942 Saksa julisti Viron ensimmäiseksi juutalaisista vapaaksi maaksi."

Lainaus ,Tiede lehti.

Jorma Pallasvirta
Vastaus kommenttiin #20

Virolaisten tekemiin väitettyihin murhiin sovelletaan samoja lakeja Virossa kuin muissa läntisissä sivistysmaissa - esim Suomessa. Viron poliisijoukot ilmaisuna on aika epämääräinen ilmaisu. Tarkentaisitko heidän kansallisuutensa ja asemansa silloisessa yhteiskunnassa?

Viro itse oli joukkotuhojen uhri ja halukas tutkimaann sekä venäläisten että saksalaisten järjestämiä kansainvälisen oikeuden vastaisia ihmisoikeusrikkomuksia ja omien kansalaistensa osallisuutta niihin. Viron ja Israelin väliset suhteet ovat ongelmattomia niin taloudessa kuin turvallisuusajattelussa.

Matti Pihlaja
Vastaus kommenttiin #21

Vastaan lainauksella.

"Suurim süü on holokaust

Eesti Kristlik Foorum (Viron kristillinen foorumi) esittää hyvän otsikon 23.6.2004: ”Jos me tunnustamme syntimme, on Hän vanhurskas ja uskollinen”, ”Kui me oma patud tunnistame, ON TEMA USTAV JA ÕIGE”.

Siinä kirjoittaja muistaa Viron kirkon suurimmaksi ongelmaksi pahan historian: kansa on elänyt häpeilemättömästi ilman Jumalaa (Rahvuse hääbumisele on meie rahvast viinud elu ilma Jumalata). Kirjoittaja määrittää uskonnollisella herkkyydellään, että suurin synti on Virossa kansanmurha – holokausti (Suurim süü on holokaust). Sen tähden Viron kansa tarvitsee enemmän kuin mitään muuta parannusta ja synnistä luopumista: ”Jumala ei käännä kansan kohtaloa, jos se ei tee parannusta”. Hän toivookin, että menneisyyden synti olisi paljastettava ja tunnustettava rehellisemmin. Hän nimeää suurimmaksi synniksi piilotetun syyllisyyden Jumalan kansaa – juutalaisia vastaan. Sen synnin nimi on holokausti (Kuid suurim, ja seni ka varjatum neist on süü Jumala rahva – juutide vastu. Ja selle süü nimi on holokaust). Kirjoittaja murehtii, että Virossa aina käännetään pois huomio virolaisten omasta syyllisyydestä, joka heillä on kansanmurhan tähden, ikään kuin vain virolaiset olisivat olleet kärsijöitä (ga kord, kui tuleb jutuks juutidele meie maal tehtud ülekohus, rõhutatakse eestlaste endi kannatusi). Hän muistuttaa osuvasti kristillisen etiikan näkökulmasta, etteivät mitkään tavanomaiset virolaiset puolustuspuheet ole oikeutettuja tuhansien juutalaisten murhaamiselle Virossa (ei tee olematuks ega õigusta tuhandete juutide mõrvamist Teise maailmasõja ajal Eestis). Surullista on, että yksi holokausti on vaihtumassa toiseen – nyt kulttuuriseen kansanmurhaan venäläisiä vastaan Virossa.

Arkkipiispa, tuomiorovasti ja Viron arkkipiispan toimiston muut korkeat viranomaiset eivät määritelleet hengellistä ongelmaa ja muutoshaastetta samalla tavalla kuin em. kirjoittaja, mutta mielestäni on todellakin hyviä demonologisia ja teologisia perusteita Viron kirkon tulevaisuuden muutostarpeisiin: tarvitaan profeetallista saarnaa, synnin tunnustamista ja parannusta.

”Vaiettu häpeä”

Kiinnitin huomiota satunnaisissa keskusteluissani Virossa vaiettuun häpeään, jota ilmeisemmin sen enempää suomalaiset kuin virolaiset papit eivät katso tarpeelliseksi käsitellä, kun Viron ”uutta itsenäisyyttä” halutaan romantisoida. Viroa rakennetaan päätä pahkaa, valtavalla kiireellä, jolloin synnillistä menneisyyttä ei haluta käsitellä, vaan pikemmin niitä ihmisiä vainotaan, jotka haluavat tuoda esille myös omat rumat teot.

