Keskiviikko 19.6.2019

Homojärjestöstä ulkomainen agentti – ”Absurdi ajatus”

Luotu: 
25.6.2013 13:52
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
    Ihmiset osoittivat Amsterdamissa mieltään Venäjän homopropagandalakia vastaan Vladimir Putinin vieraillessa Alankomaissa. Tällä hetkellä Putin vierailee Suomessa.

Samaan aikaan, kun Helsingissä vietetään seksuaalivähemmistöjen Pride-festivaalia, Pietarissa vähemmistöjen oikeuksia ajava Vyhod-järjestö (suomeksi "uloskäynti") tuskailee, miten se voi jatkaa toimintaansa.

Pietarissa alaikäisille suunnatun ”homoseksuaalisen propagandan” kieltävä laki käytännössä estää seksuaalivähemmistöjen tapahtumat. 

Vyhodin tiedotuspäällikön Olga Lenkovan mukaan lupia kokoontumisiin ei ole tosin herunut ennen viime vuonna voimaan tullutta propagandalakiakaan.

– Mihin tahansa joukkokokoontumiseen pitää saada suostumus kaupungin hallinnolta tai kaupunginosahallinnolta. Käytännössä seksuaalivähemmistöjen edustajat eivät saa lupaa, Lenkova sanoo puhelimitse Pietarista. 

Suomessa parhaillaan vierailevan Venäjän presidentin Vladimir Putinin presidenttikausi on ollut Venäjällä hankalaa aikaa niin seksuaalivähemmistöille kuin kansalaisyhteiskunnalle yleensä. Lenkovan mukaan seksuaalivähemmistöjenkin kannalta suurin ongelma on kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen.

Viime keskiviikkona venäläinen oikeusistuin määräsi Vyhodille 500 000 ruplaa sakkoja. Oikeuden mukaan järjestö on rikkonut lakia ”ulkomaisista agenteista”.

Viime vuonna voimaan tullut laki velvoittaa ulkomaista rahoitusta saavat, poliittisesti aktiiviset kansalaisjärjestöt rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi. 

Vyhod ei rekisteröitynyt, vaikka sen oikeuden mukaan olisi pitänyt. 

– Me nimenomaan ajamme Venäjän kansalaisten oikeuksia Venäjällä. On aivan absurdi ajatus, että ajaisimme jonkin toisen valtion etua, Lenkova sanoo.

Lenkovan mukaan järjestö yrittää nyt kerätä lahjoituksia oikeudenkäyntikuluihin ja pohtii, voiko toimintaa nykyisellään jatkaa. Se ei aio edelleenkään rekisteröityä ulkomaiseksi agentiksi.

”Yhteiskunnan vihollisia”

Lenkovan mukaan vuonna 2008 perustetun järjestön työtä vaikeuttaa myös se, että seksuaalivähemmistöistä on muodostunut Venäjällä kielteinen kuva. 

– Seksuaalivähemmistöistä luodaan Venäjällä kuvaa yhteiskunnan vihollisina, ja vähemmistöihin suhtaudutaan hyökkäävästi, Lenkova sanoo.

Yksittäisiä ongelmia on Lenkovan mukaan niin paljon, ettei hän ala niitä luettelemaan. Merkittävin niistä on kuitenkin lakihanke, jolla halutaan kieltää ”homoseksuaalinen propaganda” Pietarin lisäksi koko Venäjällä.

Putinin edustaman Yhtenäinen Venäjä -puolueen hallitsema parlamentin alahuone duuma hyväksyi lain viime viikolla. Tullakseen voimaan laki tarvitsee vielä parlamentin ylähuoneen ja presidentin hyväksynnän. Lenkovalla ei ole epäilystäkään, etteikö laki menisi läpi.

– Ongelmia, joita vastaan taistelemme, on paljon. Nykyisessä polittiisessa tilanteessa niitä on hyvin vaikea ratkaista, Lenkova sanoo.

Silti lain etenemisen pysäyttäminen, tai ainakin mahdolisimman näyttävä vastustaminen, on tällä hetkellä yksi Vyhodin päätavoitteista. 

Viimeaikaisten lakihankkeiden perusteella vaikuttaa siltä, että ”homoseksuaalinen propaganda” olisi venäläisten mielestä laaja ongelma. Kyselytutkimusten tulokset kuitenkin kertovat pääasiassa hämmennyksestä.

– Kyselyjen perusteella suurin osa venäläisistä ei ole kohdannut homoseksuaalista propagandaa. Suurin piirtein yhtä moni uskoo, että se on vaaraksi lapsille, Lenkova toteaa.

Lenkova uskoo, että monella venäläisellä ei aiemmin ollut juuri mielipidettä seksuaalivähemmistöistä. Nyt vähemmistöistä on tullut puheenaihe, mutta julkisuudessa niiden edustajista on muodostunut kuva lainsuojattomina, joilta lapsia pitää suojella.

Monipuolistakin tietoa on tarjolla. Lenkovan mukaan kuva on kuitenkin yksipuolinen etenkin ihmisillä, jotka asuvat pienissä kaupungeissa tai maaseudulla. Suuri osa heistä seuraa pääasiassa valtiollista mediaa, eikä saa tietoa esimerkiksi internetistä.

Tulevaisuus näyttää Lenkovan mielestä kuitenkin nykyistä valoisammalta. 

– Samaan aikaan on ilmaantunut enemmän ihmisiä, jotka taistelevat vähemmistöjen oikeuksien puolesta ja ilmaisevat, etteivät ole samaa mieltä nykyisen politiikan kanssa, Lenkova sanoo.