Vallitsevan legendan rakentamiseen kuuluvat luonnollisena osana kauheat kertomukset virolaisten kovista kohtaloista ja kirkkojen häikäilemättömästä häpäisystä Neuvostoliiton aikana. Varmasti molemmat ovat osittain totta. Virolaiset oikeistopoliitikot ja heitä myötäilevät narrit jättävät kuitenkin sanomatta, että Viro oli parasta aluetta edesmenneessä Neuvostoliitossa, joten ei se kauhean pahalta miehitykseltä vaikuta näin suhteellisesti ajateltuna. Virolaiset nationalistit jättävät sanomatta myös, että kuvattu ”miehitys” oli varsin lievä ja nautittava kokemus siihen verrattuna, mitä Viro teki yksissä tuumin Saksan kanssa juutalaisväkeä vastaan vain vähän aiemmin.

Valitettavasti 2000-luvun kyvyttömyyttä tavoittaa ihmisiä evankeliumin avulla selitetään yhä vain ”Neuvostoliiton miehityksen” avulla, mutta vaietaan mahdollisista omista ajankohtaisista toiminnallisista puutteista, vaikka samanaikaisesti monessa muussa entiseen itäblogiin kuuluneessa valtiossa uskonto ja kirkot voivat aivan kohtuullisesti. Pahoin riivaava selitysperinne muistuttaa Suomessakin asevelipappikaudella tunnettua ajattelutapaa. Tällöin kirkko sekoittui osaksi kansallista projektia. Eipä yllätys, että epärehellisesti omaa historiaansa ymmärtävässä Viron kirkossa vaietaan siitä, että väitetyssä ”miehitetyssä” Virossa ”miehittäjät” ja ”miehitetyt” olivat demokraattisesti yhdenvertaisia, mikä ei vastaa tavanomaista käsitystä siitä, mitä miehityksen pitäisi olla. Sitä vastoin oikeasti ”miehitys” pitäisi muistuttaa enemmän sitä maaorjuuteen saattanutta virolaisten talonpoikien kohtaloa, jonka virolaiset saivat tuntea saksalaiskaudella! ”Miehitys” sopii myös paremmin juutalaislasten kuolemiin, kun virolaiset ja saksalaiset murhasivat yhteistoimin juutalaisia. Oliko silloinen luterilainen kirkko enää kristillinen, ehkäpä se oli jo siinä vaiheessa menettänyt Jumalansa ja antanut itsensä kansallissosialistisen projektin palvelukseen, koska se ei kuitenkaan nostanut profeetallista sanaansa tuota väkivaltaa vastaan? Olisiko ollut ehkäpä niin, että jo tuossa antisemitismin murhaavassa vaiheessa Viron luterilaisen kirkon ”lampunjalka” siirrettiin pois, siunaus otettiin pois, pikemmin kuin seuraavan kommunistisen ja ateistisen valtioideologian aikana?

On varmasti totta, että 4.6.1941 Neuvostoliitto siirsi tuhansia virolaisia mm. Siperiaan uhkaavan Hitlerin hyökkäyksen tieltä: vain 8 päivää myöhemmin Hitlerin hyökkäsikin Baltiaan. O "

Juhani Putkinen
Vastaus kommenttiin #21

Viro oli juutalaisten joukkomurhien aikana Saksan miehittämä maa, aivan kuten esimerkiksi Norja, Tanska ja Ranska. Miehittäjä vastaa miehityksen aikana tapahtuneista rikoksista. Vastaavasti Venäjän miehitysten aikana Virossa tehdyistä virolaisten murhista ja kidutuksista on vastuussa Venäjä.

Miehitysten aikaisia rikoksia tutki vuosia kansainvälinen komitea, jota johti suomenjuutalainen ministeri Max Jakobson. Jakobsonin komitean raporteissa ei suinkaan pistetty juutalaisten murhia virolaisten syyksi. Sitä tekevät kommunistit ja ryssien hännystelijät.

Tuomas Taivasaho
Vastaus kommenttiin #16

Kyllä minä laitan painon sille mitä tehdään eikä sille miksi tehdään. Tässä tapauksessa en laittaisi painoa perusteluille siksikään, että sähköpostin, puheluiden ja muun tiedon urkintaa voi käyttää myös vakoiluun laillista yhteiskuntaa vastaan.

Pekka Kohonen

No Venäjälle meno on varmati ihan hyvä veto. Ja hyväksyttävää moraaliseltakin kannalta, ainakin siihen asti jos/kun paljastuu, että hän on luovuttanut joitain spesifisiä tiedustelutietoja (agenttien nimiä tai joitain). Mielestäni tämä episodi ja Snowdenin toiminta on ollut hyödyllistä kansainväliselle yhteisölle ja sananvapaudelle. On hyvä ainakin tietää, että tälläistä toimintaa harratetaan maailman vaikutusvaltaisimma valtion ja sen liittolaisten toimesta. Ja mielestäni meillä on myös tähän tietoon oikeus. Jos Snowden saa turvapaikan Venäjältä (mikä lienee mahdollista) niin hän kai voi elää ja työskennellä siellä lopun ikäänsä.

Urho Pieski

Hyödyllinen idiootti on "paljastanut" sen minkä jokainen asioita seuraava on tiennyt aikaa sitten, nyt on vaan kyse siitä milloin amerikkalaiset saavat hänet kiinni. Toinen tomppeli kyyhöttää Ecuadorin lähetystössä, on jo vuoden päivät kurkistellut sieltä verhojen raosta, luultavasti kurkistelee pitkääkin. Jossain vaiheessä hänkin jää kiinni......

Pasi Ensio

Lenin tarkoitti tuolla "hyödylliset idiootit" ilmaisulla hyväuskoisia hölmöjä, jotka uskovat kaiken mitä ylhäältä sanellaan. Tässä tapauksessa on kuitenkin juuri päinvastoin, henkilö pistää itsensä likoon paljastaaksen hallinnon kansalaisiinsa väärinkäytökset.

Ari Nurminen

Suomi, Viro, USA, Ruotsi on kuin DDR, Snowdon paljasti koko juttu...USA:lla on vaikea murhata hänet Venäjällä...mut arvelen että hän lähte Islantin...vapaa maa, missä valtio , niin kuin Virossa, Suomessa, USA:ssa , ei urki imisten privaatti asioita

Kari Perälä

Asia on suorastaan koominen, mutta kuvaa tilannetta.

Snowden on ilman muuta suuri sananvapauden taistelija ja hän pakenee Yhdysvaltojen hallintoa, tuota "vapaata" maata, Venäjälle! Miten se nyt näin käy?

Käytännössä tuo "roistovaltio" onkin Yhdysvallat. Ja todellinen sananvapauden puolustaja onkin Venäjä. Näin tuo on nähtävä.

Pekka Kohonen

Huvittavaa koko NSA-jupakan kannalta on, että ne henkilöt, joita tarvitaan pyörittämään systeemejä (eli ns. nörtit) ovat yleensä jollakin lailla anarko-individualisteja. Eli siihen asti kun amerikkalaista jalkapalloa pelaavat ja uskonnolista oikeistoa kannattavat "jock:sit" oppivat käyttämään tietokoneita lienee olemassa aina vaarana, että toiminta paljastuu.

Lasse Ryti

Tässä ei ole kyseessä mikään maanpuolustus, vaan silkka raha.

Kaikkea viestiliikennettä on seurattu jo 60-luvulta asti, silloin nimellä ECHELON, jonka jäseninä olivat USA, Kanada, Englanti, Australia ja Uusi Seelanti. Luulen myös itäblokilla olleen vastaavanlaiset systeemit käytössä.

Ilmeisesti USA kuuntelee erityisesti isoihin kauppoihin liittyviä tietoja, koska on monta kertaa saanut useampien miljardien kauppoja vedettyä kotiin eurooppalaisten suun edestä. Kuten se surullisen kuuluisa Saudien 6 miljardin lentokonekauppa vuonna 1994 jossa USA vei kaupan Airbusin nenän edestä vakoilutietoja käyttäen.

Ja nythän Englanti paljastui EU-maiden ja EU:n ministeriöiden viestiliikenteen urkkijaksi, eikä siinäkään kyseessä ollut terrorismi, vaan lisäetujen hankinta muilta EU mailta.

Ei kyllä ole mikään isänmaan petturi, jos paljastaa huijareiden tekemät vääryydet.