Lailla on absurdeja seurauksia

Käytännössä propagandalain perusteella on tähän mennessä tuomittu Pietarissa vain yksi ihminen. Lenkovan mukaan lailla on kuitenkin ollut paljon epäsuoria seurauksia. 

Esimerkiksi vihamieliset hyökkäykset seksuaalivähemmistöjä edustavia järjestöjä kohtaan ovat lisääntyneet.

Lenkovan mukaan julkisten tapahtumien järjestämisestä on tullut vaikeaa. Häiriköijät pääsevät vastuusta sanomalla, että yrittivät ehkäistä ennalta kaupungin sääntöjen rikkomista.

Venäjällä on voimassa muitakin niin sanottuja propagandalakeja, kuten natsisymbolit kieltävä laki. Lakeja on kritisoitu epämääräisestä muotoilusta, mikä mahdollistaa lakien mielivaltaisen soveltamisen. 

– Ihmiset ovat epätietoisia siitä, mikä todellisuudessa on mahdollista katsoa laissa tarkoitetuksi propagandaksi, Lenkova sanoo.

Lenkovan mukaan lailla onkin käytännössä absurdeja seurauksia. Vaarallinen puoli on, että esimerkiksi nuoret voivat jäädä ilman tukea.

Lenkovan mukaan esimerkiksi kouluissa opettajat ja psykologit ovat vaikeassa tilanteessa, jos oppilas on epävarma seksuaalisesta identiteetistään, tai jos oppilasta kiusataan seksuaalisen suuntautumisen takia.

Tilanteeseen puuttuminen tai oppilaan rohkaiseminen saattaisi lukeutua propagandaksi. Lenkova kertoo kuulleensa virkaintoisen poliisin myös kiinnittäneen huomiota Pietarin metrossa toisiaan halailleisiin tyttöihin.

Suomessa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Seta on vedonnut presidentti Sauli Niinistöön, että tämä ottaisi seksuaalivähemmistöjen aseman esille Putinin Suomen-vierailulla.

Lenkovan mielestä yksi edistysaskel olisi, jos esimerkiksi lainsäädäntö perustuisi tietoon eikä ennakkoluuloihin.

– Toivoisin, että presidentti tutustuisi tieteelliseen ja objektiiviseen tietoon seksuaalisista vähemmistöistä, Lenkova sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Sakkinen

Olen siinä käsityksessä, että Venäjän laki ulkomaisista agenteista on kopioitu suoraan USA:n vastaavasta laista, josta voi lukea täällä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Agents_Registration_Act

”Epämääräinen muotoilu” myös viittaa amerikkalaiseen taustaan.

Idea on, että mikäli henkilö tai järjestö saa rahoitusta ulkomailta, se katsotaan ulkomaiseksi agentiksi ja sen täytyy rekisteröityä. Rekisteröimättömyys on sanktioitu ja toimintaa seurataan vastavakoiluviraston toimesta.

On harmillista, jos homoseksuaalien oikeuksia puolustavat järjestöt ovat joutumassa vaikeuksiin omien möhläyksiensä vuoksi.

Maija Vehviläinen

Tuolla USA:n lailla Venäjälläkin perusteltiin agenttilakia. Ei ole kuitenkaan sama asia. Yhdysvaltojen laki on ensinnäkin säädetty 1930-luvulla. Toisekseen USA:n laki käsittääkseni koski lähinnä oikeasti ulkomaisten yritysten etuja ajavia lobbareita, ei oman maan kansalaisten ihmisoikeuksia edistäviä järjestöjä.

Pasi Tervonen
Vastaus kommenttiin #3

Jos tarkastelet tapauksia missä tuota lakia on viimeisen 20 vuoden aikana sovellettu, voit huomata että kyse on täysin erilaisesta laista. Tapaukset ovat kohdistuneet yksittäisiin lobbareihin, jotka on yleensä kyetty kytkemään eri maiden tiedustelupalveluihin. Venäjällä tätä käytetään suoraan kokonaisia järjestöjä vastaan.

Nimi Suku

http://kynnys.palvelut.uusisuomi.fi/2013/06/24/terveisia-putinille/#comm...

Olisipa hyvä juttu, että välillä saisi lukea jotain muutakin ryhmää koskevaa, ihan todellista ja tarpeellista, siis sellaista asiaa, jossa voidaan todeta olevan kyse konkreettisesta epätasa-arvosta ja yhdenvertaisuuden toteutumattomuudesta… Esim. tuotakin asiaa koskien, joka löytyy tuon linkin takaa... -vaikka asia ei ole itselle akuutti, MUTTA... Tässä kun on ollut jo pitkän aikaa, koko ajan ja jatkuvasti, kovin, suorastaan ärsyttävän ylikorostetusti, lähes pelkästään homojen asian tuptutusta, mitä vähemmistöihin tulee…

No olikohan se nyt taas ihan muka lähes ykkösuutinen, miten homppeleita väitetään kohdeltavan aivan kaltoin suuressa itäisessä naapurissamme… -kun eivät saa edes marssia? Miksi pitäisi saada? Eihän heteroillakaan kai ole mitään omia marssejaan… Eivätkös nuo seksuaaliset vähemmistöt juurikin pyri ns. tasa-arvoon muiden kanssa? Niin, …muiden vähemmistöjenkö kanssa? Jos siis normaalien heteroiden ei tarvitse marssia, niin, jos tasa-arvoa ollaan kinumassa, eihän silloin tarvitse normiseksuaalisuudesta poikkeavienkaan marssia…-vai miksi muka tarvitsisi -narsistisuuttaan…?